"Verder bouwen op match tegen Standard"

"Verder bouwen op match tegen Standard"

Slaapt Jess Thorup terug beter na de overwinning tegen Standard?Ja zo blijkt maar toch nog niet helemaal zoals het moet. Thorup: "Ik was blij met de drie punten tegen Standard en zeker met de manier waarop. Maar we moeten nu wel voortbouwen op die match en telkens weer datzelfde niveau kunnen halen. Niet alleen bij een belangrijke match als nu en vorige week maar bij ELKE match." Waarover Thorup 's nachts dan wel nog ligt te woelen? De vraag of zijn team voldoende om kan met de druk van de resterende do-or-die wedstrijden. Thorup: "Ik denk van wel, maar je moet toch steeds de wedstrijd afwachten. Komen we de eerste minuten goed door? Wat als we direct een goal pakken? Als ik het antwoord op die vragen nu al wist, zou ik misschien wat rustiger slapen (lacht)." 

"Als we deze week goed doorkomen, weet ik dat we klaar zijn voor de eindsprint." 

Goeie week

Hij was in elk geval tevreden over de voorbije trainingsweek: "In deze competitie kan je geen enkele match voorspellen. 'There are no easy games' . Maar we zijn goed voorbereid en hebben heel gefocust gewerkt. Zulte is 'a key game'. Ze hebben heel goeie aanvallers dus de nul houden wordt wedstrijdbepalend. Het belangrijkste is dat we niet wachten tot er ons iets in de schoot valt. We moeten zelf onze kans grijpen en pakken wat we nodig hebben. Als we deze week goed doorkomen, weet ik dat we klaar zijn voor de eindsprint."

Leider Odjidja en kapitein Asare

Thorup sprak voor Standard over het belang van leiders in zijn kleedkamer. Heeft hij die gezien tegen de Rouches en is Vadis Odjidja er een van? "We hebben enkele leiders in onze ploeg maar niet veel. Hij is er één van ja. Leiders zijn het gezicht van de ploeg. En dan wordt het wat tricky als er slechts een paar zijn. Want iedereen kijkt naar hen, niet alleen op het veld, ook ernaast. Ik heb met Vadis besproken dat ook  alles naast het veld belangrijk is. De manier waarop hij reageert, zijn humeur, de manier waarop hij teammaats aanmoedigt. Alles. Maar hij is natuurlijk niet de enige. Van Nana Asare verwacht ik hetzelfde. Daarom ben ik ook zo tevreden dat hij zijn contract deze week verlengde. Net zoals Francky Vandendriessche dat vandaag deed."

Comeback kid Limbombe en het vertrouwen van Kaminski

Over Stallone Limbombe gingen geruchten over een uitleenbeurt in Kazachstan. Daar zat de coach alvast voor niets tussen: "Stallon toonde de reactie die ik wou. Ik hoorde bovendien veel goeie dingen over hem vanuit het B-team. Daarom is hij terug bij de kern. Iederen was ook blij hem terug te zien. Ik heb met hem gesproken over die Kazachstan-historie en hem gezegd dat wat mij betreft hij zeker niet weg moest. Dat was trouwens ook wel duidelijk doordat hij direct terug in de selectie zat tegen Standard." 

Iemand anders die over de lippen ging vandaag, was Thomas Kaminski. De nieuwe Gentse nummer 1 miste zijn debuut niet en presteert op hoog niveau. Dat hij tegen Standard een groot aandeel had in een doelpunt ontging ook zijn coach niet: "Thomas is een moderne keeper. Hij neemt deel aan de de opbouw en kan een omschakelmoment lanceren. Een keeper vandaag is meer dan een ballenpakker. Thomas speelt ook met veel vertrouwen en straalt dat uit. Zijn verdedigers passen de bal makkelijk naar hem omdat ze weten dat hij er iets goed mee zal doen. Ze kunnen op hem rekenen en dat helpt het team."

Een inworpcoach

Deze week ook te gast in Gent: Thomas Grønnemark, een Deense "inworpcoach" waar Thorup bij FC Midtjylland al eerder mee werkte (Midtjylland scoorde dat seizoen liefst 10 keer na een inworp n.v.d.r). Thorup: "Dat is nu eenmaal mijn manier van werken: details gebruiken om beter te worden. Inworpen zijn een heel belangrijk deel van het spel maar niet veel ploegen gebruiken ze echt. In twee dagen kan je geen wonderen verwachten maar het trainen van 'kleine' details kan ergens onderweg veel verschil maken. Denk vooral ook niet dat we de hele tijd met Thomas op het veld hebben gestaan tijdens de training. We hebben wel een klein groepje samengesteld dat na de gewone training door hem werd bijgespijkerd."