"Samen met supporters verschil maken"

Speeldag 2 - Play-Off 1 - 03-04-2019 om 20:30 u

Jess Thorup zoekt geen excuses voor de nederlaag tegen Club Brugge op de openingsspeeldag van Play Off 1: "Ik ga de rode kaart niet als excuus inroepen want van bij de start zag je dat Brugge sterker was. Ik had het vooraf over de wil om te winnen, maar die hebben we niet getoond. We moeten ons niveau omhoog halen om matchen te winnen. Daarom is het goed dat we al zo snel terug spelen."

Druk zetten

Zoals de eerste speeldag overduidelijk aantoonde is het belangrijk thuismatchen te winnen. Thorup: "Onze statistieken thuis zijn goed en het thuisvoordeel is heel belangrijk. Dat zag je ook in Brugge, waar het publiek ook na de 2-0 druk bleef zetten op de scheidsrechter. Dat verwacht ik ook van onze supporters morgen: druk zetten op de tegenstander en scheids."

"Dat er nog slechts 3 teams meedoen om de eerste plaatsen? Ik heb vorige week gezegd dat er elke week winnaars en verliezers zouden zijn. Ik stel voor nog een week of 2, 3 te wachten met die conclusie." - Jess Thorup

Excuses Vadis

De vraag werd gesteld hoe om te gaan met het missen van Vadis Odjijda. Thorup: "Iedereen kent zijn belang voor onze ploeg. Voor de play-offs had ik 'em nog gezegd dat dit het moment was om heel België te tonen dat hij een van de beste spelers in de competitie is. Maar de situatie is wat ze is, ik ga niet verder zitten jammeren dat we hem moeten missen. Maar net als Chakvetadze is hij een speler met een "X-factor". Het is nu aan anderen om op te staan."

Thorup ging ook verder in op de fase zelf. Vadis zei ons na de match dat hij zeker niet de bedoeling had de tegenstander te kwetsen. Maar Wesley kwam fors in het duel en hij wou zichzelf beschermen. Toen hij de beelden zag, besefte hij wel dat het er niet goed uitzag. Hij was heel emotioneel en excuseerde zich tegenover de groep. Ik ben tevreden dat hij dat deed. Het is immers 1 zaak een fout te maken, maar je moet ook man genoeg zijn om ze te erkennen en dat deed hij."

Wie Vadis gaat vervangen weet ik nog niet. Vadis had bijvoorbeeld een goede klik met David op het veld, je vervangt dus meer dan enkel 1 speler. Je moet ook een nieuw evenwicht in het elftal vinden. Niet zo makkelijk."

De coach is er dus nog niet uit wie de Gentse metronoom moet vervangen. Wisselt hij een speler of verandert hij zijn systeem? Thorup: "David en Odjidja voelen elkaar goed aan. Dat groeide zo sinds de winterstage. Er bestonden bepaalde connecties op het middenveld. Nu moeten we kijken hoe we - match per match - die leemte opvullen. Doe ik het met Brecht, Birger of Andy? Eric Smith of Roman Bezus? Ik kan nu nog niet zeggen wie het zal worden. In eerste instantie gaan we proberen een speler te wisselen, maar het zou ook kunnen dat we ons systeem wat aanpassen."