Persconferentie SCR Altach - KAA Gent

Persconferentie SCR Altach - KAA Gent

Speeldag 2 - UEFA Europa League voorrondes - 03-08-2017 om 20:30 u

In de kleine en snikhete perszaal van het Tivoli stadion, met de Oostenrijkse Alpen als achtergrond, stond Hein Vanhaezebrouck de pers te woord: “We zijn hier met een vrij omvangrijke groep, ook de mensen die niet zullen spelen zijn erbij zodat ze alles eens meemaken en die Europese ervaring kunnen meenemen voor de toekomst."

Over het belang van de wedstrijd: “Het is uiteraard een wedstrijd met heel veel belang voor ons. We hebben thuis nagelaten een betere uitgangspositie af te dwingen, dus we zullen het hier goed moeten doen om de kwalificatie te forceren. We zijn er ons van bewust dat dat niet simpel zal zijn, Altach heeft al getoond dat ze een resultaat kunnen neerzetten en voor hun thuispubliek zullen ze willen tonen dat ze een ronde willen verder gaan. Maar dat willen wij ook. En indien we nu efficiënter zullen zijn dan in de thuismatch, dan ben ik ervan overtuigd dat we ons zullen plaatsen."

Scoren en de boel dicht houden

Op de vraag hoeveel keer er morgen moet gescoord worden, was het antwoord van Hein kort: “Minstens 1 keer. Als we dat niet doen, liggen we eruit. In de thuismatch hebben we in elk geval genoeg kansen afgedwongen maar ook pech gehad." 

Naar aanleiding van de verlieswedstrijd tegen Sint-Truiden kwam de focus uiteraard ook te liggen op het feit dat de Buffalo's tot nu toe te makkelijk goals binnenkrijgen. Of daar iets aan gedaan kon worden? Vanhaezebrouck: "We hebben daar natuurlijk over gesproken, maar je moet ook de omstandigheden inschatten. Vorig seizoen in PO1 hebben we getoond dat we de boel achteraan gesloten kunnen houden. Maar tijdens deze voorbereiding hebben we vaak gewisseld achteraan, regelmatig jonge spelers gezet; Nana Asare is door zijn blessure later aangesloten, Mitrovic als international ook. Een defensieve organisatie vraagt de nodige tijd en matchen. Zo raak je op elkaar ingespeeld. Dat is ook de uitdaging nu, om die stappen terug te zetten en de fouten eruit te halen. 

Nana Asare: "Reageren na onze twee laatste wedstrijden"

Omwille van een blessure miste kapitein Nana Asare grotendeels de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Zelf werkt hij ongelooflijk hard om terug de oude te worden: 
"Momenteel is het nog een 'work in progress'. Ik probeer elke dag stap voor stap te herstellen en mijn oude niveau te behalen. Maar voor de wedstrijd van morgen is iedereen meer dan klaar. We weten dat er een reactie nodig is na onze laatste 2 wedstrijden. Dat zijn zaken waar we als ploeg goed mee moeten en kunnen omspringen.  Hoe belangrijk Europees voetbal voor een ploeg als Gent is? Heel belangrijk. We zullen alleszins onze uiterste best doen om ons te kwalificeren voor de volgende ronde. De ervaring die we hebben door onze vorige Europese campagnes kan een troef zijn. Maar het klopt dat de ploeg heel erg teleurgesteld zou zijn, moesten we de groepsfase niet halen."

Wat bij een uitschakeling?

Aan een scenario zonder Europees voetbal wordt nog niet gedacht. Noch de voorzitter eerder op de dag, noch de coach willen er aan denken. Ernaar gevraagd zei Vanhaezebrouck dat hij erop zou antwoorden zoals wijlen Jean-Luc Dehaene, namelijk wanneer het probleem zich zou stellen: “Nu moet de focus op de essentie en dat is klaar zijn voor de match van morgen.”

De voorbije 2 seizoenen begonnen de Buffalo’s regelmatig als underdog aan een Europese wedstrijd. Morgen niet. Op de vraag hoe moeilijk het was om het evenwicht te vinden tussen die twee ideeën antwoordde Vanhaezebrouck dat de wedstrijd tegen Altach een wedstrijd was zoals KAA Gent er wel meer speelt: “Vorig jaar waren we de underdog tegen Shaktar en Tottenham, maar we waren bij momenten ook favoriet zoals tegen Konyaspor of onze tegenstander werd als evenwaardig beschouwd, zoals Braga. Meestal zijn we daar goed mee omgegaan. We hebben de laatste twee jaar eigenlijk nooit een misstap begaan tegen ploegen die onze evenknie waren of waarbij we favoriet waren. Kijk naar maar naar de 2 kwalificatierondes vorig seizoen. Eigenlijk ging het enkel tegen Genk mis. Het is vergelijkbaar met een Belgische competitiewedstrijd. Tegen Anderlecht of Brugge zijn we niet de favoriet noch de underdog. Maar tegen een ploeg als Sint-Truiden zijn we wel favoriet. En morgen is dat ook het geval.