Hein Vanhaezebrouck: 'Offensief beter voor de dag komen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Offensief beter voor de dag komen'

Dezelfde clubs, coaches en locatie. Net als vier dagen geleden staat er voor de Buffalo’s een thuisduel met Zulte-Waregem op het programma. Toch is niet alles identiek: zo mist Vanhaezebrouck nu drie basispionnen én staan er dit keer punten op het spel. “We zullen beter moeten zijn dan dinsdag”, voorspelde de coach op zijn persbabbel. 

De eerste confrontatie met Essevee heeft zijn tol geëist bij de Buffalo’s. Drie sterkhouders moeten vrijdag noodgedwongen vanuit de tribune toekijken. “Nielsen speelde de bekerwedstrijd uit met een contractuur aan de hamstrings. Milicevic heeft verschillende problemen: een ontstoken teen, pijn aan de enkel én aan de hamstrings. Hij traint donderdag niet mee, net als Dejaegere. Zijn hamstringblessure valt gelukkig beter mee dan eerst verwacht. Er is geen scheur vastgesteld.” Ook Asare en Rafinha deelden in de klappen, maar zij maken wel deel uit van de Gentse selectie. “Asare kreeg een zware stamp op de knie. Eerst vreesden we voor erger, maar het valt gelukkig mee. Rafinha heeft wat last na een tik op de knie.”

Minder dan een week voor het cruciale Champions Leagueduel met Zenit lees je al dat blessurenieuws liever niet. Toch is Vanhaezebrouck daar naar eigen zeggen nog niet mee bezig. “We leven van match tot match en focussen ons nu enkel op Zulte Waregem. Ik zal dus geen jongens aan de kant laten uit schrik voor extra blessures. Want als je daarmee begint, moet je ze nooit meer opstellen. Bovendien hebben we na Zulte vier dagen rust. Dat is meer dan genoeg. Hopelijk kunnen we in die periode enkele jongens recupereren.”

Van de Beker van België naar de competitie, om woensdag opnieuw aan te treden in de Champions League. De voorbije maanden verteerden de Buffalo’s die overgangen steeds bijzonder goed. “Ik moet mijn spelersgroep daarvoor feliciteren”, aldus Vanhaezebrouck. “Ze zijn de competitie nooit uit het oog verloren. Dat is niet vanzelfsprekend, hoor. Neem nu bijvoorbeeld Juventus. Zij staan eerste in hun CL-groep, maar staan slechts vijfde in de Serie A. En in de Premier League staat Leicester op kop. (grijnst) Wij zijn tijdens onze eerste Champions Leaguecampagne wel de competitieleider. Ik mag dus zeker niet klagen.”

Iets minder tevreden is Vanhaezebrouck over het vertoonde spelpeil. “Offensief moeten we beter voor de dag komen. Gelukkig kunnen we rekenen op onze stevige defensieve organisatie. Matz komt eigenlijk zelden in benarde situaties terecht. Ach, vorig jaar was ons voetbal in december uitstekend, maar pakten we bijna geen punten. Nu zijn de resultaten er wél, ondanks het mindere spel. Die lijn moeten we doortrekken, terwijl we ons voetbal proberen verbeteren.”

Vrijdag krijgen de Buffalo’s daar een nieuwe kans toe. Alweer is Zulte Waregem de tegenstander. “Mijn tactische bespreking wordt wellicht iets korter dan normaal. Maar dat geeft ons meer tijd om over andere zaken te praten. (knipoogt) Zoals verwacht hadden we het niet gemakkelijk in onze bekermatch. Dat zal vrijdag niet anders zijn. Misschien is het geloof bij Zulte zelfs gegroeid na hun goede prestatie. We zullen dus beter moeten zijn dan dinsdag. Maar mochten we dezelfde wedstrijd spelen met hetzelfde eindresultaat, is waarschijnlijk iedereen tevreden.”

(JVDV)
Foto: Belga Image