Hoe vergaat het de Gentse internationals?

Hoe verging het onze internationals de voorbije dagen?

Simon (Nigeria)

Nigeria, met Moses Simon en ex-Buffalo William Troost-Ekong 90 minuten tussen de lijnen, was vlot bij schot en legde de winnaar van de Coupe d'Afrique, het Kameroen van Hugo Broos, over de knie. Het werd 4-0 en Moses Simon gaf de assist bij de 3-0 van Victor Moses. Vandaag spelen de Nigerianen opnieuw tegen Kameroen, ditmaal in Kameroen. Bij winst doen de Nigerianen een hele goede zaak voor WK-kwalificatie.

Milicevic (Bosnië-Herzegovina)

Bij Bosnië-Herzegovina (tweede in Group H met 14 punten na groepswinnaar België met 22 punten) kwam Danijel Milicevic tweemaal in actie, beide keren als invaller rond de 65e minuut. Op donderdag 31 augustus tegen Cyprus met weinig succes. Met Milicevic op het veld, gingen de Bosniërs van een 0-2 voorsprong naar een pijnlijk 3-2 verlies. Door dat dure puntenverlies kon België na de winst tegen Griekenland niet meer bijgehaald worden voor de groepswinst, ook al wonnen de Bosniërs gisteren hun eigen wedstrijd in en tegen Gibraltar met 0-4. Milicevic kwam op het terrein in de 67e minuut, opnieuw bij een 0-2 tussenstand, en gaf in de 83e minuut de assist voor de 0-3 van Senad Lulic (Lazio Roma).

Kubo (Japan)

Japan, met Yuya Kubo 1 minuut tussen de lijnen, kwalificeerde zich (voor de 6e opeenvolgende maal), voor de FIFA World Cup in Rusland. De Japanners wonnen met 2-0 tegen Australië en zijn samen met Iran de enige twee Aziatische teams die reeds geplaatst zijn voor het WK in Rusland.

Mitrovic (Servië)

De Servische nationale ploeg van Stefan Mitrovic won zaterdagavond in Belgrado met 3-0 van Moldavië en is met nog 3 wedstrijden te gaan groepsleider in Groep D (15 ptn.). Ierland staat tweede met 13 punten. Servië en Ierland spelen morgen tegen elkaar in Dublin. Als Servië morgen wint, slaat het (met nog 2 te spelen wedstrijden) een kloof van 5 punten op Ierland en is kwalificatie voor de wereldbeker in Rusland niet veraf meer. Net als Uros Spajic van Anderlecht, kwam Mitrovic zaterdag niet in actie.

Kalinic (Kroatië)

In Groep I is Kroatië met 16 punten, groepsleider voor Oekraïne (14ptn), De Kroaten wonnen gisteren met 1-0 van Kosovo in Zagreb. Lovre Kalinic zat op de bank in een wedstrijd die zaterdagavond wegens hevige regenval na 22 minuten moest gestaakt worden en die zondagmiddag werd verder gezet. Vida, (CV bij Dynamo Kiev), scoorde het winnende doelpunt. Kroatië speelt dinsdagavond in Turkije tegen het nummer 4 uit de groep. Turkije heeft 11 punten en is bij puntenverlies zo goed als kansloos voor WK-kwalificatie.

Czekanowicz (Luxemburg)

Het kleinste van de Benelux-landen kende een geslaagde WK-kwalificatie week. Eerst won het op donderdag 31 augustus thuis met 1-0 van Wit-Rusland. Vervolgens stuntte het door Frankrijk in het Stade Municipal van Toulouse op een straffe 0-0 te houden. De Fransen, nochtans op snelheid na een vlotte 4-0 overwinning tegen Nederland op 31/08, slaagden er ondanks 75% balbezit en meer dan 20 doelpogingen, niet in te scoren. Onze 17-jarige youngster Youn Czekanowicz maakte het als reservekeeper allebei mee vanop de eerste rij. Mooie internationale ervaring voor het Gentse jonkie.

Inbrum (U21 Israël)

De Israëlische beloften kwamen donderdagavond in actie in het kader van de kwalificatiewedstrijden voor het Europees kampioenschap voor U21 en versloegen daarbij in Groep 5 Azebeidjan met 3-1. Lior Inbrum bleef de hele wedstrijd op de bank. De Israeli's spelen dinsdagavond in Noorwegen hun tweede groepswedstrijd.

Verstraete, De Smet en Raskin (Belgische U21 en jeugdploegen)

Thibault De Smet (initieel opgeroepen voor de U19) is van alle opgeroepen internationals de enige die nog niet in actie kwam. Hij werd, na een blessuregeval bij de U21, uiteindelijk toch opgeroepen voor de Belgische beloften die op dinsdag 5/09 om 20u in Leuven (Den Dreef) Turkije partij geven in het kader van het Europees kampioenschap U21.

Louis Verstraete en beloftenspeler Andreas Burssens nemen met de U19 deel aan het UEFA Tournament in Finland. Dat land organiseert later dit seizoen het EK U19 en belegt dit toernooi als test. Met Louis Verstraete als kapitein en Andreas Burssens ook 90 minuten tussen de lijnen, werd de eerste wedstrijd tegen Nederland gewonnen met 1-2. in de tweede wedstrijd ging gastland Finland voor de bijl (0-2). Kapitein van dienst (en doelpuntenmaker) was ditmaal Andreas Burssens. Verstraete kwam niet in actie. De laatste wedstrijd van het toernooi, opnieuw met Verstraete als kapitein, ging verloren tegen Portugal (1-3), Ook nu stonden beide Gent-spelers 90 minuten op het veld.

Nicolas Raskin was in de wedstrijden van de Belgische U17 op het Syrenka-toernooi in Polen 3x kapitein. In het toernooi met acht landen wonnen de Belgen hun eerste wedstrijd met 4-1 tegen Oezbekistan. Raskin werd na 51 minuten vervangen door een ander blauw-wit talent, Noah Aelterman. De tweede wedstrijd tegen Polen ging verloren met 1-4. Bij die wedstrijd stonden 3 Buffalo's aan de aftrap: kapitein Raskin (90 minuten op het veld), U17-spelers Noah Aelterman en Robbe Berben speelden elk 57 minuten. In de strijd om de derde plaats wonnen de jonge Belgen met 2-0 van Roemenië. Raskin speelde opnieuw 90 min, Aelterman en Berben bleven op de bank. Tot slot speelde U18-speler Matias Lloci ook tweemaal bij de Belgische U18 op een toernooi in het Franse Limoges. In de eerste wedstrijd tegen Chili (0-1 verlies) speelde Lloci 83 minuten. Bij de 4-1 nederlaag tegen Frankrijk viel hij in na 69 minuten.

foto's: Belga Image en belgianfootball.be