Hein Vanhaezebrouck: 'Iedereen moet meer op zijn strepen staan'

Hein Vanhaezebrouck: 'Iedereen moet meer op zijn strepen staan'

Hein Vanhaezebrouck heeft jullie nodig. Zondagavond van zes tot acht, lukt dat? De coach droomt dan namelijk van een kolkende Ghelamco Arena in de topper tegen Club Brugge. Want: “Onze fans kunnen het verschil maken. Ik hoop dat negentienduizend man ons vooruit zal stuwen.” Dat hoeft Hein geen twee keer te vragen, toch?

“Dit was een positieve week”, glimlachte Hein Vanhaezebrouck bij de start van zijn persbabbel. “Het was mooi weer én we hadden weinig afwezigen. Vandenbussche sloot opnieuw aan bij de groep, maar werkt nog steeds hoofdzakelijk individueel. En Dejaegere loopt al rond zonder brace.” Toch was er één donker wolkje boven het oefencomplex. “Asare kon deze week nog niet trainen. Hij blijft sukkelen met de rug - een bijkomend onderzoek moet duidelijkheid brengen. We moeten afwachten of zijn toestand nog verandert voor de wedstrijd van zondag.”

Even terug naar vorig weekend. Toen waren de Buffalo’s onherkenbaar in het Astridpark. “De groep beseft dat het niet goed was tegen Anderlecht. Normaal spelen we altijd met een groot hart en veel geloof in eigen kunnen, maar dat was er niet in de tweede helft. We namen geen initiatief, verloren teveel ballen en de invallers waren ondermaats. Het was onze slechtste helft van het seizoen. Natuurlijk heeft die buitenspelgoal net voor rust ons parten gespeeld. Zoiets zou eigenlijk niet mogen, maar iedereen kan eens een fout maken. Spelers, trainers en scheidsrechters doen dat eveneens. Ik vind het dan ook onterecht dat ze die man (Karel De Rocker, red.) geschorst hebben.”

Vanhaezebrouck hoopt op een reactie tegen Club Brugge. De Buffalo’s verloren wel hun drie laatste confrontaties met blauw-zwart – al waren die steeds in Jan Breydel. “In het eerste duel (de bekerreturn, red.) hadden we nog duidelijk de bovenhand. In de twee volgende partijen liep het een pak minder. We creëerden toen amper kansen. Zondag mag dat ons niet overkomen. Dan moet iedereen meer op zijn strepen staan en zich laten gelden. Ach, Club heeft ons toen ook geklopt dankzij de steun van hun fans. Iedereen weet dat ze daaruit veel energie halen. Het publiek bespeelt constant de tegenstander en de wedstrijdleiding. (lacht) Hopelijk kunnen wij dat zondag ook.”

Vanhaezebrouck ziet een belangrijke rol weggelegd voor het blauw-witte legioen. “Ik hoop dat negentienduizend supporters ons vooruit zullen stuwen, want dat kan zondag het verschil maken. We zullen allemaal, zowel de fans als de spelers, heel goed moeten zijn om de sterkste ploeg in de play-offs te kloppen.”

Het resultaat in de Slag om Vlaanderen wordt hoogstwaarschijnlijk bepalend in de titelstrijd. Zelf dromen van het kampioenschap doet Hein niet langer. “Voor mij zijn er nog twee kandidaten: Club Brugge en Anderlecht. Ik ga er niet vanuit dat wij nog een kans maken. Daarvoor moeten we teveel rekenen op derden. Maar ook de tweede plaats is interessant. En gezien ons parcours dit jaar zou dat niet slecht zijn - we hadden een fantastische Europese campagne en draaiden het hele jaar mee bovenin. Alleen hebben we ook die plek niet meer in eigen handen. Maar we kijken niet teveel naar de rest en willen vooral zelf punten pakken.”

(JVDV)
Foto: Belga Image