Pro League bekroont KAA Gent Foundation: Pro League+ Gold

Pro League bekroont KAA Gent Foundation: Pro League+ Gold

De Pro League waardeert de communitywerking van KAA Gent als beste van België. KAA Gent krijgt dit seizoen de titel van 'Pro League+ Club Gold'. Het is de tweede keer in vier jaar tijd dat de KAA Gent Foundation deze prestigieuze titel in de wacht sleept.

Op zaterdag 9 december reikte Stijn Van Bever, CSR-manager van de Pro League, de titel Pro League+ GOLD uit aan KAA Gent Foundation ondervoorzitter Patrick Lips, algemeen coördinator Wim Beelaert, voorzitter Resul Tapmaz en KAA Gentvoorzitter Ivan De Witte. (Foto: David Van Hecke - De Gentenaar)
 

De KAA Gent Foundation zet de verbindende kracht van KAA Gent in om met mensen die het moeilijk hebben op pad te gaan.  In 14 sociaal-emancipatorische projecten werkt de organisatie vandaag met meer dan 600 mensen aan het versterken van persoonlijke vaardigheden, het creëren van groepsdynamiek, buurtengagement en  samenlevingsopbouw.

De KAA Gent Foundation is een structureel uitgebouwde maatschappelijke organisatie verbonden aan KAA Gent. Als voetbalvereniging met sociaal oogmerk draagt KAA Gent haar maatschappelijke opdracht hoog in het vaandel. De club werkt hierbij nauw samen met de Stad Gent, OCMW Gent, Gent Stad in Werking en met de Supportersfederatie van KAA Gent.

In oktober stelde de KAA Gent Foundation werking voor met een lijvige publicatie. Meer dan ooit neemt KAA Gent in ons land het voortouw in de uitbouw van communitywerking in de context van professioneel voetbal.

Pro League+

De Pro League moedigt haar clubs aan om communitywerking beleidsmatig uit te bouwen. De verschillende communitywerkingen worden jaarlijks geëvalueerd door een jury op basis van ingediende beleidsplannen en de analyse van de werkingen van de clubs. Belangrijk aandachtspunt voor de jury dit jaar was het beleidsplan met aandacht voor de lokale context, duurzame partnerschappen en waardevolle activiteiten.

15 van de 24 Pro League clubs ontvangen op basis hiervan het Pro League+ label 2017. Daarnaast ontvingen zij van de Pro League ook voor 75.000 euro subsidies om hun communitywerking te ondersteunen.

Hoewel de Pro League met de labels de nadruk wil leggen op de collectieve sterkte van de communitywerkingen van haar clubs, is er de bijzondere bekroning voor KAA Gent Foundation die voor de jury de hoogst gewaardeerde werking heeft in 1A (Jupiler Pro League). In 1B (Proximus League) is dat OHL. Beide clubs mogen zich een Pro League+ Club Gold noemen.

Opvolgers Pro League+ Awards

De Pro League+ labels zijn de opvolgers van de Pro League+ Awards, die de voorbije 3 seizoenen werden uitgereikt. In 2014 kreeg de KAA Gent Foundation de Pro League+ Club Award een eerste keer. In 2015 werden de Buffalo's tweede. In 2016 werd de KAA Gent Foundation bekroond met de Pro League+ Project Award, voor beste communityproject met haar buurtwerking in de wijk Nieuw Gent-Steenakker. In 2017 wordt opnieuw de hoofdvogel afgeschoten.

Feiten en cijfers

 • 5 pijlers
 • 14 sociaal-emancipatorische projecten
 • 40 acties
 • 400 activiteiten/jaar
 • 600 personen uit kansengroepen/jaar
 • 25.000 contacturen met de doelgroep/jaar
 • 14 Gentse voetbalclubs in het partnerschap Elk Talent Telt
 • 210 jeugdtrainers
 • 3291 jeugdspelers
 • 40 Gentse jeugdtrainers in opleiding
 • € 61.460 financiële steun verdeeld onder de Gentse voetbalclubs
 • 5 medewerkers (4,5 VTE)
 • 35 vrijwilligers
 • 25 studenten stagiairs
 • Jaarbudget € 510.000

Info en contact

De KAA Gent Foundation is lid van het European Football for Development Network (EFDN)

Informatiefiches en contactinfo vind je via deze link.

De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun:

De 14 Elk Talent Telt voetbalclubs werken samen onder coördinatie van de KAA Gent Foundation.

De Ghelamco Arena als open stadion met social return, met meer dan 200 non-profitactiviteiten per jaar. Hier de Gentse Brandweer klaar voor oefeningen.

De winnaar van de Buffalo Cup in Nieuw Gent neemt deel aan de Pro League Schools Cup.

De KAA Gent Foundation telt drie maatschappelijke voetbalwerkingen: de Geestige Buffalo's, de Gantoise Plantrekkers en HT Gantoise Legends.

De Buffalo Dance Academy: een sport+ dansschool in Nieuw Gent-Steenakker.

Kinderen maken in de Buffalo League kennis met gezonde voeding. Eén van de facetten van dit sport+ buurtproject.

Wandelvoetbal voor senioren: een win voor voetbalclubs en samenleving. Dit zijn de HT Gantoise Legends.

In de KAA Gent Referee Academy worden jonge scheidsrechters opgeleid.

De Ghelamco Arena is een krachtige leeromgeving, in het bijzonder voor leerlingen die het moeilijk hebben.

De KAA Gent Foundation behartigt de belangen van de KAA Gent supporters met een beperking.

Enkele leden van de AV van vzw Voetbal in de stad bij de voorstelling van het beleidsplan van de organisatie in oktober 2017. De algemene vergadering bestaat uit: Resul Tapmaz, voorzitter (Stad Gent); Patrick Lips, ondervoorzitter (KAA Gent); Yasin A

Het team achter de KAA Gent Foundation: Jonas Devits, Ellen De Jans, Pierre Van der Veken, Nasima El-Barkani en Wim Beelaert.