"Verwacht een moeilijke match"

Speeldag 25 - Jupiler Pro League - 10-02-2019 om 20:00 u

Een tevreden Jess Thorup op de persconferentie voor de thuismatch tegen Moeskroen. Niet alleen haspelde zijn team in 14 dagen 5 matchen af; zijn jongens plaatsten zich ook voor de bekerfinale en na de scalp van Anderlecht in de eerste wedstrijd na nieuwjaar, werd in Jan Breydel ei zo na ook die van Club Brugge daaraan toegevoegd. Jess Thorup: "Ons eerste uur tegen Brugge was perfect. We speelden met het geloof dat we de drie punten mee naar huis konden pakken en creeërden goeie kansen. We hadden ze wel beter moeten benutten want na de rode kaart van Andy moesten we in verdedigingsmodus. Maar ook dat ging goed, hoewel we op het einde ook hadden kunnen verliezen. In zijn geheel ben ik heel tevreden met de resultaten uit die 5 matchen. Deze week hadden we voor het eerst terug wat meer tijd om de match voor te bereiden, in de diepte te werken en enkele spelers wat broodnodige rust geven."

Sterk Moeskroen

Waarom doet Moeskroen het tegenwoordig zo goed? Volgens Thorup spelen daarbij verschillende zaken: "Moeskroen doet verschillende dingen heel goed: ze zijn goed georganiseerd en pressen goed. Daarna kunnen ze op verschillende manieren spelen; zowel met lange ballen als opbouwend in de combinatie. Én ze hebben zowel goede aanvallers als sterke flankspelers. Eigenlijk alles om goed te zijn in deze competitie. Het verbaast me niet dat ze zo goed presteren."

"Het worden zes finales tot de playoffs en die tegen Moeskroen zal één van de moeilijkste zijn. Maar ik kijk er naar uit. We hebben lang achtervolgd om in de top zes te staan en nu moeten anderen ons achtervolgen." - Jess Thorup

Rode kaarten

Een van de zaken die bij die finales wel beter zal moeten, is de (rode) kaartenlast. In de wedstrijden onder leiding van Thorup zijn het er ondertussen zes. Een ernstig probleem waarmee hij ook zijn spelers confronteerde. Thorup: "Als je kijkt naar de statistieken na een rode kaart, is het direct duidelijk dat de impact enorm is. Er is nog geen enkele ploeg die na een rode kaart nog de drie punten heeft gepakt."

"Voetbal is voor 50% een mentale sport. Mijn spelers moeten agressief pressen en zich dus niet inhouden. Maar ze kunnen kaartenlast wel vermijden door meer te anticiperen en sneller te denken. Er zijn fouten gemaakt op posities waar dat niet mag. Dat aanvaard ik niet langer." - Jess Thorup

"Daar moet je dus aan denken en ermee bezig zijn. Mijn spelers moeten er zich bewust zijn dat bepaalde fouten op bepaalde plaatsen niet kunnen.  Op een positie waar weinig of geen doelgevaar is, moet je niet té fel in duel gaan. Zo komt de scheids ook niet in verleiding om die kaart te trekken. Dat zijn zaken waarop ze zullen moeten letten en die ik niet meer ga aanvaarden. Ik verwacht dat mijn spelers aggresief zijn in de pressing en dus is het belangrijk dat ze zich niet steeds inhouden. Maar dat kan je opvangen door te anticiperen en sneller te denken. Daarom zeg ik ook steeds dat voetbal voor 50% een mentale sport is. Spelers moeten zich afvragen welke beslissingen ze moeten nemen, welke acties kunnen en welke niet."