Persconferentie en training voor Jagiellonia Bialystok - KAA Gent

Persconferentie en training voor Jagiellonia Bialystok - KAA Gent

Speeldag 1 - UEFA Europa League voorrondes - 09-08-2018 om 19:20 u

Daags voor het UEFA Europa League duel in en tegen Jagiellonia Bialystok blikten Yves Vanderhaeghe en Thomas Foket vooruit. Vanderhaeghe maakte duidelijk waar Gent voor staat: "Zo'n eerste wedstrijd Europees is altijd wat speciaal, dan moet je er staan. Een ploeg als Gent heeft altijd de ambitie om in de groepsfase te geraken, dus we willen hier een resultaat behalen."

Poolse automatismen

Jagiellonia werd grondig doorgelicht door de scouting en Vanderhaeghe besefte dat de Poolse tegenstander niet onderschat mocht worden: "Het is een heel fysieke en energieke ploeg die bovendien niet veel gewijzigd is ten opzichte van vorig jaar. Ze kunnen dus teren op de automatismen waarmee ze tweede geëindigd zijn in de Poolse competitie, wat toch niet min is. We zullen strijdlust moeten tonen vanaf het begin van de wedstrijd."

Vadis of geen Vadis?

Met Vadis Odjidja heeft Gent een speler rondlopen die de Poolse competitie kent, maar door een spierblessure miste hij de wedstrijd tegen Zulte Waregem. Voor Vanderhaeghe is het afwachten of hij een beroep kan doen op de middenvelder: "We weten dat hij het verschil kan maken en hij traint terug mee, maar we kijken van dag tot dag hoe hij reageert op die inspanningen. Op basis van die medische controles kunnen we dan morgen beslissen of hij kan spelen of niet."

Gemotiveerde Kalinic

Wie ook meereisde naar Polen was Lovre Kalinic, die na de verloren WK-finale nog even op vakantie mocht en begin deze week aansloot op training. Vanderhaeghe zag zijn doelman gretig en gemotiveerd terugkeren: "Kalinic was zeer blij terug te zijn en heeft al twee keer meegetraind. Hij is zeer gemotiveerd en uiteraard erg fier op wat hij met zijn land bereikt heeft op het WK."

Geen herhaling van Altach

Doorstoten naar de Play-Off ronde van de UEFA Europa League is dus het duidelijke doel, een scenario als vorig seizoen wil iedereen vermijden. Thomas Foket was er vorig jaar weliswaar niet bij, maar voelde toen wel mee met zijn ploegmakkers: "Hier en daar in de groep valt de naam Altach nog eens, want zo'n scenario is nu uit den boze natuurlijk. We gaan er alles aan doen om dat te vermijden. De groepsfase halen is ons doel, zoiets geeft een extra boost voor de rest van de competitie."

Van onderschatting lijkt alleszins geen sprake: "Er zitten geen slechte ploegen bij in deze fase. Rio Ave uitschakelen is niet min. We gaan dus zelf alles moeten geven en 100% moeten zijn. Ook de efficiëntie moet er zijn als je het in slechts twee wedstrijden moet afmaken."

Ireneusz Mamrot (Jagiellonia Bialystok):

Ook Bialystok-coach Ireneusz Mamrot stond de pers te woord. Hij toonde veel respect voor Gent: "We spelen tegen een zeer sterke tegenstander. Het wordt een nog grotere uitdaging dan de vorige ronde, want Gent is beter dan Rio Ave. We zijn ons bewust van hun aanvallende sterktes, maar we zijn trots dat we al zo ver geraakt zijn en zullen er alles aan doen om de volgende ronde te bereiken."