KAA Gent - KRC Genk: Facts and Figures (deel 4)

KAA Gent - KRC Genk: Facts and Figures (deel 4)

Speeldag 2 - UEFA Europa League knock-out fase - 09-03-2017 om 21:05 u

Vanavond om 21u05 wordt in de Ghelamco Arena de aftrap gegeven van de heenmatch van de UEFA Europa League Round of 16 wedstrijd tegen KRC Genk. Een week later (op 16 maart om 19u) volgt de return in de Luminus Arena. Net zoals we dat voor de wedstrijd tegen Tottenham deden, delen we een aantal interessante weetjes en cijfers over de wedstrijd van vandaag. Dit is het laatste deel: België in Europa.

Belgen in Europa

  • Het is de eerste keer in de geschiedenis van het Belgisch voetbal dat er drie Belgische teams in de achtste finales van eenzelfde Europese competitie staan, nl. KAA Gent, KRC Genk en RSC Anderlecht.
  • Dankzij de goede Europese resultaten van dit seizoen, staat België dit jaar op de 6e plaats van de UEFA landencoëfficiënt. Zo plaatst België zich net achter the Big 5 zijnde Spanje, Duitsland, Engeland, Italië en Frankrijk.
  • Algemeen staat België op de 9e plaats dankzij de goede resultaten van KAA Gent, KRC Genk, Cub Brugge en Anderlecht in de voorbije 5 seizoenen. Dankzij de Champions Leaguecampagne van vorig seizoen en de Europa Leaguecampagne van dit seizoen droegen de Buffalo’s de voorbije 2 seizoenen het meest punten bij tot de Europese coëfficiënt van België.
  • In de UEFA clubcoëfficiënt staan de drie ploegen in de top 40 van Europa voor dit seizoen. Genk staat op de 27ste, Anderlecht op de 34ste en Gent op de 38ste plaats.
  • Het gebeurde nog maar een keer dat twee Belgische ploegen in een Europese competitie tegenover elkaar stonden. In 1988 versloeg KV Mechelen RSC Anderlecht in de achtste finales van de Europacup II (Heen: KVM- RSCA 1-0, Wilmots; terug RSCA- KVM 0-2, Koeman & Ohana). Malinwa plaatste zich automatisch dankzij de Europacup II winst in ’88 terwijl Anderlecht als Belgische bekerwinnaar mocht aantreden.