Persvoorstelling Jess Thorup

Persvoorstelling Jess Thorup

Geflankeerd door voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie betrad Jess Thorup voor het eerst de Gentse perszaal. Een uurtje eerder had hij zijn contract getekend tot juni 2021.

Michel Louwagie schetste het verloop van de snelle overgang: "Zondagavond na de wedstrijd hebben we besloten om een nieuwe trainer aan te werven. We waren onder de indruk van het parcours van Midtylland, die een steile opmars maakten, wat vergelijkbaar met wat wij meemaakten. Zo zijn we uitgekomen bij Jess, maar die lag nog onder contract tot 2021, we moesten dus onderhandelen. Sinds een aantal jaar volgen we de Scandinavische markt nauwgezet, waardoor we daar goede contacten hebben. Rasmus Ankersen kennen we al een paar jaar, nog van de transfer van Wikheim, en zo kwamen we snel tot een overeenkomst."

Het relaas van een snelle overgang

Na het akkoord op clubniveau liepen ook de onderhandelingen op persoonlijk vlak vlot: "Gisterenavond hebben we hem uitgebreid gesproken, niet in het Sheraton Hotel maar wel hier in de buurt, en we zijn met een zeer goed gevoel uit elkaar gegaan. Toen was er nog niet eens over het financiële gepraat. Vandaag wel en dat hebben we tegen half vier kunnen afronden. We zijn dan ook tevreden dat het allemaal zo vlot is kunnen verlopen."

De Witte: "een zeer goed gevoel"

Ook voorzitter De Witte beklemtoonde het uitstekende gevoel dat aan de eerste kenninsmaking overgehouden werd. We hebben dinsdagavond 3,5 uur met elkaar gesproken en dan ging het nog niet eens over de financiële kant. Michel en ik hielden daar een zeer goed gevoel aan over."

Jess Thorup: "Nieuwe uitdaging bij een ambitieuze club"

Daarna kwam de kersverse hoofdcoach aan het woord: "Ik ben zeer vereerd om hier te zitten en hoofdtrainer te zijn van KAA Gent. Dit is voor mij de juiste timing en de ideale stap voor mijn carrière op dit moment. Ik vond het belangrijk om uitgebreid samen te zitten met meneer Louwagie en De Witte, waardoor ik zelf overtuigd raakte dat dit de juiste beslissing was. Hier kan ik een nieuwe uitdaging aangaan bij een ambitieuze club en ik wil er alles aan doen om de grote doelen van de club waar te maken."

Ivan De Witte verduidelijkte die hoge ambities: "Hij heeft een contract tot 2021 getekend, we hebben dus samen een pad uitgestippeld. Dit jaar willen we een team maken van de huidige groep en vechten voor Europees voetbal, daarna wiilen we verder."

"Ik wil altijd winnen, ik heb een zeer aanvallende ingesteldheid: hoge pressing, snel naar voor en veel doelpunten willen scoren."

"Zoeken naar het beste systeem voor deze spelersgroep"

Gevraagd naar zijn profiel als trainer verduidelijkte Thorup waar hij de nadruk op wil leggen: "Ik wil individuele spelers beter maken, maar bovenal ervoor zorgen dat die individuen een hecht team vormen. Ik wil ook altijd winnen, ik heb een zeer aanvallende ingesteldheid: hoge pressing, snel naar voor en veel doelpunten willen scoren. Ik ben geen coach die vasthangt aan één systeem, maar ik zoek naar het beste systeem voor de spelersgroep. Ik heb nu dus wat tijd nodig met de staf en de spelers om te zien welk systeem hier het best zal werken. Daarnaast stond Midtylland bekend als een van de beste ploegen in Europa op stilstaande fasen, dat vind ik zeer belangrijk. Het is ook een club die veel gebruik maakt van data, dat ga ik hier ook zeker meenemen."

"Tiental dagen om de club grondig te leren kennen"

Thorup heeft nu een tiental dagen om de club te leren kennen, iets waar hij al volop mee bezig is: "Van zodra de gesprekken begonnen, heb ik alle wedstrijden gedownload, al heb ik ze nog niet allemaal bekeken. Uit de laatste wedstrijd kon ik heel wat leren natuurlijk, maar in de wedstrijd ervoor (tegen Antwerp) zaten heel wat goeie zaken om op verder te bouwen. Nu is het vooral zaken om het vertrouwen terug te brengen in de groep. Het is goed dat ik nu een tiental dagen heb, zodat ik de club grondig kan leren kennen. Ik ga ook met mijn stafleden spreken en kijken in welke richting ze gingen, om van daaruit kleine stappen te nemen."