Voorstelling tegenstander Round of 32: Tottenham Hotspur

Voorstelling tegenstander Round of 32: Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur is bij de Belgische voetballiefhebber ongetwijfeld gekend als de ploeg van Belgische topspelers Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Mousa Dembélé. Hun naam danken ze waarschijnlijk aan Sir Henry Percy, een Engelse ridder die de bijnaam Harry Hotspur kreeg vanwege zijn opvliegende karakter. Hotspur maakte furore als tegenstander van Koning Henry IV, die hij voordien nog aan de troon hielp, een verhaal dat ook verteld wordt in het eerste deel van Shakespeare’s gelijknamige toneelstuk.

De Spurs, momenteel vijfde in de Premier League, zagen het levenslicht in 1882 en groeiden uit tot één van de grootste Engelse clubs. Ze waren in 1962 het eerste Engelse team dat erin slaagde de dubbel binnen halen en dus zowel de competitie als de beker op hun naam schreven.

In 1963 wonnen ze als eerste Engelse team de toenmalige Europacup II, de Beker voor bekerwinnaars, toen ze Atletico Madrid klopten met 5-1 (zie onderstaande foto). In 1971 mochten ze ook de allereerste editie van de UEFA CUP, de voorganger van de Europa League, aan hun palmares toevoegen.

Iets meer dan 10 jaar na die eerste overwinning konden ze de UEFA Cup een tweede en voorlopig laatste keer winnen tegen RSC Anderlecht in 1984. Sindsdien schopten ze het nog een aantal keer tot de achtste of kwartfinales, maar de grote Europese successen bleven uit. In 2010/11 bereikten ze wel de kwartfinale van de Champions League en vorig seizoen strandden ze, net als KAA Gent in de achtste finales.

Sinds 1899 huizen de Spurs in White Hart Lane in Londen, maar aangezien het stadion vernieuwd wordt, zal de uitwedstrijd doorgaan in de Wembley Arena. Het vernieuwde stadion zal plaats bieden aan 61000 supporters, waarmee ze nipt Arsenal en hun Emirates Stadium aftroeven en zo de grootste capaciteit van Londen zullen hebben. Bij de bouw van het nieuwe stadion wordt vooral ingezet op de beleving en ontmoetingsruimte voor fans, iets wat ook in de Ghelamco Arena centraal staat.