Hein Vanhaezebrouck: 'Achtervolgen tegen zo'n tegenstander is geen cadeau'

Hein Vanhaezebrouck: 'Achtervolgen tegen zo'n tegenstander is geen cadeau'

Van je kennissen moet je ’t hebben. Leye (2x), De Ridder en Lepoint (allemaal ex-Buffalo’s, nvdr.) zorgden er met hun doelpunten voor dat Gent in drie competitieduels niet langs Zulte-Waregem geraakte. “Ze waren altijd dubbel gemotiveerd in die wedstrijden”, herinnert Hein Vanhaezebrouck zich. “En dat zal zondag niet anders zijn.”

Deze week een knelpuntberoep bij de Buffalo’s: doelman. “Zowel Vandenbussche (rug) als Thoelen (adductoren) trainden vrijdag individueel. Normaal geraakt Yannick (Thoelen, red.) wel fit voor de wedstrijd van zondag.” Ook bij de veldspelers enkele afwezigen. “Asare (rug) heeft voor het eerst buitengetraind. We moeten de reactie van zijn lichaam afwachten om te weten of hij ook inzetbaar is. Voor Boussoufa (hamstring) wordt het eveneens moeilijk om de partij tegen Zulte te halen.” Er zeker niet bij is Thomas Matton. “Hij is out tot het einde van het seizoen met een scheurtje in de adductor. Misschien is hij tijdig hersteld voor de eventuele barrageduels.”

Maar niemand bij Gent die dát scenario verhoopt. Vanhaezebrouck houdt het toch in zijn achterhoofd. “Momenteel zijn er twee dingen zeker: we worden niet eerste en niet zesde. Voorts is alles nog mogelijk – ook die vierde plek. We moeten daar dus rekening mee houden. Ik heb de groep duidelijk gemaakt dat ze hun vakantie nog niet moeten plannen. Alleen als we het in de komende drie duels goed doen, zullen we gespaard blijven van die extra wedstrijden.”

Voor opdracht één trekt de uittredend landskampioen naar Zulte-Waregem. In de drie voorgaande competitieduels werden de punten steeds gedeeld. “Als ik die partijen herbekijk, merk ik dat de jongens met een Gent-verleden altijd een topprestatie neerzetten. Ze waren steeds dubbel gemotiveerd. Ik verwacht niet dat het zondag anders zal zijn. Dat is echter niet de enige reden waarom we het zo lastig hebben tegen Zulte. We verdedigden te slap en waren vaak op achtervolgen aangewezen. Tegen zo’n stugge tegenstander is dat geen cadeau.”

Bij de aftrap in het Regenboogstadion is de nieuwe landskampioen misschien al bekend. Als Gent nog kans wil maken op de beste ereplaats, zou dat goed nieuws zijn. “Maar we moeten niet kijken naar de rest. Hopen op een bepaald resultaat in Club Brugge – Anderlecht doe ik dus niet. Al denk ik dat Club dit weekend de titel pakt. Ze gaan deze unieke kans niet laten liggen. Bovendien zijn ze klaar om kampioen te spelen. De focus is er en ze hebben zich er het voorbije seizoen volledig op toegelegd. En zelfs als het dit weekend misloopt, hoeft dat geen drama te betekenen. Dan hebben ze het nog steeds in eigen handen.”

Tot slot kwam Hein terug op EK-selectie van Marc Wilmots, zonder Buffalo’s. “Onze spelers waren realistisch genoeg om te beseffen hoe de vork aan de steel zit”, aldus Vanhaezebrouck, die met Matz Sels wel een speler op de ‘stand-by’-lijst heeft. “Wat dat precies inhoudt? Geen flauw idee, ze hebben er geen handleiding bijgegeven. (lacht) Dan ben je ontgoocheld dat je er niet bij bent, mag je ook nog niet op vakantie vertrekken. Ach, de bondscoach had zijn keuze al even verkondigd, het is dus geen nieuws meer. Andere jongens werden wél opgeroepen voor hun nationale elftal: Nielsen (Denemarken), Coulibaly (Mali) en Simon (Nigeria). Het bewijst dat KAA Gent toch op de wereldkaart staat.”

(JVDV)