"Wil een reactie zien"

Speeldag 26 - Jupiler Pro League - 16-02-2019 om 20:30 u

"Bijna elke keer als ik hier zit, zeg ik dat het een moeilijke match wordt." Jess Thorup herhaalt het vaak, maar het is een waarheid als een koe. Ook toen zijn spelers het tegen Moeskroen moesten opnemen was dat zijn boodschap, maar blijkbaar drong die toch niet voldoende door: "Je komt uit een periode met veel successen: de bekerfinale bereikt, 7 op 9 in 3 wedstrijden en dan zit je in die flow, heb je dat momentum. Maar net dan is het moment waarvoor je als coach het meest beducht moet zijn. Het was een belangrijk moment voor ons om aan anderen te tonen dat we gingen meedoen, dat we erbij zouden zijn en dat ze rekening zouden moeten houden met ons. Maar dan begin je heel slecht en geven we direct ballen weg enzovoort. Daarom wil ik nu tegen Beveren ook een reactie zien. Ik wil zien dat mijn spelers het gesnapt hebben. Waasland-Beveren moet zelf nog vechten om de punten en zit in een lastig parket. Dat wordt dus opnieuw knokken en duels uitvechten."

5 finales, 4 keer winnen

Verschillende teams die nog in de running zijn voor PO 1 nemen het nog op tegen elkaar. Gelooft Thorup dan ook dat er effectief 4 keer gewonnen moet worden? Zouden 9 à 10 punten niet kunnen volstaan om Play Off 1 te halen? Thorup: "Neen. Misschien zijn 9 of 10 punten genoeg, maar dan begin je te rekenen en dat wil ik niet. Ik wil niet na elke wedstrijd gaan nadenken "wat als wij winnen en zij laten punten liggen, etc". Dan verlies je je focus en dat is nefast."

STVV of Anderlecht?

Thorup verraste zijn toehoorders enigzins door te verklaren dat hij verwacht dat niet STVV maar wel Anderlecht er straks zal bij zijn in Play Off 1: "Ik focus me op STVV dat nu op 4 punten staat van ons en waartegen we onze laatste match moeten spelen.Tegen die match moeten we op minder dan 3 punten van hen staan. Ik denk dat Anderlecht er sowieso zal bij zijn en dat het tussen ons en STVV zal gaan voor die laatste plaats."

"Ik wil dat we elke keer op hetzelfde niveau kunnen presteren. Ongeacht de tegenstander." Jess Thorup

Underdogs?

Vaak lijkt het team beter te presteren in toppers en loopt het moeilijker tegen de "kleinere" teams. Hoe verklaart hij dat en zou zoiets ook in de bekerfinale een probleem kunnen zijn? Thorup: "Het is iets waarover ik al vaker sprak met mijn spelers. ja. Favoriet zijn, dat is iets van de media. Een stempel die ze je opplakken en die daarom niet altijd klopt. Daarom zeg ik vaak dat voetbal voor 50% een mentale zaak is. Je moet het telkens opnieuw kunnen opbrengen om op hetzelfde niveau te kunnen presteren. Ik wil gewoon dat mijn spelers altijd dezelde performance kunnen brengen en dat het niet uitmaakt wie de tegenstander is. No matter who's on the pitch."