Vanderhaeghe: "Kwalificatie is het allerbelangrijkste"

Speeldag 2 - UEFA Europa League voorrondes - 16-08-2018 om 20:30 u

Yves Vanderhaeghe was uitermate positief op zijn persconferentie en niet alleen omdat hij over een volledige kern (met uitzondering van Bronn, Kvilitaia, Smith en Neto) kan beschikken: "We hebben in Polen een mooie uitgangspositie verworven en wonnen in de competitie ondertussen ook onze eerste wedstrijd. Dat heeft mijn groep, naast een zekere opluchting, ook vertrouwen gegeven. We hebben een hele voorbereiding gewerkt om conditioneel top te zijn en hebben daar nu, na twee goeie prestaties, bevestiging van gekregen."

Vanderhaeghe: "Alles in handen om ronde verder te gaan"

Toch houdt hij een slag om de arm voor de terugmatch van de 3e voorronde van Europa League: "Het is uiteraard een voordeel dat we daar scoorden. Maar Jagiellonia is een goed georganiseerd en gewiekst team dat wacht op het juiste moment om toe te slaan. Voor ons telt slechts 1 zaak en dat is de kwalificatie. We moeten dus niet blind gaan aanvallen want dat zou ons zuur kunnen opbreken."

Vadis Odjidja: "Zit aan 65 à 70 % van mijn mogelijkheden"

Gevraagd naar zijn conditie op dit moment, schatte Vadis Odjidja dat hij nu op 65 à 70 van zijn mogelijkheden zit: "Ik heb geen echte voorbereiding gehad dus ik ontbreek wat ritme. Nu er belangrijke matchen aankomen, wordt het dus zaak te doseren." 

Odjidja: "Ik wil hier spelen op de top van mijn kunnen."

Een droom die uitkomt

Voor Vadis is de terugkeer naar Gent maar dan een transfer: "Ik ben heel blij hier terug te zijn. Ik wou op mijn top terugkeren en niet om uit te bollen. Het klopt dat er interesse was van meerdere ploegen (m.n. Sporting Lissabon) maar daar moest eerst iemand weggaan voor ik zou kunnen tekenen. Hier niet. Enkel hier kreeg ik het gevoel dat men me echt wou. Ik wou dan ook snel tekenen en de voorbereiding starten. Ik zocht stabiliteit voor mijn gezin en het was een meer dan bewuste keuze om terug thuis te komen en in mijn eigen stad te spelen. Ik wil hier spelen op het top van mijn kunnen. Om top te zijn moet er een heel aantal parameters juist zitten maar kijkend naar mezelf, kan ik alleen maar zeggen dat ik me beter dan ooit voel. Wanneer ik wat tijd krijg om,  geloof ik dat ik hier op mijn best kan zijn."

Europees voetbal

Odjidja is echter niet enkel naar Gent gekomen om dichter bij familie en vrienden te zijn, ook Europees voetbal speelde een rol: "Iedereen wil Europa in. Maar daarvoor moeten we morgen op onze hoede zijn voor hun tegenaanvallen. We moeten we slim spelen, onze posities houden en de match proberen controleren."

"De eerste keer dat ik met Legia tegen Jagiellonia speelde, gaf ik 2 assists en scoorde ik 1 keer."

 

Fluitconcerten in Polen

Waarom werd Vadis in Polen gedurende de hele wedstrijd uitgefloten, vroeg iemand zich af. Was het een teken van schrik? Van respect voor zijn prestaties in Polen? Of was er meer aan de hand? Odjidja: "De eerste wedstrijd die ik daar met Legia speelde, maakte ik één doelpunt en gaf 2 assists. Dus werd er de tweede match een mannetje op mij geplakt. Heel vervelend. Bovendien werden er veel fouten gemaakt en pakte ik op het eind nog een rode kaart, wat hun fans natuurlijk geweldig vonden. Maar dat Jagiellonia bijna het hele seizoen op kop speelde en wij op een bepaald moment slechts tiende stonden maar toch nog kampioen werden, zal er misschien ook voor iets tussen zitten" grijnsde hij.

"Ik wil het verlengstuk van de trainer zijn"

Stil leiderschap

Wat direct opviel bij de galamatch tegen Strasbourg, zijn debuutwedstrijd, was dat hij direct aanwezig was, stuurde en sprak op het veld. Odjidja: "Ik wil gewoon het team helpen en als het kan een verlengstuk van de trainer zijn. Ik vind dat we een stille groep hebben die niet echt veel communiceert. Daarom probeer ik wat meer te sturen en te spreken op het veld. Hoe meer we praten op het veld, hoe makkelijker we elkaar kunnen helpen." Waar hij het liefst speelt, maakt hem niet zo uit: "Het liefst speel ik als 8, tussen de 10 en de 6, dat is de rol die me best ligt. Maar ik ben bereid te spelen waar de trainer dat wil en waar ik het best tot rendement kan komen. Dat zal van wedstrijd tot wedstrijd afhangen, soms zullen we met nummers 6 spelen, soms iets aanvallender. Er is in elk geval genoeg kwaliteit hier."

Vadis over Yves Vanderhaeghe: "Hij wou zijn plaats niet afstaan"

19 jaar verschil en toch samen op het veld

Ondanks de 19 jaar leeftijdsverschil stonden de twee toch nog samen op het veld. Wat herinnerde  Vanderhaeghe zich daar nog van? "In elk geval dat hij heel ongeduldig was. Hij was slechts 16 maar hij wou spelen. Vadis" Maar jij wou je plaats niet afstaan!" Vanderhaeghe (al lachend): "Natuurlijk niet.". En hij vervolgde: "Vadis was heel talentvol en gedreven, kon niet tegen zijn verlies en kon bij de minste gecontesteerde fase op het veld enorm "van zijnen tak maken".

Bij de ontboezeming van zijn nummer 8 dat hij slechts aan 65 à 70% van zijn mogelijkheden zat, keek Yves Vanderhaeghe toch even op: "Als je ziet wat hij nu al heeft gebracht, dan opent dat perspectieven. Hij heeft in elk geval de leeftijd en de persoonlijkheid om een leider te zijn. Hij zal niet met grote woorden de groep op sleeptouw nemen maar wel op het veld het voorbeeld geven. Vadis wil altijd de bal en als hij hem niet heeft, wordt hij lastig (lacht). Dus dan zal hij iedereen wel opjagen om die bal terug te veroveren.