Gentse U19 eervol onderuit in UEFA Youth League

Gentse U19 eervol onderuit in UEFA Youth League

De Gentse U19 hebben niet voor een stunt gezorgd in hun eerste Youth League-duel. De jongens van Nico Vanderdonck gingen met 0-3 onderuit tegen een fysiek sterker Olympique Lyon. Maar niemand die zich het middagje Youth League achteraf beklaagde.

Er was geen leeg stoeltje meer te bespeuren in het PGB-stadion. De belangstelling voor het eerste Europese duel van de Gentse U19 was groot – zelfs Michel Louwagie was naar Oostakker afgezakt om het jonge talent aan het werk te zien.

Het was toch even wennen aan het hogere niveau voor de jonge groep van Nico Vanderdonck. De beginfase was dan ook voor de bezoekers. Een waarschuwingsschot van Cognat ging naast, maar enkele minuten later was het wel raak. Martin zette voor, Del Castillo controleerde en plaatste het leer in het hoekje: 0-1 voor Lyon.

Na de niveauschok in het openingskwartier kregen de Buffalo’s meer grip op de partij. Tot echte kansen leidde dat echter niet. Enkel de Georgiër Beridze liet enkele knappe dribbels zien. Kort na het halfuur dan toch een prima mogelijkheid voor Gent. Walen kreeg de bal toegespeeld aan de rand van de zestien, maar trapte net over. Rusten bij 0-1.

Gent begon met goede moed aan de tweede periode en was meteen gevaarlijk. Een poging van Beridze werd door Lebongo in hoekschop verwerkt. Aan de overkant lag het doelhout dwars voor Lyon. Eerst trof Castillo met een gekruist schot de paal, in de rebound deed Martins dat nog eens fijntjes over. Het was uitstel, maar geen afstel. De Fransen schakelden snel om na Gents balverlies op het middenveld, Del Castillo – alweer hij – lobte keeper Segers: 0-2. Een ‘double’ voor de spits.

Eigenlijk hadden de Buffalo’s wel een eerredder verdiend. Alleen misten de pogingen van Callebaut en Kabangu  precisie. Twintig minuten voor tijd waren de bezoekers opnieuw aan het feest. Een snelle counter kwam bij Ankoue terecht. Hij twijfelde niet en vloerde Segers in de korte hoek: 0-3. De Gent-doelman voorkwam in de slotfase wel een vierde Franse treffer door een laag schot te keren.

OPSTELLING KAA GENT: SEGERS, CAIGNAU, RYCKAERT, HOREMANS, OZKAN (61’ ABDELALI), BERIDZE (61’ DE SMET), VANDENBERGH, WALEN (65’ GJOKA), KABANGU, CALLEBAUT (C), CEROVEC

DOELPUNTEN: 10’ 0-1 Del Castillo, 63’ 0-2 Del Castillo, 71’ 0-3 Ankoue

Verslag: Jonas Van de Veire
foto: Tom Boudeweel