Kalifa Coulibaly naar FC Nantes

De Malinese spits Kalifa Coulibaly verlaat KAA Gent en tekent vandaag een contract bij het Franse FC Nantes.

Coulibaly tekende op 21 juni 2015 een contract bij KAA Gent als wissel op de toekomst en om het eventuele vertrek van Laurent Depoitre op te vangen. Hein Vanhaezebrouck was zeer te spreken over zijn werklust en 'goesting' om zich te verbeteren. De Malinees ontpopte zich, zeker in de Europese duels, al snel tot een spits met een neus voor belangrijke doelpunten op belangrijke momenten. Iets wat hem al snel de bijnaam "Mr. Europe" opleverde.

Champions League 15-16: 15 minuten gespeeld, 2 doelpunten

Zo bezorgde hij als invaller de Buffalo's op de vijfde speeldag van de poulefase (24/11/2015) een cruciale uitoverwinning in de Champions Leaguewedstrijd tegen Olympique Lyon. Ingevallen in de 90e minuut, kopte hij in de 95e minuut de winnende treffer binnen. Ook in de volgende ronde, thuis tegen Wolfsburg, herhaalde hij dat huzarenstukje. Tien minuten voor tijd viel hij in bij een 1-3 achterstand, in de 89e minuut maakte hij de 2-3. Twee doelpunten die hem toen, in verhouding tot het aantal gespeelde minuten, de meest doeltreffende spits van de Champions League maakten.

Europa League 16-17: 13 wedstrijden, 9 doelpunten

Ook in de Europa League  liet hij zich het volgende seizoen opmerken. In de eerste kwalificatiewedstrijd, thuis tegen Viitorul (de latere Roemeense kampioen), scoorde hij meteen 2 doelpunten. In de play-offwedstrijden tegen Macedonische Shkendija stond hij in totaal 3 keer aan het kanon: 1 maal in de thuiswedstrijd, toen hij na een moeilijke wedstrijd in de 92e minuut de 2-1 op het scorebord zette; en 2 maal in Skopje toen hij met 2 opeenvolgende doelpunten in de 60e en 68e minuut de kwalificatie voor de groepsfase veilig stelde. In de groepsfase ging hij door op zijn elan. Hij scoorde in de vierde groepswedstrijd, thuis tegen Shaktar Donetsk  de 1-0 na 1 minuut (3-5 einduitslag). Tegen Braga maakte hij met een mooie retro het eerste Gentse doelpunt (2-2 einduitslag).

Naar Wembley dankzij Couli

Maar de allermooiste én -belangrijkste van die campagne maakte hij in de laatste wedstrijd, uit tegen Konyaspor. De Buffalo's stonden op de laatste speeldag op de 3e plaats in groep H met 5 punten, Braga op de tweede plaats met 6 punten. Braga speelde thuis tegen het ongenaakbare Shaktar Donetsk dat met 15 op 15 tot dan alle wedstrijden gewonnen had. De Buffalo's moesten winnen in Turkije om zich te kwalificeren voor de volgende ronde, een gelijkspel zou niet volstaan. Tegen de stugge Turken kwamen de Buffalo's maar niet tot scoren. Ingevallen in de 66e minuut, wachte Coulibaly tot de 94e minuut. Mitrovic gooide de bal vanop links richting de box; Coulibaly met de rug naar doel controleerde de bal en knalde vervolgens in de draai het doelpount van de kwalificatie binnen: 0-1 en de Buffalo's overwinterden Europees voor de tweede maal op rij.

Ook in de twee Europese duels die dit seizoen werden afgewerkt, zorgde Coulibaly voor een doelpunt en een assist.

In totaal maakte Coulibaly in 85 wedstrijden voor de Buffalo's 25 doelpunten en gaf hij 10 assists. De bijnaam "Mr. Europe" is niet gestolen daar hij in 21 Europese duels niet minder dan 12 doelpunten scoorde.

• Jupiler Pro League: 60 wedstrijden,  13 doelpunten, 9 assists.
  • Europees: 21 wedstrijden, 12 doelpunten, 1 assist.

KAA Gent bedankt Kalifa voor zijn inzet de voorbije seizoenen en wenst hem veel succes bij zijn verdere carrière.