Nabeschouwing Charleroi - KAA Gent met Hein Vanhaezebrouck

Nabeschouwing Charleroi - KAA Gent met Hein Vanhaezebrouck

Speeldag 3 - Play-Off 1 - 17-04-2017 om 18:00 u

Na de wedstrijd op Charleroi maakten we met coach Hein Vanhaezebrouck een voorlopige balans van de play-offs op:

“Je bent wellicht heel tevreden met de overwinning op Charleroi?”

“Als je voor de eerste maal gaat winnen bij je zwart beest, dan zijn we uiteraard allemaal heel blij. Te meer omdat dit eigenlijk een heel belangrijke wedstrijd was voor ons. Oostende en Charleroi zijn de twee ploegen die we achter ons moeten kunnen houden om een ticket voor Europees voetbal af te dwingen. En aangezien Oostende had verloren tegen Anderlecht konden wij, door Charleroi te kloppen, beide teams op ruimere afstand zetten.

“Iedereen voorspelde een zware start met matchen tegen de 2 titelkandidaten en een aartsmoeilijke verplaatsing naar Charleroi. En zie, we halen maar liefst 7 op 9?”

“De start van onze PO1 kalender zag er inderdaad niet zo gemakkelijk uit, maar eerlijk gezegd denk ik dat matchen op Waregem, op Charleroi en op Oostende voor ons minstens even moeilijk zijn, zo niet misschien nog moeilijker als je onze resultaten tegen hen bekijkt in het verleden. Het wordt nu onze opdracht om te proberen onze thuismatchen te blijven winnen en om hopelijk die veel betere uit-reeks na Nieuwjaar te bevestigen in de drie verplaatsingen die ons nog resten.”

“In deze play offs is er voorlopig nog geen ploeg die er met kop en schouders bovenuit steekt?”

“Neen, dat klopt. Oostende en Waregem, 2 ploegen die momenteel minder punten hebben, hadden gerust al meer punten kunnen hebben. Zulte was zeker niet minder dan Anderlecht, maar moest het in efficiëntie afleggen. Ook Oostende had tegen Anderlecht een punt of meer kunnen claimen, hadden ze beter omgegaan met hun mogelijkheden voor rust en in Charleroi hadden ze altijd moeten winnen. Dat bewijst nog maar eens dat alle ploegen sterk aan mekaar gewaagd zijn.”

“Ik heb niet de indruk dat wij al punten hebben gestolen, ben ik correct?”

“Neen, inderdaad. Ik hoor waarnemers nog altijd verklaren dat Club Brugge een goede wedstrijd heeft gespeeld op Gent waar ze een aantal kansen in de tweede helft gepareerd zagen door Lovre. Wel spijtig dat men dan vergeet dat Club al in de eerste helft met 10 had moeten staan, want Poulain werd achteraf voor twee speeldagen geschorst door de geschillencommissie. Iedereen heeft gisteren in Real-Bayern immers gezien hoe een man minder situatie een matchbeeld kan veranderen en mogelijks ook resultaatbepalend kan zijn. . Wij hebben wel als team standgehouden, omdat we in de eerste helft een terechte voorsprong hadden genomen. Op Anderlecht en Charleroi haalden we de punten die we verdienden, niet meer maar zeker ook niet minder”

“Met Harbaoui wordt opnieuw een speler van onze tegenstander opgeroepen voor de reviewcommissie? Dat zijn er al twee in slechts drie matchen in PO1?”

“Inderdaad, na een reguliere competitie waarin de foute beslissingen ongelukkig vaak tegen ons uitdraaiden was ik verheugd om vast te stellen dat wij in onze laatste matchen in de competitie konden terugblikken op voorbeeldige prestaties van de diverse scheidsrechters. Het was dan ook mijn hoop dat we die lijn zouden kunnen doortrekken in PO1.  Fouten zijn menselijk, dat hebben we in Real-Bayern nog maar eens gezien. Spijtig genoeg worden wij nu weer geconfronteerd met cruciale beslissingen tegen ons.

 

Twee spelers die hadden uitgesloten kunnen worden, hadden matchen voor ons makkelijker kunnen maken. Ook een overduidelijke penalty op Charleroi werd niet gefloten. Als ik zie hoe Anderlecht furieus reageerde na de onterechte strafschop die zij tegen kregen in Oostende, dan kan ik dat begrijpen. Want zoals ze stelden, kunnen dergelijke details meer beslissend zijn in een eindrandschikking in een kortere competitie zoals PO1.

En het is niet omdat wij er nu 2 maal in geslaagd zijn om, ondanks die beslissingen, toch nog een positief resultaat te halen, dat we hier licht moeten overstappen. We mogen er niet aan denken dat wij aan dat ritme moeten doorgaan in de resterende zeven wedstrijden. Ook al is mijn team mentaal gesterkt om hier mee om te gaan en blijven onze fans in dergelijke momenten ons nog meer vooruit stuwen, toch hoop ik dat net als in de laatste wedstrijden van de reguliere competitie alles correct kan verlopen voor ons zowel als voor onze tegenstanders.”

“Tegen onze volgende tegenstander, KV  Oostende, speelden we dit jaar reeds drie keer maar konden we nog geen enkele keer winnen.”

“Inderdaad, we speelden vaak wel goeie wedstrijden tegen hen maar er was telkens een gebrek aan efficiëntie. Oostende is evenwel de nieuwe topploeg in wording met een ruime kern die is samengesteld uit heel veel spelers met ervaring die zij opdeden bij topploegen  in ons land. Dat betekent dat zij eigenlijk moeten gezien worden als een echte kandidaat voor alle prijzen. De beker haalden ze al bijna binnen, maar in de toekomst is een titel zelfs ook mogelijk als hun voorzitter verder blijft investeren in alsmaar duurdere en betere spelers. Wij spelen na twee uitwedstrijden  eindelijk nog eens voor ons eigen publiek en als we ten volle willen profiteren van het kloofje dat we vorig weekend hebben gemaakt dan moeten we eigenlijk winnen. We zullen, gesteund door ons fantastisch publiek er alles aan doen om de drie punten thuis te houden.”