"De beker? Ik denk alleen aan winnen tegen Anderlecht"

Speeldag 5 - Play-Off 1 - 21-04-2019 om 18:00 u

Dat Anderlecht een crisis doormaakt boeit Jess Thorup slechts matig, maar hij beseft goed dat de situatie van de club een rol kan spelen op het veld, zoals vorige week op Sclessin: "Je weet nooit wat er gebeurt tijdens een match. Anderlecht zal sowieso met veel energie spelen want iedereen wil zich tonen bij een nieuwe coach. We hebben deze week dan ook besproken hoe we moeten omgaan met de spanning die in de tribunes kan hangen. Voorloopt de match goed, dan keren de Anderlecht-fans zich misschien opnieuw tegen hun ploeg. Maar het omgekeerde kan natuurlijk ook. De situatie was natuurlijk anders maar je kan het vergelijken met onze match tegen Antwerp. Eens zij op voorsprong komen, stoppen ze met voetballen. Ze proberen tijd te winnen, maken doorlopend kleine fouten en vertragen het spel. Zo kom je moeilijk in de match. Dat kan zondag ook gebeuren. Het belangrijkste is dan om je kop koel te houden en je te houden aan het plan."

De rol van de supporters

Dylan Bronn beaamde het en ook Jess Thorup is het ermee eens: wie zondag eerst scoort, heeft een belangrijk voordeel. Scoren de Buffalo's eerst dan is de kans niet onbestaand dat het Brussels publiek zich opnieuw zal roeren. Al kan het omgekeerde evenzeer.

Hoe dan ook staat het  voor Thorup buiten kijf dat de supporters zondag een rol zullen spelen. Maar niet alleen de thuissupporters kunnen volgens hem het verschil maken. Hij besloot met een oproep naar de Gentse fans om ook zondag het team opnieuw met veel kabaal te steunen. De Deen is dan ook enorm tevreden over de steun die zijn team op verplaatsing vaak geniet: "Ik vind onze fans op verplaatsing fé-no-mé-naal. Vaak zijn ze op verplaatsing zelfs luider dan thuis. Ze hebben ons al vaak door moeilijke momenten geholpen en ik hoop dat ze dat zondag opnieuw doen."

"Je werkt 24 uur op 24 om met de kleinste details het verschil te maken. Dan is het dubbel zo erg als anderen uiteindelijk beslissen over het resultaat. - Thorup over foutieve interpretatie van de nieuwe penaltyregels.

Pinanti is pinanti? 

Net voor de persconferentie werd de coach gebrieft over de verkeerd uitgelegde regel rond handspel. Met o.a. als gevolg dat Racing Genk een penalty kreeg voor handspel van Dylan Bronn in de laatste uitmatch. Hij kreeg dan ook de vraag hoe je daar als voetbalprofessional mee om gaat. Thorup: "Het is ongelofelijk dat zoiets kan natuurlijk. Wij hadden ook mensen gestuurd naar de meeting waarop de nieuwe regels werden toegelicht. Vervolgens brief je dan de spelers aan de hand van de documenten die je daar meekrijgt. Wij hebben dus alles gedaan om de spelers te verwittigen en het goed uit te leggen. Als je dan te horen krijgt dat de regel verkeerd werd uitgelegd, zakt je broek gewoon af. 'It's ridiculous', je houdt gewoon niet voor mogelijk dat zoiets kan. Ik zei het ook na de match, voor mij was het geen penalty. Nooit. Het is klote want sowieso loop je na een match met zoveel beslissingen in je nadeel met het gevoel dat iedereen tegen jou is. Nu dan moeten horen dat het toch geen penalty was, maakt de hele situatie nog veel erger. Maar dat er vanavond opnieuw een wedtrijd is en dat er rond die hele saga nog geen nieuwe communicatie is geweest, is nog erger. Dat kan toch niet? Iedereen kan fouten maken, maar je moet wel nu uitleg geven aan de scheidsrechters wat de juiste regel dan wel is. Zodat het niet meer voorkomt in de toekomst en iedereen met gelijke wapens strijdt."

Dylan Bronn "Laat het maar een strijd zijn"

Ook Dylan Bronn sprak over de komende wedstrijd tegen Anderlecht en waarom hij nog niet wil focussen op de beker: "Die moeten we voorlopig links laten liggen."