Hein Vanhaezebrouck: 'Laten zien dat we dit hoge ritme aankunnen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Laten zien dat we dit hoge ritme aankunnen'

Druk, drukker, drukst. Het speelschema van de Buffalo’s oogt overvol met maar liefst negen wedstrijden in 36 kalenderdagen. Mocht KAA Gent de cupmatch tegen Zulte-Waregem winnen, komt daar zelfs nog een tiende duel bij. “Hopelijk kunnen we ons laatste blok voor Nieuwjaar goed doorkomen”, vertelde Hein Vanhaezebrouck in zijn vooruitblik naar de confrontatie met KVC Westerlo.

“Ik heb een lijstje gemaakt met alle geblesseerden, want het is lastig om zoveel namen te onthouden”, lacht Vanhaezebrouck groen bij het begin van zijn persbabbel. “Gershon, Elhamed, Matton en Pedersen zijn nog een tijdje uit roulatie. Ook voor Depoitre en Milicevic komt Westerlo te vroeg, al zijn zij hooguit een week, of zelfs minder, onbeschikbaar. Raman trainde twee keer mee en voelde geen reactie aan zijn adductoren. Van Der Bruggen werkte de volledige training af, maar voor een selectie is het nog te vroeg.”

En dan zijn er ook nog Johansson en Simon. De twee internationals keerden niet zonder kleerscheuren terug naar België. “Johansson ondervindt last aan de enkel, morgen nemen we voor alle zekerheid een scan. Simon heeft dan weer een buil op zijn hoofd en is vermoeid na de lange vliegreis. We zullen zien hoe hij vrijdag uit zijn bed stapt. ”Toch zag Vanhaezebrouck beide heren met een glimlach op het oefencomplex verschijnen. “Johansson speelde 75 en 90 minuten voor Zweden én kwalificeerde zich voor het EK. Bij Nigeria trof Simon raak met een vrije trap. Het deed hem zichtbaar deugd.”

Vanhaezebrouck zal het tweetal nog goed kunnen gebruiken in de twee laatste maanden van het kalenderjaar. “Er wacht ons een heel druk programma”, beseft de coach. “Dit is het laatste van vier zware blokken. De eerste drie zijn we goed doorgekomen, maar dit is wel het grootste blok. Voor Nieuwjaar spelen we nog 9 à 10 duels: zes competitiematchen, twee Europese duels en één of twee bekermatchen. Ach, we zijn dat intussen gewoon. Nu is het aan ons om te laten zien dat we dit hoge ritme aankunnen. Alleen mag de lijst geblesseerden dan niet té lang worden. Als we altijd op dezelfde jongens een beroep moeten doen, kan het gevaarlijk worden.”

De Buffalo’s openen hun marathonreeks tegen KVC Westerlo. “Iedereen verwacht dat we zomaar de drie punten gaan pakken, maar zó simpel wordt het niet. Vaak spelen we zelfs beter tegen topploegen dan tegen teams uit de rechterkolom. Toch heb ik er vertrouwen in dat enkele jongens zullen tonen dat ze onze afwezigen kunnen vervangen. Bovendien recupereren we met Neto een belangrijke schakel.”

Zoals Hein enkele weken geleden in de studio van Extra Time betoogde, is voetbal maar een belangrijke bijzaak in het leven. Afgelopen vrijdag werd dat pijnlijk duidelijk. “Het is heel spijtig wat er in Parijs gebeurd is. Je ziet dat de angst momenteel overal leeft. Dat is een volgende fase in vergelijking met de aanslag op Charlie Hebdo. Als er nu iets gebeurt, slaat iedereen meteen in paniek. Toen was dat niet het geval. We moeten er in de eerste plaats alles aan doen om verdere problemen te vermijden. En tegelijk moeten de mensen proberen om opnieuw hun normale leven te leiden. In de kleedkamer hebben we niet over de aanslagen gesproken, het is immers niet aan ons om daar een debat over te houden.”

Toch hebben de gebeurtenissen in Parijs ook belangrijke consequenties voor de Buffalo’s. Zo mogen de Gentse fans dinsdag niet naar Lyon voor de laatste Champions League-verplaatsing. “Dat is geen aangenaam gevolg voor ons. Allerminst voor de fans die alles reserveerden zonder een annulatieverzekering. Ook tijdens de wedstrijd zal het niet in ons voordeel spelen, want normaal horen we onze supporters altijd. Ik ben er trouwens van overtuigd dat ze hun steun getoond zouden hebben aan het Franse volk. Nu kan dat jammer genoeg niet. Ach, we moeten ons bij die beslissing neerleggen.”

(JVDV)
Foto: Belga Image