"Samen kunnen we dit"

Speeldag 27 - Jupiler Pro League - 22-02-2019 om 20:30 u

Jess Thorup kwam voor de wedstrijd tegen Standard nog even terug op de match tegen Waasland-Beveren en wat hem daarbij het meest ontgoocheld had: "Het eerste halfuur zag ik de reactie die ik wou zien na Moeskroen. Tenminste tot het tegendoelpunt. Tot dan hielden we ons aan het wedstrijdplan, daarna niet meer. En pas na de 2-0 begonnen we terug te voetballen. Dat vond ik bizar want een tegengoal is niet het einde van de wereld. Behalve tegen Charleroi scoorden we immers elke match. Daar moeten we dus geen angst voor hebben. Nu is het moment om te tonen dat we dat kunnen veranderen."

Thorup beseft goed dat het niet makkelijk wordt tegen de Rouches: "Standard heeft, zeker aanvallend, heel goeie spelers; het kan in verschillende systemen spelen en is één van de beste teams van België. Maar zoals altijd wil ik enkel naar mijn team kijken en ervoor zorgen dat we de drie punten pakken. We hebben onszelf in deze situatie gebracht door 6 punten te vergooien, dus nu moeten we gewoon onze laatste 4 matchen winnen."

Gebrek aan agressie?

Voorzitter Ivan De Witte zette na de twee recente nederlagen extra druk op de ketel door meer fighting spirit te vragen van de spelers; de eerste keer dat zoiets gebeurde sinds het aanstellen van Jess Thorup. Kunnen zijn spelers om met die extra druk? Thorup: "De voorzitter is natuurlijk de baas dus hij zegt wat hij wil. Alleen wil ik nu wel een reactie zien van mijn spelers. Want het deed toch wel wat pijn om te horen spreken over een gebrek aan agressie, terwijl dat iets is waar we al veel aan gewerkt hebben sinds ik hier ben. De spelers moeten nu de wil tonen en laten zien dat ze beter kunnen. Niet alleen voor de voorzitter, maar voor iedereen." 

Together Everyone Achieves More

De coach ziet dan ook enkele belangrijke verbeterpunten zoals "Probeer het team er niet op je eentje te redden". Voor Thorup staat "Team" voor "Together Everyone Achieves More": "Het is niet omdat je achterstaat dat je alles alleen moet forceren. Dat is niet nodig. Hou je gewoon aan het wedstrijdplan. Een offensieve speler mag wat egoïstischer zijn maar moet anderzijds ook leren omgaan met situaties waarin hij achterstaat of onder druk staat." Twee is regelmaat:  "We spelen goed tegen topteams, maar laten het afweten tegen 'kleinere' ploegen. Als je top of the league wil zijn, dan moet je beseffen dat de drie punten tegen Waasland-Beveren of Moeskroen even belangrijk zijn dan de punten tegen Anderlecht of Club Brugge." 

Leiderschap

"Zijn er genoeg leiders in de kleedkamer?", was een van de gestelde vragen op de persconferentie. Daarop antwoordde Thorup ontkennend: "Als er voldoende leiders zijn op het veld, verliezen we niet op Beveren. Dan staat er iemand op die het team bij de hand neemt en die zegt: "Volg mij, dit is wat we gaan doen." Maar dat is ook niet zo onlogisch omdat we veel jonge spelers in ons team hebben. Het is wel iets dat ik met verschillende oudere spelers al heb besproken. Nu is ons probleem dat we teveel ups en downs kennen. We zijn niet stabiel genoeg in onze prestaties. Verandert het momentum, dan verandert de prestatie. Dat moet eruit."

Samen tegen Standard

Dat de onenigheid over de bekertickets is opgelost, doet de coach dan ook plezier: "Natuurlijk ben ik daar tevreden mee. Nu moeten we tenminste niet op verschillende niveaus vechten, zullen er geen protesten zijn en kunnen we het allemaal samen tegen Standard opnemen."