Hein Vanhaezebrouck: 'Seizoen voor eigen publiek afsluiten met zege zou mooi zijn'

Hein Vanhaezebrouck: 'Seizoen voor eigen publiek afsluiten met zege zou mooi zijn'

Exact een jaar geleden barstte een geweldig titelfeest los in de Ghelamco Arena. Zondag staat misschien een lightversie op het programma. Want als de Buffalo’s niet verliezen van Genk is plaats drie, met bijhorend Europees ticket, een feit – een prima prestatie na zo’n geweldig seizoen.

“Kums heeft vrijdag individueel gewerkt met de kiné”, opende Hein Vanhaezebrouck zijn persbabbel. “Ik schat de kans dat hij fit raakt op fiftyfifty. Een enkel kan je in principe makkelijk vastzetten, maar we gaan geen onverantwoorde risico’s nemen.” Ook achter de naam Asare staat opnieuw een vraagteken. “Na de match tegen Oostende voelde hij een reactie in de rug. Met Nana moeten we dus eveneens afwachten.”

Geen Danijel Milicevic en Laurent Depoitre in de basis tegen Oostende. Hein kwam vrijdag met een verklaring. “Milicevic laten starten zou een risico geweest zijn. Want dan was de de kans reëel dat we hem kwijt waren in het weekend. Daarom besloten we hem rust te gunnen. Ook Depoitre werd gespaard met het oog op zondag. Dat was geen noodzaak, maar we calculeerden in dat Coulibaly niet zou vrijgesproken worden. En stel je voor dat Laurent zich blesseert tegen Oostende… We konden dat risico niet nemen, wetende dat alles beslist zou worden in de partij tegen Genk.”

Maar ook zonder het podiumtrio van de Gouden Schoen deden de Buffalo’s het prima. “We speelden zonder Depoitre, Milicevic Kums en met een halve Asare. Dat waren – de keeper buiten beschouwing gelaten – al onze sterkhouders in de Champions League. Niet min, hé. De rest van de groep verdient een pluim, want ze hebben het zonder hen prima gedaan. Oké, we waren niet impressionant en dwongen weinig kansen af, maar er was veel discipline. Op die manier kan je ook een resultaat neerzetten.”

Zondag heeft Gent genoeg aan een punt om de derde plaats te verzekeren. Toch is de coach waakzaam. “Genk is een team dat graag in de omschakeling speelt. Het kan een stevige organisatie neerzetten en beschikt over een dodelijke efficiëntie. Het verschil tussen Gent en Genk is dat wij tien keer raak troffen in de play-offs, en zij maar liefst twintig keer. Ze hebben zelfs geen kansen nodig om te scoren. Hun afstandsschoten tegen Anderlecht en Club Brugge vlogen er langs alle kanten in.”

Bij winst is er zelfs nog een waterkansje om over Anderlecht te springen. Maar dan moet Zulte-Waregem wel winnen op bezoek bij paars-wit. Een scenario waar Vanhaezebrouck niet op rekent. “Ik heb de match van Zulte tegen Club Brugge niet gezien, maar hoorde dat ze weinig weerstand boden. We moeten ons dus geen illusies maken dat ze in Anderlecht zullen winnen. Trouwens, voor ons wordt het al moeilijk genoeg om de volle buit te pakken tegen Genk.”

“Als we een punt pakken en zo derde worden, zal iedereen tevreden zijn”, ging Hein verder. “Ons seizoen voor eigen publiek afsluiten met een zege zou wel mooi zijn. Het publiek heeft ons doorheen de play-offs fantastisch gesteund, ondanks het feit dat we niet altijd de beste resultaten hebben neergezet. Hopelijk gaan ze nog één keer vol achter de ploeg staan. We zullen dat nodig hebben.”

(JVDV)
Foto: Belga Image