Yves Vanderhaeghe: "Kansen zijn 50-50"

Speeldag 3 - UEFA Europa League voorrondes - 23-08-2018 om 20:45 u

"Het is aan ons om vanaf de 1e minuut te tonen dat we willen doorgaan. We kunnen geen afwachtende houding aannemen en eerst eens kijken wat Bordeaux kan. Neen. De sleutel tot succes is zelf ons niveau halen." Yves Vanderhaeghe zette direct de toon bij zijn voorbeschouwing op de match tegen Bordeaux morgen. 

"Er is binnen de club en bij mijn spelersgroep een grote ambitie om terug die groepsfase te halen. Ook voor de supporters is die groepsfase iets speciaals. We zijn er ons van bewust dat de club zich de voorbije jaren serieus heeft gemanifesteerd in Europa maar om dat te bereiken moeten we eerst voorbij Bordeaux.", vervolgde hij. 

"Niet afwachten, direct initiatief nemen en zorgen dat we het publiek zo achter ons krijgen."

Eerst thuis een nadeel?

Dat de eerste wedstrijd van de dubbele confrontatie met Bordeaux thuis gespeeld wordt, is geen voordeel: "We moeten gewoon verstandig zijn, proberen geen goal te pakken en vooral het publiek achter ons proberen krijgen. Dat gaan we doen door initiatief te nemen en een goeie start te nemen. Als de supporters al van bij het begin van de wedstrijd achter ons staan, is dat sowieso een grote extra steun." 

Vanderhaeghe: "Op zo'n verhalen wordt altijd wat extra curry-ketchup gedaan."

Vanderhaeghe: "Er is in de (Franse) pers veel gesproken over die crisis maar op zo'n verhalen wordt vaak wat extra curry-ketchup of mayonaise gedaan. Als je enkel naar de cijfers kijkt, hebben ze in de Ligue 1 met een 0 op 6 hun start gemist. Maar in de 4 matchen die ik zag, heb ik regelmatig acties gezien met een hoog individueel niveau. Er is dus veel talent maar dat moet ten dienste staan van het collectief. Misschien schoten ze daar wel wat in tekort. Als er al crisis is, denk ik dat die vooral kwam door de hevige reactie van hun trainer. Dat gaf onrust. We hebben hen in elk geval goed gescout en ik denk dat de kans op kwalificatie ongeveer 50-50 is."

Thierry Henry straks op de bank?

Vanderhaeghe: "De nieuwe interim-trainer legt nieuwe accenten. Dus dat maakt het wat moeilijker in te schatten voor ons. In hun laatste wedstrijd zagen we andere accenten dan voorheen en werden er ook nieuwe spelers in de ploeg gedropt, waaronder Samuel Kalu."

En wat als Thierry Henry straks op de bank zit bij de terugmatch? "Dat is een detail. Ik ben al blij dat hij zelf niet op het veld staat. Ik heb ook andere grote namen gelezen die genoemd werden bij Bordeaux. Voor ons maakt het in elk geval niet uit. Wij moeten gewoon kwaliteit brengen op de mat."

Weerzien met Samuel Kalu

De wedstrijd wordt ook een weerzien met ex-Buffalo Samuel Kalu. Vanderhaeghe: "Zoiets is altijd speciaal natuurlijk. Kalu was hier graag gezien en heeft goeie prestaties geleverd maar hij wou graag sportief en financieel een stapje hogerop. Dat is hem gelukt en ik hoop dat hij zich bij Bordeaux ook kan manifesteren. Maar dan liefst wel na onze matchen tegen hen (lacht)."

 

Laatste training voor KAA Gent -Bordeaux