KAA Gent Homeless wint Community Trophy 2014

KAA Gent Homeless wint Community Trophy 2014

De Belgian Homeless Cup beloont KAA Gent Homeless Blue White met de 'Community Trophy 2014': de prijs voor de beste sociale werking binnen de Belgische sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen.

In 2014 nemen 19 teams deel aan de Belgian Homeless Cup. De homeless teams van Lierse SK, Standard Luik en KAA Gent werden door de organisatie genomineerd als werkingen met de grootste maatschappelijke meerwaarde. Gisteren verkoos de sociale jury, met daarin vertegenwoordigers van alle deelnemende steden, uit deze drie genomineerden het Gentse project KAA Gent Homeless Blue White als het beste sociale project, dat maakte de Belgian Homeless Cup vandaag bekend. De 'Community Trophy' wordt uitgereikt op het finaletornooi van de Belgian Homeless Cup dat plaats heeft op 10 en 11 juni in Brussel.

KAA Gent Homeless Blue White is een samenwerking tussen Voetbal in de stad, OCMW Gent, Stad Gent en het CAW Gent met de steun van KAA Gent, Belgian Homeless Cup, de Football+ Foundation, de Nationale Loterij en Masita.

Hieronder leest u het Gentse verhaal zoals het werd gebracht voor de sociale jury door Dirk De Ridder, sportcoördinator van eXtra Time-Emancipatorische projecten, één van de bezielers van de Gentse Homelesswerking.

De beelden bij deze presentatie kan u bekijken op de Facebookpagina van vzw Voetbal in de stad, de communitywerking van KAA Gent.

De vraag kwam van Belgian Homeless Cup om het Blue White verhaal te komen vertellen vanuit de Gentse beleving. Het is een echt gebeurd verhaal, maar géén handleiding voor dummies, het is de jarenlange ervaring die we willen meegeven, met vallen en opstaan, met blutsen en builen, van opgeven en opnieuw beginnen én van iedere dag willen en mogen ontmoeten, leren en delen! En altijd in functie van de mens waar je het voor doet …

In de joaren stillekes…

KAA Gent Homeless Blue White 2009, het eerste Belgian Homeless Cup tornooi in de schaduw van de Bosuil te Antwerpen. Gantoise kwam, zag en overwon! ’t Kot was te klein We waren ‘voetbalsterren’!

Sindsdien hebben we géén grote prijzen meer gewonnen en zijn we samen met de Antwerp FC sportief in de afgrond gegleden, van hero to zero lijkt het wel. Niets is minder waar want vanaf die dag zijn we alles beginnen in vraag te stellen met veel donder en bliksem, geknetter en spelen met vuur. Maar na ieder onweer scheen de zon altijd weer warmer en warmer.

Zo lang je wint heb je vrienden…

Voetbal is het mooiste spelletje dat er is maar als je het beperkt tot enkel uw vedetten op het veld wordt het ontzettend eenzaam en dat is nu net het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Ons doel is zoveel mogelijk mensen uit hun eenzaamheid halen.

De jaren nadien zijn we in Gent over het muurtje gaan kijken en af en toe zelfs over dat muurtje in het duister gesprongen. Voetbal is enkel leuk als je het kan beleven met iedereen en als je wint moet iedereen winnen op en naast het veld!

Maar hoe? Gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Men denkt dikwijls aan het toverwoord Fairplay. Leg dat maar eens uit aan onze zuiderse getinte passionele mense, waar bloed, zweet en tranen soms té letterlijk gebruikt worden om daden kracht bij te zetten. Bij de UEFA gaat de Fairplay prijs dit jaar naar Noorwegen, Zweden en Finland. Voor passie en vuur is het daar volgens mij veel te koud en er komt geen kat kijken. België staat op de 19de plaats en Albanië en Cyprus staan op de laatste plaats. Conclusie: fairplay is belangrijk en moet er zijn maar zou dit nu het heiligmakende zijn?

Football in the community. Die ‘hooligans’ van over ’t water, zouden die ons iets meer kunnen vertellen? Iedereen kent Liverpool FC, The Kop and "You’ll Never Walk Alone". Maar wie kent Nottingham Forest nog? Niet de schuilplaats van Robin Hood maar degene die zingen van "We’ve got the whole world in our hands, we’ve the best team in the world". De wereld ligt in hun handen en ze vinden dat ze het beste team van de wereld hebben. En ik die dacht dat het de Rode Duivels en Atletico Madrid waren !?

Er is daar geen bal te beleven in Nothingham, in het grauwe Engelse koude noorden. Maar als er voetbal is, delen rijk en arm samen hun passie, dan vergeten ze al hun zorgen. En winnen of verliezen, iedereen is gelijk en trekt aan hetzelfde zeel!

Daarom beslisten we in Gent: we moeten niet maken dat we het sterkste team op het veld hebben, maar zorgen dat we één passie delen en waar iedereen welkom is.

KAA Gent Homeless Blue White anno 2014

Als de berg niet tot bij onze thuisloze Mohammed en Mozes komt, dan gaan wij in Gent samen met Mozes en Mohammed naar de 'hooi'berg en soms vinden we de naald!
 
Onze ervaring is dat er, zowel regionaal, nationaal als internationaal, oneindig veel organisaties sterk betrokken zijn met het wel en wee van onze doelgroep. Maar dat velen op hun eiland blijven om diverse redenen. Te weinig worden bruggen gemaakt naar andere organisaties of het is een tijdelijke noodbrug, en als die te bedreigend is, wordt die terug opgeblazen. Zijn we dan niet te betuttelend of te beschermend en is daarom onbekend, onbemind? En is één van onze doelen niet juist onze voetballende thuisloze zijn netwerk te verruimen en hem daar bij te ondersteunen.
 
We zijn nog maar weinig sociale organisaties tegengekomen die ons voetbalproject maar minnetjes vinden. Iedereen loopt er van in de wolken als ze onze verhalen horen maar toch blijven ze op een veilige afstand, zelfs onze naaste buren op het werk. Als hun 'cliënt' bij ons verzeild geraakt, hebben ze geen bezwaar, baat het niet dan schaadt het niet. Maar men blijft het zien als een tijdverblijf en een soort entertainment en daardoor blijven we beiden op onze eigen speelhelft staan. En geraakt de bal nooit aan het rollen.

Wie niet sterk is moet slimmer zijn… 

Hoe maken we iedereen die sociaal betrokken partij is bij onze thuisloze warm voor ons 'voetbalspelletje'? Want we hebben elkaar broodnodig als we de 'trigger' die wij gevonden hebben bij onze 'gast' kunnen ombuigen naar een gezamenlijke tool, om zo zijn/haar leven weer op rails te krijgen? 

Het antwoord is heel simpel, net als het voetbalspelletje.Je zoekt de gevoelige, emotionele snaar en je brengt alle partijen kris kras bij elkaar door en met 'voetbal', maar dan zonder bal! En daar proberen wij bij KAA Gent Homeless Blue White het verschil te maken en te scoren op andere vlakken dan op het traditionele voetbalveld. 

Als wij naar een voetbalwedstrijd gaan van ons geliefde Gantoise, dan gaat KAA Gent Homeless Blue White niet alleen, dan slaan we onze tentakels uit naar iedereen binnen het OCMW, het Straathoekwerk en het CAW. 't es zu leutig allemoal tuupetegoar.

Jonge thuisloze, leefloners van het project Emancipatorische Werking gaan bewoners van het Woonzorgcentrum ophalen op hun kamer, begeleiden en dragen zorg voor deze mensen in hun rolstoel, voor, tijdens en na de wedstrijd.

Onze voetballende thuislozen van KAA Gent Blue White verzamelen samen met de chronische 45 plus daklozen van het opvangcentrum De Baai. Begeleiders van al deze diensten zijn ook aanwezig, van administratief medewerker, verzorgende, maatschappelijk en sociaal werkers, stagiairs, vrijwilligers en leidinggevenden tot en met raads- en andere bestuursleden. Samen op dezelfde tribune delen we die avond één passie! Wat er dan allemaal leeft en beweegt is een warm kerstverhaal, waar ik voor mijn kleinkinderen later meer dan één koude winteravond kan mee vullen. Tijdens de rust zijn er al banden gesmeed en wederzijds respect voor elkaar die anders een eeuwigheid duren.

Een straatboefje van pas 18, die geen seconde wijkt van de 80-jarige bewoner met wegloopgedrag, ondanks dat zijn wijkvriendjes in blauw-witte oorlogskleuren, stoer met een pint in de hand, op afstand het gebeuren gaande slaan. Een verzorgende die de doos koekjes meegebracht voor de bewoners, aanbiedt aan een thuisloze met de boodschap, neem en verdeel. Straathoekwerkster die een OCMW personeelslid helpt met een sanitaire noodstop van één van de rolstoelbebewoners tot bij de terugkomst in het woonzorgcentrum waar één van de jonge leefloners samen met de 93-jarige Esther, nog een 10-tal minuten napraat op haar kamer voor hij ze wel te rusten wenst.

Dat we buiten de bewonderende blikken van alle aanwezige Gentenaars die ons gezien hebben er enorm wederzijds respect is voor elkaars werking én mensen staat buiten kijf! We kijken al uit naar een volgende gezamenlijke activiteit en dit zal ook de volgende stap zijn naar de 'ideale wereld', bekend én bemind zijn!

Andere balloze activiteiten dit jaar waren een denkdag met en voor onze voetballende thuislozen, ondersteunende rondleiding in de Ghelamco Arena voor kansengroepen en kinderen van de Vakantiewerking De Pagadders OCMW, kleedkamergesprekken met de OCMW-voorzitter en schepen van Werk of met de schepen van welzijn, gelijke kansen, gezondheid en sport, een activiteit met vzw Jong in het kader van de wijk van de maand Bloemekenswijk tot het bekend maken van de problematiek thuisloosheid met een bezoek aan een groep studenten van een school in Oudenaarde of een demonstratietraining tijdens de dag van de armoede in het centrum van Gent.

En we durven ook verder kijken dan onze neus lang is en staken dit jaar de grens over om te leren en te delen, dit jaar was Utrecht FC maatschappelijk – Leger des heils in Nederland de gelukkige.

Ons kenmerkende rebelse en koppige aard heeft er dit jaar ook voor gezorgd dat we de handschoen opnemen om met een onafhankelijk Gantoise Mademoisellen team te starten, het is met vallen en opstaan maar wie niet durft, niet wint.

Wil je ook eens de kans ten harte nemen om ons gezamenlijk in levende lijve in actie te zien? Kom naar ons Internationaal Awareness Homeless Streetsoccer Tournament op woensdag 25 juni op de Vrijdagmarkt in Gent.

En ja, buiten dit alles trainen en voetballen wij op regelmatige basis en nemen we deel aan de Belgian Homeless Cup en is ons moto: respect, fairplay, diversiteit en fun! 

Om ons te meten in de voetbalpitch met de beste van het land komen we iets te kort. We spelen liever de underdog, maar onderschat ons niet te fel want van het vel verkopen van de beer voor hij geschoten is of van uit zijn op iemand zijn scalp weten wij als echte Buffalo Indians alles.

Nie Neute , Nie Pleuje. Hoar op eu tanden hén, we zein fiere Genteneirs!

Een klein detail toch: dit alles is onmogelijk zonder een communitywerking als Voetbal in de stad, en het hebben van het mooiste stadion van West-Europa en omstreken!

J’étais fort minable. Nous sommes tous formidables!

Courage Above All of zoals we in Gent zeggen: courage boven alles

Merci pour entendre, bedankt om te luisteren.

Het DB van de KAA Gent Homeless Blue White: Dirk De Ridder (OCMW Gent), Steven Gillis (OCMW Gent), Pascal Thaler (CAW Gent) en Wim Beelaert (Voetbal in de stad).

KAA Gent Homeless Blue White 2013-14 in cijfers:

 • 4 partnerorganisaties
 • 33 groepsactiviteiten
 • 300 contacten met 55 personen uit de doelgroep
 • 18 trainingen
 • 3 vriendschappelijke wedstrijden
 • 4 tornooien
 • 1 meerdaagse stage
 • 1 buitenlandse uitwisseling

Namens het samenwerkingsverband KAA Gent Homeless Blue White:

 • Resul Tapmaz, voorzitter van vzw Voetbal in de stad en schepen van welzijn, gelijke kansen, gezondheid en sport van de Stad Gent
 • Rudy Coddens, voorzitter OCMW Gent
 • Michel Louwagie, algemeen manager KAA Gent
 • Kris Coenegrachts, voorzitter CAW Oost-Vlaanderen