KAA Gent Foundation genomineerd voor ECA Award 2017

KAA Gent Foundation genomineerd voor ECA Award 2017

De European Club Association (ECA) nomineert KAA Gent met haar communitywerking in de buurt Nieuw Gent-Steenakker voor de ECA Award voor beste Europese CSR project 2017.

De European Club Association is de organisatie van Europese professionele voetbalclubs. Jaarlijks beloont ECA het beste 'Community and Social Responsibility Programme' met een Award. KAA Gent werd voor het tweede jaar op rij genomineerd. Vorig jaar met het project KAA Gent Homeless Blue White, dit jaar met de communitywerking in Nieuw Gent-Steenakker.

ECA nomineerde projecten van 9 Europese clubs voor de CSR Award 2017

KAA Gent wil een geëngageerde buur zijn voor de buurt naast de Ghelamco Arena. De KAA Gent Foundation ontwikkelt er activiteiten en projecten met als doel de bewoners te versterken en vrijetijdsparticipatie te bevorderen. Zo wordt bijgedragen tot de uitbouw van een duurzaam netwerk van buurtgerichte organisaties en activiteiten van en voor de inwoners van de buurt.

Op het Rerum Novarumplein coördineert de KAA Gent Foundation het laagdrempelig wijkhuis Bij Pino: een toegankelijke ontmoetingsplaats met een koffiebar, een klusatelier en een doorgeefwinkel. In een korte periode is Bij Pino uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats waar KAA Gent inwoners en organisaties met elkaar verbindt, ondanks al hun verschillen.

Bij Pino is ook de uitvalsbasis voor sociaalinnovatieve buurt- en schoolsportinitiatieven zoals de Buffalo Cup en de Buffalo League, georganiseerd in samenwerking met de scholen en de jeugdwelzijnsorganisaties in de buurt. Begin 2017 werd ook gestart met een dansinitiatief: de Buffalo Dance Academy. Voor ouderen is er het wandelvoetbalteam HT Gantoise Legends, dat geïntegreerd wordt in de lokale voetbalclub HT Zwijnaarde.

Tijdens de wekelijkse activiteiten in de verschillende projecten wordt gewerkt rond gezondheid, creativiteit, ontmoeting, respect en fairplay. We gebruiken de waarden van voetbal en de verbindende kracht van KAA Gent om de buurt te verenigen. Het inclusieve karakter van onze initiatieven is de sleutel voor succes: we are one family, we are Buffalo!

De KAA Gent Foundation is niet enkel actief in de buurt, de buurt is ook actief in het stadion van KAA Gent: een open stadion dat kan gebruikt worden voor non-profitinitiatieven: onderwijsactiviteiten, buurtoverleg of speelmomenten voor kinderen. Op deze wijze geeft KAA Gent social return terug aan de Gentenaars, die ook al zoveel moois aan KAA Gent hebben gegeven. 

Buurtgerichte initiatieven in Nieuw Gent-Steenakker door de KAA Gent Foundation 2016-17

  • Bij Pino: wekelijks 4/7 open sinds januari 2017, 4500 bezoekers, 9500 contacturen (kinderen, jongeren en volwassenen)
  • Buffalo Cup: 4 weken lente 2017, 120 deelnemers, 5500 contacturen (kinderen)
  • Buffalo League: wekelijkse activiteiten, 50 deelnemers, 3200 contacturen (kinderen en jongeren)
  • HT Gantoise Legends: wekelijkse activiteiten, 15 deelnemers, 2000 contacturen (senioren)
  • Buffalo Dance Academy: wekelijkse activiteiten, 40 deelnemers, 2400 contacturen (kinderen en jongeren)

Totaal bereik in 2016-17:

  • 225 deelnemers aan sociaal-emancipatorische buurtactiviteiten
  • 750 deelnemers aan buurtactiviteiten in het stadion van KAA Gent
  • 4.500 bezoekers in het wijkhuis Bij Pino
  • 23.500 contacturen met mensen uit kansengroepen uit de buurt

De nominatie door ECA is een geweldige steun voor de werking van de KAA Gent Foundation, die onmogelijk is zonder de samenwerking met buurtgebonden organisaties en instellingen, medewerkers en vrijwilligers. We willen hen dan ook danken voor hun niet aflatende inzet voor een mooie buurt in een mooie stad: KAA Gent, Stad Gent, OCMW Gent,  Samenlevingsopbouw Gent vzw, IN-GENT vzw, HT Zwijnaarde, BOP-Project vzw Jong, vzw 't Leebeekje, KC Dance Complex, De Zuidpoort vzw, Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent vzw, Brede School Nieuw Gent en de basisscholen van Nieuw Gent-Steenakker.

Bijzonder dank gaat ook naar het European Football for Development Network (EFDN) voor de uitwisseling van kennis en ideeën en de internationale samenwerking in het kader van EU Legends en One Goal for Education.

 

De KAA Gent Foundation krijgt in het seizoen 2017-18 de steun van de volgende instellingen, organisaties, diensten en bedrijven:

 

 

Buffalo Dance Academy

Bij Pino: laagdrempelig wijkhuis

Kick Off Buffalo Cup

Buurtgerichte actie Buffalo Cup

Buurtgerichte actie Buffalo Cup

Buffalomars op finaledag Buffalo Cup

Hein Vanhaezebrouck spreekt kinderen toe in videoboodschap op finaledag Buffalo Cup

Gezonde lunch finale Buffalo Cup

Finale Buffalo Cup

Buffalo League workshop gezonde voeding in sociaal restaurant Nieuw Gent

Speeldag basisscholen Nieuw Gent in de Ghelamco Arena

Speeldag basisscholen Nieuw Gent in de Ghelamco Arena

HT Gantoise Legends: wandelvoetbal in Nieuw Gent

Wijkbeurs Nieuw Gent in de Ghelamco Arena

Bij Pino: laagdrempelig wijkhuis