"Mentale belasting goed managen"

Speeldag 23 - Jupiler Pro League - 27-01-2019 om 20:00 u

De komende match tegen KV Kortrijk wordt volgens Jess Thorup vooral een kwestie van het managen van de mentale belasting: "we zitten in een reeks van veel snel opeenvolgende matchen. Bovendien zitten we eigenlijk nog middenin een halve finale die nog voor de helft gespeeld moet worden. Dat betekent dat de knop richting KV Kortrijk snel om moet en het team klaar moet zijn. We staan terug in de top 6 en moeten een goed resultaat halen om daar te blijven."

Bekerclash zindert na

"Dit soort matchen maken je in 90 minuten een paar jaar ouder", zei Thorup na de bekerclash gisterenavond. De coach was er zelfs een pak slaap bij ingeschoten. Maar Thorup zou Thorup niet zijn als hij niet ook het positieve van de zaak had onthouden: "Met twee rode kaarten hadden we sowieso kunnen verliezen maar we met 9 tegen 11 zijn we er voor blijven gaan en hebben we zelfs nog kansen afgedwongen. Dat is wat onthou. We kunnen nog steeds naar de finale."

De match tegen Oostende was fysiek heel belastend en zondag en woensdag zijn er opnieuw twee wedstrijden. Ga je spelers rust geven?
Thorup: "Door de omstandigheden hebben de spelers inderdaad veel meer gelopen dan normaal. Maar ik heb begrepen dat iedereen de match goed verteerd heeft. Er zijn geen kleine letsels maar mijn spelers zijn natuurlijk wel moe. Als coach ben ik ook niet de man die twee weken vooruit plant en daarom veel roteert. Ik heb in elk geval niemand horen zeggen dat ze zondag liever niet wilden spelen (lacht)."

"Hoewel ze niet op dezelfde posities spelen is Bezus vergelijkbaar met Vadis. Hij heeft visie, een goeie timing van zijn passing en creërt makkelijk gevaar. Hij moet wel werken aan zijn statistieken qua goals en assists. Maar wij spelen dominanter dan STVV, hier zou dat beter moeten lukken."

Blij dat de transfer van Roman Bezus eindelijk rond is? 
Thorup: "Bezus was een speler waar we bij onze analyse van STVV al veel aandacht aan besteden. Hij zit nu ook bij een team waarbij hij zijn kwaliteiten in principe nog beter zal kunnen gebruiken."

Hebben we met hem erbij niet wat veel middenvelders? 
Thorup: "Ja maar ik zie het probleem niet want we hebben de spelersgroep ondertussen ook kleiner gemaakt. Hoe meer kwaliteitsspelers, hoe beter. Ook voor de concurrentie in het team. Wie erin wil staan, zal elke dag alles moeten geven op training want er staat altijd een vervanger klaar. Zo pushen de spelers elkaar om telkens beter te worden." 

Iedereen die op het veld stond tegen Oostende heeft alles gegeven, maar de prestatie van Sørloth stak er toch nog wat bovenuit. Ben je verbaasd dat hij dit nu al kan? Bij Crystal Palace speelde hij immers niet veel. 
Thorup: "Niet echt. Als ik de stats bekijk zie ik inderdaad dat Alex heel veel meters en high intensity meters maakt. Hij heeft in de Premier League niet zo veel gespeeld, dat klopt. Maar er werd naast de matchen veel met hem  gewerkt en dat zie je. Hij voelt zich goed en dat toont hij ook."