Persconferentie KAA Gent - SCR Altach

Speeldag 1 - UEFA Europa League voorrondes - 27-07-2017 om 20:30 u

Het waren een ontspannen Hein Vanhaezebrouck en Brecht Dejaegere die deze middag de pers te woord stonden daags voor de eerste officiële match van het nieuwe seizoen, de thuiswedstrijd van de 3e voorronde van de UEFA Europa League tegen SCR Altach.

Moneytime

Hein Vanhaezebrouck is tevreden terug op het Europese toneel te mogen acteren en dat voor het 3e jaar op rij. De coach waarschuwde echter ook voor al te voorbarige jubelberichten: "Het Europees goed doen is één van onze doelen, maar natuurlijk wil onze tegenstander net hetzelfde. Altach is in die zin in het voordeel dat zij al 5 wedstrijden met inzet speelden: 4 in de Europa League en een competitiewedstrijd (de met 3-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Austria Wien, de Oostenrijkse recordkampioen, n.v.d.r.), terwijl het voor ons de eerste match met inzet is. Maar het is wel meteen 'moneytime'"

Solide tegenstander

SCR Altach maakt op hem een solide indruk: "Het is een team dat met veel vertrouwen speelt op dit moment. Een ploeg met ervaring en maturiteit die rustig blijft en niet bij het minste begint te panikeren. Ik denk dat ze moeilijk te bespelen zullen zijn en we gaan ze zeker niet moeten onderschatten." 

>> Bekijk hier de fotospecial van de laatste training voor de Europa Leaguewedstrijd vs SCR Altach

>> Bekijk hier de wedstrijdselectie voor de Europa Leaguewedstrijd tegen SCR Altach

Brecht Dejaegere: "Voel me sterk"

Ook bij Brecht Dejaegere kriebelt het. Na zijn blessure vorig seizoen genoot hij eerst van een deugddoende vakantie en maakte hij daarna de hele voorbereiding mee. Hoewel hij niet in zijn kaarten wou laten kijken op welke positie hij morgen van start zou gaan ("Voor jou een vraag, voor mij een weet."), werd duidelijk dat 'Brechtje' staat te popelen om te herbeginnen:" Ik voel me heel sterk op dit moment. Ik heb een probleemloze voorbereiding gehad waarin ik alles heb kunnen meedoen, dus ik voel me klaar. Wat betreft de wedstrijd van morgen, kan ik alleen zeggen dat we vorig jaar een fantastische Europese campagne hadden, met Wembley als absoluut hoogtepunt. Het is voor zo'n wedstrijden dat je voetballer wordt, dus dat willen we graag herhalen.

Goede voorbereiding, enthousiaste groep

Op de vraag waarom Vanhaezebrouck in de pers tegenwoordig vaak heel enthousiast was over de huidige groep: " Waarom ik zo enthousiast ben over deze groep? Ik heb tijdens deze voorbereiding gewoon veel jongens gezien die ervoor willen gaan én er is pak kwaliteit bijgekomen, vooral offensief." Anderzijds signaleerde de coach ook wel wat zorgen te hebben: "We hebben een pak internationals die nood hadden aan rust, dus later zijn toegekomen en een deel van de voorbereiding misten. Er waren ook wat blessures, dus niet iedereen heeft alles kunnen meedoen. 

Ook voor de verdediging houdt Hein zijn hart vast gezien de dunne spoeling op dit moment: "Sommige jongens hebben in de voorbereiding bijna alles gespeeld en voelen dat nu ook wel wat." Over de jonkies achteraan is hij dan weer zeer tevreden: "Siebe en Thibault hebben het voorlopig heel goed gedaan, maar er mag natuurlijk niet veel gebeuren of we komen in de problemen. Dat baart me wel wat zorgen. Voor de rest ben ik heel tevreden over onze voorbereiding."

3 maal op rij Europees overwinteren?

Geconfronteerd met de vraag of Vanhaezebrouck al dacht aan een derde keer Europees overwinteren op rij (iets wat in België voorlopig enkel KV Mechelen, Anderlecht en Club Brugge lukte), ging de coach op de rem staan: "Op die vraag positief antwoorden zou respectloos zijn tegenover onze tegenstander. Ook zij willen immers doorgaan. Maar dat we dat willen is evident. Het is, naast meedoen om de prijzen in de competitie en de beker, één van onze doelen. Maar om te overwinteren, moet je eerst de groepsfase halen. En om de groepsfase te halen, moet je je eerst kwalificeren. Dus dat is ons eerste doel. Het is ieder jaar opnieuw beginnen, want niets garandeert dat, als je het twee keer goed hebt gedaan, het automatisch een derde keer zal lukken. Zo werkt het niet. Maar we gaan er sowieso alles doen."