Yves Vanderhaeghe: "Tevreden hoe we er voor staan"

Speeldag 1 - Jupiler Pro League - 27-07-2018 om 20:30 u

De voorbereiding is gedaan, tijd voor het echte werk.. Na een lange oefenperiode waarin hij zijn groep beter leerde kennen, is Yves Vanderhaeghe blij dat de competitie terug herbegint: "Er zijn veel verschuivingen geweest in de groep, maar dat is het moderne voetbal. Ik kan enkel zeggen dat ik heel tevreden ben over hoe we er nu voor staan."

Blessures en afwezigheden

Volgende spelers zijn er alvast zeker niet bij, hetzij door (lichte) blessures (Smith, Kvilitaia, Neto, Bronn, Dejaegere), hetzij door een langere vakantie (Kalinic). 

Starten tegen vicekampioen: voor- én nadeel

De competitie starten tegen de bekerwinnaar en vicekampioen is volgens Vanderhaeghe zowel een voor- als een nadeel: "Dat Edmilson vertrok en Carcela later terugkwam uit vakantie, kan een voordeel zijn. Maar Standard is wat mij betreft toch één van de titelfavorieten. Dat heeft misschien niet zozeer met hun kern dan wel met de 'nieuwe baas’ te maken. De druk ligt bij hen, daar ben ik niet ontevreden over. Het is aan ons om te tonen dat we even goed zijn."

Met de keuze voor de arbiter was Vanderhaeghe minder gelukkig: "Ik vind die keuze niet logisch neen. Iedereen begint aan een nieuw seizoen met een propere lei maar waarom duidt men dan dezelfde scheids aan die ons doet herinneren aan de wedstrijd van vorig jaar? Die man heeft misschien heel hard gewerkt in tussenseizoen en het zou voor hem mooi zijn dat hij een nieuwe start kon nemen met andere wedstrijd. Dat wordt hem dus niet gegund want door die voorgeschiedenis zal hij sowieso extra in de gaten worden gehouden. Ik vind dat niet verstandig."

Lange transferperiode

Het seizoen begint morgen maar de transferperiode duurt sowieso nog even. Vanderhaeghe kreeg dan ook de vraag of hij zijn groep had voorbereid op het feit dat een groot aantal spelers niet geselecteerd zou worden: "Neen, niet speciaal. Maar ik heb wel gevraagd aan de jongens die zouden afvallen om een extra inspanning te doen. Na één selectie en één keuze zit het seizoen er niet op. Als er jongens zijn die dan het hoofd laten hangen, dan zijn ze niet klaar voor een topclub en horen ze hier niet thuis.

Odjidja

De aanwezige pers vroeg zich af of ook Vadis Odjidja klaar was om te starten. Vanderhaeghe: "Vadis heeft in elk geval heel goede fysieke testen afgelegd. Hij heeft alle trainingen meegedaan en hij heeft tegen Strasbourg 45 minuten zijn métier getoond. Wat betreft het commentaar dat hij via Booking.com van een vakantieresort komt, daar ben ik het niet mee eens. Je gelooft toch niet dat alle spelers van Olympiakos toeristen zijn? Dat die zich enkel maar insmeren met factor 30 en hele dagen in het zwembad liggen? Dat kan niet meer in het huidige voetbal."

Restte nog de opvallende vaststelling dat tijdens de galamatch tegen Strasbourg het team van de tweede helft (tegen de verwachtingen in?) heel goed was. Vanderhaeghe: "Dat klopt en dat viel ons ook op. Maar goed, daar dient een voorbereiding ook voor: om iedereen gelijke kansen te geven. Iedereen moet zich kunnen tonen. Wij kijken naar het talent, de goesting en de wil om in de ploeg te staan, maar ook naar continuïteit en rendement op training en in de wedstrijden. We hebben een grote kern en in functie van de volgende wedstrijd en tegenstander kan het dus goed zijn dat wie er de ene week niet bij is, de week erna wel van de partij is."