Voorbeschouwing RSC Anderlecht - KAA Gent

Voorbeschouwing RSC Anderlecht - KAA Gent

Speeldag 21 - Jupiler Pro League - 26-12-2017 om 20:30 u

Op speeldag 21 van de Jupiler Pro League sluit KAA Gent 2017 af met een topper op het veld van RSC Anderlecht. De aftrap in het Constant Vanden Stockstadion wprdt gegeven om 20u30. Alle wedstrijdfasen zijn live te volgen via onze site en op Twitter.

Voorbeschouwing

Ter afsluiting van het jaar krijgen de Buffalo's nog een erg stevige kluif voorgeschoteld met de verplaatsing naar RSC Anderlecht. De Brusselaars palmen momenteel de derde plaats in het klassement in, Gent volgt op de vierde plaats met vijf punten achterstand. Beide ploegen maken bovendien ook jacht op seizoensrevelatie Charleroi, dat na 20 speeldagen nog steeds op een erg knappe tweede plaats staat. Gent knabbelde vorige week wel drie belangrijke punten af van de voorsprong van de Karolo's dankzij het memorabele doelpunt van Yaremchuk in de 97ste minuut. De Buffalo's verwierven op die manier ook zekerheid om 2017 af te sluiten in de top-zes, de kloof met de zevende plaats groeide immers aan tot zes punten.

Een half mirakel mag dat gerust genoemd worden, want na 9 speeldagen telden de Buffalo's nog een achterstand van negen (!) punten op de top-zes. Play-Off 1 leek al een bijna onhaalbare opdracht, maar de nieuwe coach Yves Vanderhaeghe kreeg de motor terug aan de praat en stuwde Gent in nauwelijks twee maanden tijd van de onderste regionen naar de vierde plaats in het klassement. De cijfers van die reeks zijn ronduit indrukwekkend: 26 op 33, zeker als je weet dat Gent nog onterecht punten ontnomen werd op Charleroi (geen strafschop voor duidelijk handspel) en Standard (onterecht afgekeurd doelpunt).

Toch zullen alle schijnwerpers dinsdagavond ongetwijfeld op zijn collega-trainer van Anderlecht gericht staan. Hein Vanhaezebrouck bezorgde KAA Gent immers de grootste successen uit zijn geschiedenis, maar vertrok na de mindere competitiestart bij Gent en tekende even later voor de Brusselaars. Nu mag hij voor de eerste keer zijn ex-club bekampen. Dat Yves Vanderhaeghe nog werkzaam was als assistent van Vanhaezebrouck bij KV Kortrijk geeft de wedstrijd nog wat extra pigment.

Vanhaezebrouck zit echter niet zonder zorgen bij Anderlecht. Ook de regerende kampioen miste zijn competitiestart compleet, met een tiende plaats na zes speeldagen, maar wist zich wel sneller te herstellen en vertoeft sinds de dertiende speeldag terug in de top-drie. De titelambities van paars-wit kregen in december echter een ferme knauw, want na 1-3 thuisverlies tegen Charleroi volgde een ongeziene 5-0 pandoering op het veld van Anderlecht. Wonden likken dus en dat is ook het geval in de Brusselse ziekenboeg. Najar en topschutter Onyekuru zijn voor het grootste deel van het seizoen buiten strijd en na een knieoperatie is verdedigende sterkhouder Kara ook een tijdje buiten strijd. Vanhaezebrouck loste het tegen Eupen alvast op door enkele jonge talenten te laten debuteren en dat draaide prima uit, want het was Francis Amuzu die het enige doelpunt scoorde.

Dan heeft Yves Vanderhaeghe veel minder blessurezorgen. Op de terugkeer van Renato Neto en Franko Andrijasevic is het weliswaar nog even wachten, maar voor het overige heeft hij ruime keuzemogelijkheden. Nana Asare is er wel niet bij, hij kreeg tegen Charleroi zijn vijfde gele kaart en zit daardoor een schorsingsdag uit. Vanderhaeghe gaf een voorlopige selectie van 21 namen vrij.

Herbekijk de voorbeschouwing van Yves Vanderhaeghe: "Blijven focussen op onze comeback"

De wedstrijd in Anderlecht zal geleid worden door Wim Smet en zijn assistenten Jeroen Walschap en Philippe Vandecauter. Vierde scheidsrechter is Christof Dierick.

Kan je er niet bij zijn in Anderlecht maar wil je wel graag de wedstrijd volgen? Houd dan dinsdagavond onze site in de gaten voor, tijdens en na de wedstrijd of volg ons op Twitter.

RSC Anderlecht - KAA Gent in de afgelopen 10 seizoenen

  • 2016-2017: 2-2 / Play-Off 1: 0-0
  • 2015-2016: 1-1 / Play-Off 1: 2-0
  • 2014-2015: 1-2 / Play-Off 1: 2-1
  • 2013-2014: 4-1
  • 2012-2013: 5-0
  • 2011-2012: 3-1 / Play-Off 1: 1-0
  • 2010-2011: 3-2 / Play-Off 1: 4-1
  • 2009-2010: 1-1 / Play-Off 1: 4-2
  • 2008-2009: 2-2
  • 2007-2008: 2-1

Website tegenstander

www.rsca.be