Voorbeschouwingen KAA Gent - Viitorul Constanta

Voorbeschouwingen KAA Gent - Viitorul Constanta

Er is alvast één reden tot feesten, morgen in de Ghelamco Arena. Hein Vanhaezebrouck zit voor de honderdste keer op de bank als trainer van KAA Gent. De coach zelf hoopt vooral een goed resultaat tegen Viitorul Constanta te kunnen vieren. “We willen naar Roemenië met een voorsprong”, vertelde hij op de persconferentie. Ook de Roemeense grootheid Gheorghe Hagi maakte zijn intrede in de perszaal van de Ghelamco Arena.

Persconferentie Viitorul Constanta

Hoog bezoek in de perszaal van de Ghelamco Arena. Want de trainer én eigenaar van Viitorul Constanta is niemand minder dan Gheorghe Hagi - de beste Roemeense voetballer aller tijden. De Maradona van de Karpaten maakte onder meer het mooie weer bij FC Barcelona en Real Madrid. Toch opende Hagi zijn persconferentie met een nederige toon. “Het is voor ons een eer om hier te zijn. KAA Gent is een ploeg met veel ervaring – een pak meer dan ons. Ze werden kampioen en legden een schitterend parcours af in de Champions League. We benaderen ze dus met respect. (lachje) Maar ook niet meer dan nodig is, want ik heb veel vertrouwen in ons team.”

Hagi is dan ook niet van plan om zich in te graven in de Ghelamco Arena. “We gaan donderdag onze basisprincipes niet verloochenen. Dat betekent dat we baas willen zijn over de bal en offensief gaan voetballen. Weet je, we zijn het productiefste team van Roemenië. En ik denk dat er morgen ook enkele goals te zien zullen zijn. Hopelijk meer in ons voordeel dan in dat van Gent. (grijnst)” Heel wat spelers van Viitorul staan voor hun Europese doop. Hun coach, daarentegen, heeft ervaring in overvloed. “Welke tips ik hen ga meegeven? Ze moeten vooral zichzelf blijven op het veld. Voetballen zoals ze het geleerd hebben en hun kans grijpen om zich te bewijzen.” (JVDV)

Persconferentie KAA Gent

Voor de eerste officiële partij van het nieuwe seizoen kan Vanhaezebrouck beroep doen op een nagenoeg volledig fitte kern. Alleen Ndongala, Dejaegere en Asare ontbreken door blessures. “Maar Ndongala traint, weliswaar met een stevig verband, opnieuw mee met de groep na zijn knieblessure”, aldus Vanhaezebrouck. “Ook Dejaegere en Asare werken al de hele week op het veld. Vooral de revalidatie van Asare verloopt voorspoediger dan gedacht.”

Ondanks het trio afwezigen zal Vanhaezebrouck morgen een stevig elftal aan de aftrap brengen. “Ik kan perfect een ploeg neerzetten die top is. Maar misschien duurt het even voor iedereen op dat niveau is. Er zijn enkele nieuwkomers die nog moeten wennen aan de hogere fysieke belasting. Bij anderen heeft het met hun jonge leeftijd te maken. Toch ben ik ervan overtuigd dat we dit seizoen over meer kwaliteit beschikken in de breedte.”

En wat te verwachten van de tegenstander? Het zal u niet verbazen dat Vanhaezebrouck het Roemeense Viitorul Constanta uitvoerig gescout heeft. “Ze zijn niet te onderschatten. Viitorul is een opleidingsclub die heel wat talenten voortbrengt uit hun academie. Elke speler is topfit en gedreven om zich te bewijzen. En bovendien kent hun coach het klappen van de zweep.”

Aan het roer staat niemand minder dan voetballegende Gheorghe Hagi, ex-speler van onder meer Real Madrid en Barcelona. Vanhaezebrouck strooide met lof voor zijn collega. “Hagi was een genie. De Maradona van de Karpaten! (op dreef) Zijn linkervoet was fantastisch, net als zijn voetbalinzicht. En ook als trainer maakt hij indruk. Het is bijzonder straf om na drie jaar in de hoogste afdeling nu al Europees voetbal af te dwingen. Een bewijs dat hij fantastisch werk aflevert in Roemenië.”

Vanhaezebrouck benadrukte tot slot het belang van de heenwedstrijd voor eigen publiek. “Onze uitgangspositie moet beter zijn dan de startpositie. We willen dus met een voorsprong naar Roemenië afreizen. Kijk, vorig seizoen zijn we over twee wedstrijden uitgeschakeld tegen Wolfsburg en Club Brugge. Toen hebben we in onze eigen voet geschoten. Zoiets mag nu niet meer gebeuren. We zullen zowel voor doel als achterin efficiënt moeten zijn.” (JVDV)