Hein Vanhaezebrouck: 'Alerter zijn dan na onze zege tegen Valencia'

Hein Vanhaezebrouck: 'Alerter zijn dan na onze zege tegen Valencia'

Leider in de competitie en zeker van een Europese lente. Je zou voor minder lyrisch worden. De Buffalo’s trekken dan ook met een gelukzalig gevoel richting Genk. En net daar schuilt volgens Hein Vanhaezebrouck het gevaar. “We moeten alerter zijn dan na onze zege tegen Valencia. Toen hadden enkele jongens het moeilijk om zich te focussen op de volgende opdracht”, waarschuwt de coach.

Bij het blessureoverzicht eindelijk eens goed nieuws voor Rami Gershon. De pechvogel kan na maanden revalideren eindelijk weer genieten van de buitenlucht. “Samen met Elhamed werkte hij enkele looptrainingen af op het veld”, vertelt Vanhaezebrouck. “Ze ondervonden daar beide geen reactie van, dus kunnen we gestaag het ritme opdrijven. Johansson en Van Der Bruggen trainen opnieuw alles mee.”

Vanhaezebrouck beschikt bijgevolg over een grote kern om af te reizen naar Genk. Al begon de coach zijn persbabbel met een terugblik naar de partij tegen Lyon. Want niet alleen het resultaat beviel hem dinsdag. “Ik merk dat we vooruitgang maken in de details waar ik op hamer: we bewegen slimmer en ook ons positiespel is beter. Bovendien zag ik in de tweede helft een defensie die er écht stond. Lyon kwam nochtans met veel jongens naar voren en nam risico’s. Toch gaven we bijna nooit een open doelkans weg. Er was enkel die mogelijk van Valbuena waarbij Sels goed naar de grond gaat. Het is voor hem fantastisch dat hij in het Team van de Week staat, maar hij keepte al moeilijkere matchen dan die van dinsdag.”

De historische zege werd sober gevierd. En maar goed ook. “Na onze zege tegen Valencia hadden enkele jongens duidelijk iets teveel genoten”, weet Vanhaezebrouck. “Sommigen hadden moeite om zich te focussen op onze volgende opdracht tegen Charleroi. Dat betaal je cash tegen een scherpe ploeg met dodelijke wapens. Weet je, het is jammer dat je zo’n zaken altijd eerst eens moet meemaken voor je de fout ervan inziet. Als coach probeer je daarop te anticiperen, maar je kunt dat nooit helemaal weghalen. Tijdens mijn voorbeschouwing heb ik nog eens naar Charleroi verwezen.”

Hein weet waarom hij zijn spelers extra op scherp zet. Dit weekend wacht hen immers een lastige trip naar Genk. “We zullen een knop moeten omdraaien. Want je mag Europees zo goed presteren als je wilt, dit is een totaal andere competitie. Je kunt de twee niet met elkaar vergelijken. Bovendien is het een verplaatsing waar alle topploegen het lastig hebben. En Genk zal ongetwijfeld de lijn van vorig weekend, toen ze wonnen tegen Leuven, willen doortrekken.”

Zes jaar geleden stond Vanhaezebrouck zelf aan het roer bij de Limburgers. Door omstandigheden werd het geen geslaagd huwelijk. Toch leerde Hein er enkele belangrijke lessen voor zijn verdere carrière. “Ik heb geleerd dat je in goede periodes uitgebreid met de pers kunt praten. Als het slecht gaat, houd je het beter kort. Kijk, vroeger wou ik per sé aan iedereen uitleggen hoe alles in elkaar zat, maar iedereen wees naar de weinige punten.” En Vanhaezebrouck werd nog wat wijzer. “Ik heb ondervonden dat je tegen het publiek nooit kunt winnen. Zo zei ik in mijn periode bij Genk eens: ‘Ze staan te roepen, maar ze moeten stoppen met dromen.’ Dat was niet correct. De fans betalen, dus hebben ze het recht om te dromen en te reageren.”

(JVDV)
Foto: Belga Image