Voorbeschouwing KAA Gent - Club Brugge KV

Voorbeschouwing KAA Gent - Club Brugge KV

Speeldag 24 - Jupiler Pro League - 28-01-2018 om 14:30 u

Het zwaartepunt van de 24ste speeldag in de Jupiler Pro League ligt op zondagnamiddag, wanneer KAA Gent en Club Brugge het tegen elkaar opnemen in de traditionele Slag om Vlaanderen. De aftrap in de Ghelamco Arena wordt gegeven om 14u30. Alle wedstrijdfasen zijn live te volgen via onze site en op Twitter.

Voorbeschouwing

De zogenoemde Slag om Vlaanderen tussen Gent en Brugge maakt elk jaar de nodige emoties los bij de supporters. Meestal zitten beide ploegen in elkaars buurt in het klassement, maar dit seizoen is dat niet het geval. Club Brugge raast op autoritaire wijze door de competitie en sprokkelde aan de kop van het klassement al een comfortabele voorsprong bij elkaar. De Buffalo's misten hun competitiestart volledig en begonnen pas half oktober aan een indrukwekkende inhaalrace. Sindsdien liggen beide ploegen wel weer quasi in balans. In de laatste tien competitiewedstrijden behaalde Gent 23 op 30, Club Brugge 24 op 30.

Tel daar nog bij dat Gent sinds de aanstelling van Vanderhaeghe een perfect parcours aflegde in de Ghelamo Arena (7 opeenvolgende zeges) en het belooft een warme namiddag te worden voor de leider. Het wordt ook bijzonder boeiend om na te gaan hoe de Gentse defensie - de beste van het land met slechts 18 tegendoelpunten - het doet tegen de beste aanval. Club Brugge vond reeds 55 keer de weg naar de netten en laat daarmee alle ploegen ver achter zich. De topschutter hebben ze nochtans niet in hun rangen, maar de kracht van blauw-zwart ligt in het feit dat veel verschillende spelers vlot scoren. Liefst vijf spelers vonden al vijf keer of meer de weg naar doel, het gevaar komt dus uit vele hoeken.

De neutrale voetballiefhebber duimt zondagnamiddag wellicht voor een Gentse zege, in de hoop dat de competitie toch nog wat aan spankracht kan winnen. Voor de Buffalo's is het vooral een uitgelezen kans om de achtervolgers op grotere afstand te zetten. Zaterdagavond lieten de vier dichtste achtervolgers immers allemaal punten liggen. De kloof met de zevende plaats kan zondag zelfs uitgroeien tot acht punten. Met nog zes wedstrijden te gaan sta je dan toch al met één been in Play-Off 1.

Maar Gent kan ook stilaan verder naar boven kijken. Bij winst wordt Antwerp afgeschud op de vierde plaats en slinkt de achterstand op Charleroi tot zeven punten. Dat opent mogelijkheden, rekening houdend met de halvering van de punten bij de start van Play-Off 1. Maar eerst op zoek naar die zege tegen de leider natuurlijk. Vorig seizoen hield Gent twee keer de punten thuis tegen de Bruggelingen. Het doet ook terugdenken aan het debuut van Kubo, bijna dag op dag een jaar geleden, die met een heerlijke vrije trap zijn visitekaartje af gaf en de Gentse zege inleidde.

Yves Vanderhaeghe heeft nog steeds te kampen met een hele resem geblesseerden. Simon, Esiti, Christiansen, Machado, Dussenne en Horemans zijn nog steeds niet inzetbaar. Dejaegere en Mitrovic misten de uitwedstrijd op Antwerp, maar zijn nu wel opgenomen in de 20-koppige selectie van Vanderhaeghe. Hetzelfde geldt voor Asare, die tegen Antwerp nog geblesseerd binnen bleef tijdens de rust, maar dus mogelijks speelklaar geraakt voor zondag.

Herbekijk de voorbeschouwing van Yves Vanderhaeghe: "Klaar om ons te tonen"

De wedstrijd in de Ghelamco Arena zal geleid worden door Nicolas Laforge, bijgestaan door zijn assistenten Jimmy Cremers en Vito Di Vincenzo. Vierde scheidsrechter is Lawrence Visser.

Kan je er niet bij zijn in de Ghelamco Arena, maar wil je wel graag de wedstrijd volgen? Houd dan zondagnamiddag onze site in de gaten voor, tijdens en na de wedstrijd of volg ons op Twitter.

KAA Gent - Club Brugge KV in de afgelopen 10 seizoenen

  • 2016-2017: 3-0
  • 2015-2016: 3-1
  • 2014-2015: 1-1
  • 2013-2014: 1-1
  • 2012-2013: 2-1
  • 2011-2012: 3-1
  • 2010-2011: 2-1 / Play-Off 1: 2-2
  • 2009-2010: 4-1
  • 2008-2009: 1-1
  • 2007-2008: 4-2

Website tegenstander

www.clubbrugge.be