Actie ‘Keep the stadium clean'

Actie ‘Keep the stadium clean'

Op zondagnamiddag 27 november 2016 heeft de Gentse politie, met behulp van enkele drugshonden en gebruikmakend van oa de aanwezige camera’s, voor en tijdens de voetbalwedstrijd KAA Gent tegen KV Kortrijk, in het Ghelamco-stadion een actie gehouden ter opsporing van drugs. De actie gebeurde in samenwerking met de Voetbalcel en de veiligheidsverantwoordelijke van de club.

In 2007 startte de club reeds met de preventieve actie ‘Keep the stadium clean’ en sinds enkele jaren voert ze ook de actie ‘Respect’ die de supporters moet aanzetten tot meer respect voor hun medesupporters, de stadionmedewerkers en het stadion, en waar er oa wordt op gewezen dat druggebruik in het stadion strikt verboden is.

Bij de actie van zondagnamiddag  werden in totaal 141 personen met een drughond gecontroleerd. Op 23 personen reageerde de drughond positief. Deze personen werden dan gefouilleerd.

Reeds voor de aanvang van de wedstrijd werden bij 3 personen drugs aangetroffen. Ook tijdens de wedstrijd werden door het optreden van de politie, in en rond de tribunes, nog eens 3 personen betrapt op het verschaffen en het bezit van cocaïne.

Bij de positieve controles werd voor een gecombineerde aanpak geopteerd: de betrapte personen dienden onmiddellijk het stadion te verlaten, zodat ze de wedstrijd niet konden volgen. Door de veiligheidsverantwoordelijke van de club kregen ze een officiële waarschuwing waardoor ze bij de Voetbalbond en de andere clubs bekend zijn en bij een volgende misstap binnen de 3 jaar tegen een effectieve uitsluiting/stadionverbod zullen aanlopen.

Het parket Oost-Vlaanderen was bij deze actie aanwezig. Dit maakte het mogelijk om snel te reageren op deze feiten. Vier betrapte personen kregen en betaalden een onmiddellijke minnelijke schikking tussen 100 en 350 euro. Voor 2 personen werd verder onderzoek verricht en zal er op korte termijn nog een strafrechtelijke afhandeling volgen.

Zowel KAA Gent, de politie als het parket kondigen aan dat ze de strijd tegen drugs verder zullen zetten en dat er nog frequenter preventieve en repressieve acties zullen volgen.

Met dergelijke acties willen politie, parket en de club een sterk signaal geven dat druggebruik in een stadion met een familiale sfeer niet door de beugel kan.

Info: An Schoonjans, persmagistraat afdeling Gent (0470/20 95 49)

 

foto: Noëlla Sermant