Brief aan de Policía Nacional n.a.v. schending burgerrechten KAA Gentsupporters

Brief aan de Policía Nacional n.a.v. schending burgerrechten KAA Gentsupporters

Naar aanleiding van het optreden van de Spaanse ordediensten jegens de supporters van KAA Gent ter gelegenheid van de wedstrijd Valencia FC - KAA Gent,  stuurde KAA Gent een officiële klachtenbrief naar de Spaanse ‘Policía Nacional’ in Madrid en Valencia.

Deze brief is een gezamenlijk initiatief van KAA Gent, de burgemeester van Gent, de Gentse politie en de Supportersfederatie KAA Gent.

De brief werd tevens ter informatie gestuurd naar UEFA, het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, de Stad Valencia en het Permanent Comité van de Raad van Europa rond de strijd tegen geweld bij voetbalwedstrijden.

Samen met de brief werden ook de aanbevelingen bezorgd voor internationale politiesamenwerking en maatregelen ter voorkoming en bestrijding van geweld en ongeregeldheden rond voetbalwedstrijden met een internationale dimensie. Deze werden gebundeld in een handboek, goedgekeurd door de resolutie van de Raad van de EU van 3 juni 2010 (PB C 165, 24/06/2010, blz. 1 - 21).

Laten we eerst en vooral duidelijk maken dat deze officiële klachtenbrief geenszins gericht is tegen de stad Valencia, noch tegen de burgers van Valencia, noch tegen de club Valencia CF of haar supporters.
 
Ons protest is enkel gericht tegen de wijze waarop de Spaanse 'Policía Nacional', zonder enige reden, de burgerrechten en zelfs de fysieke integriteit van supporters van KAA Gent heeft geschonden ter gelegenheid van de Champions League-wedstrijd tussen Valencia FC en KAA Gent op dinsdag 20 oktober 2015.

De uitstekende samenwerking met Valencia CF vóór en tijdens ons verblijf stond in schril contrast met de behandeling van onze supporters door de Spaanse 'Policía Nacional’. 

KAA Gent en de fans hebben genoten van het warme welkom in Valencia door Valencia FC en de Valenciaanse supporters en we zullen, op onze beurt, Valencia CF en al de meereizende fans een warm welkom heten in Gent wanneer ze op 4 november onze stad en de wedstrijd KAA Gent-Valencia FC in groep H van de Champions League bezoeken.
 
Met dit initiatief vragen we:

  • dat de 'Policía Nacional’ zich schriftelijk verantwoordt voor hun onaanvaardbaar optreden.  Verder roepen wij de 'Policía Nacional’ op ons te informeren waar individuele supporters een klacht kunnen indienen voor het brutale, ruwe optreden dat buiten proportie was;
  • aan Valencia FC om KAA Gent te helpen om deze informatie van de 'Policía Nacional’ te krijgen;
  • aan UEFA om de in de brief aangehaalde feiten te onderzoeken en vervolgens de nodige maatregelen te nemen.

KAA Gent en haar supporters werden in Valencia onfair behandeld. Deze behandeling door 'Policía Nacional’ heeft het vertrouwen van de club en haar fans in de organisatie van Europese wedstrijden aangetast. KAA Gent is bezorgd dat dit voorval supporters er in de toekomst van kan weerhouden KAA Gent te steunen bij Europese uitwedstrijden.

Michel Louwagie,
Algemeen Manager van KAA Gent