Hein Vanhaezebrouck: 'Veel goesting binnen de kleedkamer'

Hein Vanhaezebrouck: 'Veel goesting binnen de kleedkamer'

Opgeladen batterijen? Check. Een vrijgemaakt hoofd? Check. Enorm veel goesting? Dubbel check. De Buffalo’s zijn klaar voor de hoogmis van het Belgische voetbal: de Play-Offs. Gent opent de strijd tegen Zulte-Waregem. “We moeten proberen om met een overwinning te starten”, vertelde Hein Vanhaezebrouck op zijn persbabbel. “Maar ons verleden tegen Zulte-Waregem bewijst dat dat niet makkelijk wordt.”

Van Play-Offstress geen sprake bij Hein Vanhaezebrouck – had u het anders verwacht? Daags voor het duel met Zulte-Waregem loopt de oefenmeester er ontspannen bij op het oefencomplex. Zoals steeds begon hij zijn persconferentie met een overzicht van de geblesseerden. “Dejaegere (knie) is volop bezig met zijn revalidatie. Verder werken Vandenbussche (schouder) en Matton (enkel) individueel buiten. Ook Elhamed is niet inzetbaar morgen, hij viel donderdag uit met problemen aan de buik.”

Boussoufa, die in de interland tegen Kaapverdië een trap op de kuit kreeg, geraakt wel speelklaar. “Hij heeft nagenoeg alles meegetraind met de groep”, aldus Vanhaezebrouck. “We moeten wel afwachten hoe hij reageert op de inspanningen van die wedstrijd. Zulte-Waregem is kort dag als je dinsdag hebt gespeeld én woensdag een hele dag gereisd. Voor zijn wedstrijdritme is het wel positief dat hij twee keer de negentig minuten kon volmaken. Bovendien heeft Marokko zich, mede dankzij Bous, gekwalificeerd voor de Africa Cup.”

In de selectie van Vanahaezebrouck overigens geen plaats voor drie andere nieuwkomers: Diedhiou, Wikheim en Olayinka. “Tijdens de stage hebben we veel met de nieuwe jongens gewerkt. Jammer genoeg staat niemand momenteel ver genoeg om in aanmerking te komen voor een basisplaats. Natuurlijk hoop je dat aanwinsten meteen inzetbaar zijn, maar ik zit lang genoeg in het voetbal om te weten dat het in de realiteit vaak anders loopt. In vergelijking met hun vorige clubs ligt het niveau hier veel hoger. En bovendien zijn jongens als Olayinka, Schoofs, Wikheim en Diedhiou nog erg jong. Het is normaal dat ze tijd nodig hebben om te groeien.”

Over naar de Play-Offs. Staat Vanhaezebrouck te springen dat er opnieuw een wedstrijddag aankomt na drie weken zonder voetbal? “Ik ben iedere dag blij”, lacht de coach. “Dat moet ook, als je ziet hoeveel ellende er tegenwoordig is. Die lange break heeft wel deugd gedaan bij sommige spelers. Zo konden ze hun blessures laten genezen en mentaal de dingen even opzij zetten. Maar nu mag het voor mij toch opnieuw beginnen. Ook mijn spelersgroep is er klaar voor, denk ik. Ik voel veel goesting binnen de kleedkamer.”

De Play-Offs openen met een driepunter zou alvast een opsteker zijn voor het vertrouwen bij de Buffalo’s. “Een goede start is altijd mooi meegenomen”, beseft ook Vanhaezebrouck. “In eigen huis moeten we proberen om met een overwinning aan de Play-Offs te beginnen. Evident wordt dat echter niet. Zulte-Waregem heeft ongelofelijk hard moeten knokken voor hun plekje bij de eerste zes, met veel druk en stress tot gevolg. Nu kunnen ze bevrijd spelen, want niemand verwacht iets van hen. Al weet ik dat Francky (Dury, red.) droomt van Europees voetbal in Waregem. Een vierde plek kan daarvoor volstaan.”

Vanhaezebrouck is duidelijk op zijn hoede voor Essevee. “Het verleden heeft bewezen dat ze moeilijk te bekampen zijn. Kijk, in onze drie confrontaties dit seizoen was het even vaak een lastige partij. In de beker hebben we hen uitgeschakeld, maar dat was misschien onze zwakste partij van de drie. Onze competitiewedstrijd liep een stuk beter, al ontsnapten we toen ternauwernood aan een nederlaag door te scoren in de laatste minuut. Het toont aan dat het vrijdag allerminst makkelijk wordt.”

 

(JVDV)
Foto: Belga Image