Jupiler Pro League - Speeldag 5

Zondag 27-08-2017 - 18:00

KAA Gent KAA Gent 0 - 0 RSC Anderlecht RSC Anderlecht

René Weiler / Hein Vanhaezebrouck

"Zeker voor de rust legden wij onze wil op aan hen"

Mamadou Sylla

Mamadou Sylla mag zichzelf de nieuwe aanvalsleider van de Buffalo’s noemen. Goede voetjes én een werker, een aanwinst toch wel die Senegalees. Vandaag speelde hij zijn eerste topper in de Ghelamco Arena, onder de indruk van de landskampioen was hij echter niet. “Wij waren superieur aan Anderlecht”, klonk het klaar en duidelijk. “Zeker voor de rust legden wij onze wil op aan hen.”


De intentie van Gent was even simpel als duidelijk: winnen! Uiteindelijk deelden beide ploegen echter mooi de punten. “Eigenlijk waren we de enige ploeg die speelde om te winnen. Dat we dan Anderlecht met een punt huiswaarts zien keren is niet echt fair.”

Het aanvallende spel en positieve intenties vertalen zich echter nog niet in een mooi plekje in het klassement, integendeel. De spits is er echter de man niet naar om te beginnen panikeren. “Ons spelniveau zit goed, maar nu moeten we nog harder werken om punten te pakken. Hou er ook rekening mee dat de ploeg mij nog beter moet leren kennen en omgekeerd. Er wachten ons nog mooie tijden, daar ben ik zeker van.” (RG)

"De juiste mentaliteit aan de dag blijven leggen en dan komt het wel goed"

Yannick Thoelen

Over Yannick Thoelen kan je veel zeggen: een doorzetter, een werker, een motivator, … De doelman straalt vooral ook positivisme uit. “Vandaag kunnen we terugblikken op een fantastische match. Het was terug een match op zijn Gents: hoge pressing, voetbal van achter uit, veel diepgang, … Anderlecht had er gewoon geen antwoord op en speelde heel defensief.” Wegens het uitblijven van een doelpuntje bleef de motor echter op volle toeren draaien. Even bijtanken was dan geen overbodige luxe. “Als je 75 minuten lang de longen uit je lijf loopt, dan geraakt de benzinetank leeg. Toen kwam Anderlecht er een paar keer uit.”

Een verzilvering van de dominantie bleef uit, de Limburgse doelwachter wist te zeggen waaraan dat volgens hem lag. “Het ontbreekt ons aan finesse in de laatste zone. We hebben jongens die dat in zich hebben, maar momenteel komt het er niet uit. Hopelijk lacht het geluk ons binnenkort weer toe. We moeten gewoon de juiste mentaliteit aan de dag blijven leggen en dan komt het wel goed.”

Zelf hield de reservedoelman zijn netten schoon, het ontlokte een kleine glimlach op zijn gezicht. “Voor mij is dit natuurlijk extra plezant. Een clean sheet schenkt vertrouwen, daar moeten we niet flauw over doen. Bij aanvang van het seizoen was ik derde keeper – dat was niet makkelijk – en amper een maand later heb ik toch al twee matchen mogen keepen.”

De Limburger voelt zich momenteel goed in het warme Buffalonest en kijkt vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet. “Ik zit niet meer met een transfer in mijn hoofd en hoop om bij een eventuele transfer van onze eerste doelman op het einde van het jaar het volle vertrouwen te krijgen.” (RG)

"0-0 tegen Anderlecht is niet slecht, maar we willen betere resultaten dan 0-0"

Brecht Dejaegere

Brecht Dejaegere speelde voor de verandering op de flank. Noodgedwongen, volgens de West-Vlaming. “Op de flank hadden we niet veel mogelijkheden, door de blessures van Birger (Verstraete) en Samuel (Kalu). Het was eigenlijk een noodoplossing. Maar ik speel in dienste van de ploeg, dus dan dan ga je ervoor. Ik had wel al eens op die positie gespeeld, maar dat was gewoon invallen op STVV.” Brecht werd zo’n kwartier voor de wedstrijd gewisseld. “Tijdens de opwarming had ik een contractuurtje opgelopen. En dat merkte ik wel in de wedstrijd. In de eerste helft ging het, maar in de tweede helft had ik het iets moeilijker.”, begon Dejaegere.

“Het is een intense week geweest. Binnen de ploeg zijn er goede gesprekken geweest en vandaag kon je zien dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen. Iedereen wist wat zijn taak was dus zelfevaluatie is nu belangrijk. De ploeg was heel gemotiveerd en we hebben reactie getoond. Een goed resultaat was nodig en dat is vandaag wel gelukt, alleen waren we niet efficiënt genoeg. De kansen die we hadden, moesten we afwerken. Maar Anderlecht was wel heel sterk achterin. Ze maakten dan ook nog eens goed gebruik van de counter. Wij kwam er een paar keer door, ook via stilstaande fases. Al was dat niet gemakkelijk want achterin staan er grote mannen. Je merkt ook dat het een proces is, want uiteindelijk is 0-0 tegen Anderlecht niet slecht. Maar uiteraard willen we betere resultaten dan 0-0. Het klopt dat het momenteel een frustrerende periode is maar we moeten vooral positief denken. We hebben een dominante wedstrijd gespeeld, op naar de volgende.“

Binnen twee weken, want eerst volgt er nog een interland break. “Dit kan goed zijn voor de ploeg om alles te finetunen.”, eindigde een glimlachende Dejaegere. (TS)

"We zijn op goeie weg"

Damien Marcq

"Vandaag hebben een goede prestatie neergezet, de wederopstanding kan beginnen"

Anderson Esiti

Anderson Esiti maakte voor de tweede keer in de competitie de 90 minuten vol. Naar eigen zeggen is hij nog niet volledig fit. “Stap voor stap hé. I’m getting there.”, begon ‘Andy’. “Op het einde had ik even schrik dat ik een blessure had opgelopen, omdat er iemand op mijn teen was gaan staan. Maar er is niks aan de hand.”

“We hebben een mindere periode, dat klopt. Eigenlijk moeten we de vorige wedstrijden vergeten en gewoon vooruitkijken. Vandaag hebben we wel een goede prestatie neergezet, dus de wederopstanding kan beginnen. De internationale break nu is een goed moment om onze batterijen op te laden en er vol voor te gaan in de volgende wedstrijden. Ook de spelers die internationale verplichtingen hebben, zullen sterker terugkomen. De anderen zullen hard blijven werken.”

Esiti speelde voor de verandering samen met Damien Marcq op het middenveld. Een goede link, zo blijkt. Hij stak de loftrompet over de Fransman. “Hij had wat aanpassing nodig, dat zei hij zelf ook. Maar tussen ons lukt het heel goed, op aanvallend en verdedigend vlak. Voor mij is het ook geruststellend om iemand met zijn kwaliteiten achter me te hebben. A midfield maestro. (lacht) (TS)