Jupiler Pro League - Speeldag 7

Zondag 17-09-2017 - 18:00

KV Oostende KV Oostende 0 - 2 KAA Gent KAA Gent
"Het gevoel is gekeerd"

Hein Vanhaezebrouck

De oerkreet die de Buffalo’s aan de kust slaakten was tot in Gent te horen. Wat een opluchting bracht die eerste overwinning toch met zich mee. Eindelijk, de opmars kan beginnen. Hein stapte dan ook met de borst vooruit en een glimlach op het gezicht de perszaal binnen. “Het gevoel is gekeerd.”

Het tripje naar de kust is de laatste jaren nooit een plezierreisje geweest, des te meer smaakt de overwinning zoet. “Ik zit hier als blije man, wat de vorige keren niet echt kon gezegd worden. De laatste jaren hebben we hier vaak in het zand gebeten en net nu flikken we het… Iedereen binnen de club verdient dit, vooral de supporters en de spelers. Dit is een belangrijke, deugddoende overwinning.”

En of. De last die vooral van de spelers hun schouders viel is enorm. “Onze groep had nog geen ervaring met negatieve druk. Dat zag je aan het krampachtige spel. We kwamen via een lucky bal echter op voorsprong en erna gingen we plots beter voetballen. Door die goal is het gevoel gekeerd.”

Hein zou Hein niet zijn indien hij na zo’n match – ook in de huidige omstandigheden – niet ook de werkpunten aanhaalde. “Met ons balbezit en de ruimtes die we kregen moeten we in staat zijn om meer kansen te creëren en onze tegenstander sneller de doodsteek te geven.” Hein en goed voetbal, het is zoals een moeder en haar kind: onafscheidelijk. “In België is goed voetbal bijzaak, als de drie punten binnen zijn is iedereen al in de wolken. Ik ben zo niet... Er is nog veel training nodig om te brengen wat we voor ogen hebben.”

Heel positief echter vandaag: die dekselse laatste minuten werden overleefd. Wat was dat de voorbije matchen anders. “Indien matchen slechts 86 minuten zouden duren, stonden we nu vierde.” Ja, Hein was ontspannen. Nu ligt de focus op de beker, waar ASV Geel de eerstkomende gastheer is. “Hopelijk trekken we de positieve lijn van vandaag gewoon door. De bekercompetitie is heel erg belangrijk geworden voor ons.”

Tot slot had Hein nog een dankwoordje voor de loyale Buffalosupporters, die hun steun lieten blijken met een groot spandoek – “In Hein we trust”. “Eigenlijk verrast die actie me niet. KAA Gent heeft fantastische supporters die nog steeds waarderen wat we de laatste jaren gerealiseerd hebben – iets unieks in België. Bovendien hebben ze de gespeelde matchen gezien en weten ze dat we meer punten verdienden. Ik bedank ze wekelijks, voor hun steun waar we elke keer opnieuw op kunnen rekenen. Ook tijdens de moeilijke momenten.” Hein in harmonie met de supporters, in goede en slechte tijden. Het wederzijds respect is groot. (RG)

"Ik kreeg bijna geen adem meer"

Louis Verstraete

Het blijft iets speciaals, invallen en scoren. Louis Verstraete legde met zijn doelpunt in de 91ste minuut de 0-2 eindstand vast. Meteen goed voor de eerste overwinning van het seizoen. “Een echte spitsengoal. (glimlacht) Het was goed afgewerkt, inderdaad. Een doelpunt op gevoel, eentje dat vanzelf ging. Op dat moment denk ik nog niet meteen aan scoren. Eerst heb ik goed naar de keeper gekeken om hem dan in het doel te leggen. Het was eventjes wennen bij de invalbeurt want ik was niet echt opgewarmd. Maar naargelang de wedstrijd vorderde, lukte het allemaal veel beter. Of ik stress had? Dat heb ik eigenlijk nooit. Mijn eerste acties waren niet al te best, maar ik denk dat ik dat wel heb goedgemaakt met mijn doelpunt. Hopelijk volgen er veel meer (lacht).”

De ontlading bij de spelers was groot en dus vanzelfsprekend ook bij de supporters. Zij zorgden voor een massaviering met (bijna) de hele ploeg. “Ik kreeg bijna geen adem meer (lacht). Ik droom er eigenlijk al lang van om dat te doen. Zo’n ontlading, dat moet er zijn, dit zijn echt leuke momenten. Deze zege is heel belangrijk en hopelijk kunnen we hierop verder bouwen. Dit was echt nodig voor de ploeg en dat zie je ook, iedereen is ongelooflijk blij.”, eindigde de doelpuntenmaker. (TS)

"Deze overwinning is voor de fans, zij waren schitterend"

Anderson Esiti

Vooral bij Anderson Esiti was de ontlading enorm. Met gebalde vuisten én een grote smile op zijn gezicht wandelde hij naar de kleedkamer. Met diezelfde smile stond hij daarna in de mixed-zone: “Everybody was happy!”, begon de Nigeriaan. “Door onze eerste overwinning was iedereen goedgehumeurd na de wedstrijd. Zeker omdat het geen gemakkelijke wedstrijd was, maar we hebben gevochten van het begin tot het einde. Ook op het middenveld, ‘Mili’ en ik hebben hard gestreden om het evenwicht in de ploeg te houden.”

Geen tijd om lang stil te staan bij deze zege, want woensdag volgt er al een bekerwedstrijd in en tegen ASV Geel. “Maar zelfs na vandaag moeten we gefocust blijven, want de volgende wedstrijden komen er snel aan. Dit kan het begin zijn van een reeks, de wedstrijd van de wederopstanding.

“Soms heb je een beetje geluk nodig. Tegen Genk bijvoorbeeld hadden we het geluk tegen en scoren zij in de laatste minuten van de partij. Vandaag hadden we het geluk aan onze kant. KVO had enkele kansen om de gelijkmaker te scoren, maar gelukkig scoorde Louis de 0-2. Wat de coach zei na de wedstrijd? Genieten en daarna focussen op de volgende wedstrijd. Want we zijn er ons van bewust dat er nog vele matchen zoals deze aankomen.” Tot slot was er nog lof voor de supporters: “Zij waren schitterend. Deze overwinning is voor de fans, zij verdienen dat.” (TS)

"Ik hoop dat we door deze zege vertrokken zijn"

Yuya Kubo

Door een misverstand tussen Lombaerts en Vanhamel belandde de bal, via Sylla, in de voeten van Yuya Kubo. Hij twijfelde niet en legde de bal fijntjes in doel. “Teveel nadenken doe je op dat moment niet, anders loopt het fout. Ik wist hoe ik de bal moest trappen om te scoren.”

De Japanner was alvast blij dat hij zijn steentje had kunnen bijdragen in deze overwinning. Een zucht van opluchting was te horen. “Ik hoop dat we door deze zege vertrokken zijn. Te beginnen met woensdag in de bekerwedstrijd. Daarop zullen we ons de volgende twee dagen op voorbereiden, ook een hele belangrijke match.” (TS)