UEFA Europa League voorrondes - Speeldag 4

Donderdag 25-08-2016 - 20:00

KF Shkëndija KF Shkëndija 0 - 4 KAA Gent KAA Gent

Hein Vanhaezebrouck

Een stevige 0-4 zege op verplaatsing, daar word je als coach al eens gelukkig van. Het was dan ook een breed glimlachende Vanhaezebrouck die de pers te woord stond: "We kwamen naar hier om ons te kwalificeren na de niet zo ideale uitslag uit de heenwedstrijd. Al was het belangrijkste dat we die wonnen, waardoor zij eigenlijk verplicht waren om te komen, ze moesten immers winnen. Maar ze speelden zoals in Gent, zeer defensief, en het was aan ons om het verschil te maken. En dat deden we de hele wedstrijd, al vergaten we we in de eerste helft te scoren. Het had aan de rust 0-2 of 0-3 kunnen zijn, dan was de wedstrijd al gespeeld. Als je niet scoort, dan blijft het gevaarlijk om alsnog een doelpunt tegen te krijgen, waardoor zij gekwalificeerd zouden zijn. Zeker met dat fantastische publiek achter hen. Ik vond het geweldig dat ze hier met 27.000 opgedaagd waren om hun ploeg te steunen, ik heb dat liever dan in een leeg stadion voor 1000 man te spelen. We zijn blij dat we doorgaan, daarvoor waren we naar hier gekomen. Als ik al een opmerking te maken heb over mijn ploeg, dan is het enkel dat ze de kansen voor rust vergaten af te maken, maar we speelden een zeer goede wedstrijd."


Met de kwalificatie voor de groepsfase op zak werd er ook al even vooruit gekeken naar de loting, maar net als in de Champions League had de coach geen gedroomde of te mijden tegenstanders in gedachten: "Het maakt mij niet uit, ik heb geen specifieke voorkeuren. Al vermijd ik wel liever de zeer verre verplaatsingen waarvoor je 6 uren moet vliegen."

Kalifa Coulibaly

Dé held van de avond was zonder twijfel Kalifa Coulibaly. Met zijn vierde en vijfde doelpunt van de Europese campagne nam hij alle twijfels weg over de kwalificatie voor de poulefase. In één moeite door kroonde hij zichzelf tot Europees topschutter aller tijden van de Buffalo’s met zijn zesde en zevende doelpunt in de Champions League (2) en Europa League (5) samen. Hij reageerde uiteraard verheugd: “Uiteraard doet dat me plezier, het is een hele eer om Europees topscorer van de club te zijn, maar ik vergeet niet dat ik enkel kan scoren omdat iedereen in het team heel hard werkt. Ik heb het geluk gehad dat ik nu al 5 keer kon scoren. Ook vorig jaar in de Champions League ben ik steeds ingevallen met de absolute intentie doelpunten te maken. Maar het belangrijkste is dat we ons gekwalificeerd hebben, het maakt niet uit hoe je scoort of wie er scoort. Dat is gelukt, we zijn geplaatst dus nu gaan we goed uitrusten zodat we fris zijn voor de match tegen Anderlecht zondag."

Moses Simon

Moses Simon flitste op zijn linkerflank terug als vanouds en was naast de doelpuntenmakers een van de uitblinkers: “We wisten dat we het zouden halen als we één keer zouden scoren. Maar ik had niet verwacht dat we er daarna nog drie zouden maken. Zelf had ik ook een doelpuntje willen meepikken, maar dat lukte net niet. Toch denk ik dat ik vandaag mijn rol gespeeld heb. Het is ook niet belangrijk wie er scoort. De ploeg is het allerbelangrijkste en vandaag waren we weer een echte ploeg. De volgende ronde? Geef mij maar Man Utd, dat zou een droom zijn."

Sven Kums

In wat mogelijk zijn laatste Europese wedstrijd voor KAA Gent was, speelde ook kapitein Kums als vanouds zijn rol als middenveld-metronoom: “De eerste helft hebben we gedomineerd, hadden we ook kansen, maar maakten we ze niet af. Dan weet je dat één kans voor hen is genoeg om zich te plaatsen. Het was zaak de organisatie te houden, niet te veel weg te geven en onze kansen te benutten. Wat ons in de eerste helft niet lukte, ging in de tweede helft des te vlotter, toen we bijna al onze kansen afmaakten. Een opluchting, ja dat zeker. Hun spel is meer op de counter spelen en vandaag moesten ze komen. Dat ligt hen minder en dat hebben we in de tweede helft perfect uitgebuit.”