UEFA Europa League knock-out fase - Speeldag 1

Donderdag 16-02-2017 - 19:00

KAA Gent KAA Gent 1 - 0 Tottenham Hotspur Tottenham Hotspur

Mauricio Pochettino / Hein Vanhaezebrouck

"Onze voet naast die van Tottenham gezet"

Brecht Dejaegere

"De supporters hebben me voortdurend gesteund"

Jérémy Perbet

De Buffalo’s speelden het toch maar weer klaar. Ditmaal tegen Tottenham Hotspur, de nummer drie uit de Premier League nota bene. Maker van het winnende doelpunt, Jérémy Perbet, was terecht een meer dan tevreden man:
“Ik ben blij dat ik beslissend kon zijn vandaag, en kon tonen wat ik nog in mijn mars heb. Of het mijn grootste doelpunt uit mijn carrière was? Toch wel tegen een van de grootste clubs. Net dan is scoren wel fijn. Ik speelde in het verleden al tegen ploegen zoals Barcelona en Real Madrid maar scoren lukte toen niet. Nu wel, een heerlijk gevoel om hier het verschil te kunnen maken. We moeten nu als ploeg wel onze voetjes op de grond houden. Er is nog niks beslist want volgende week volgt al de terugwedstrijd in Londen, die zeker niet eenvoudig wordt. Daar verwacht ik een moeilijker wedstrijd dan vandaag. Het is vooral belangrijk om gefocust aan de wedstrijd te starten. Dan is alles mogelijk.”

En dat allemaal op de 53ste verjaardag van coach Hein Vanhaezebrouck, met een overwinning als kers op de taart. Het perfecte verjaardagcadeau dus.
“Een blij gevoel, ook voor de coach. Zeker na toch wel een moeilijkere periode, voor iedereen. Het zal wel een verjaardag worden om niet snel te vergeten.”

Tot ieders verbazing – behalve dan van Perbet zelf – verscheen onze topschutter nog eens aan de aftrap. Naar eigen zeggen hét perfecte moment om zichzelf terug in de ploeg te knokken.
“Het klopt dat er sprake was van een vertrek in de wintermercato. Uiteindelijk besloot ik, na enkele gesprekken, dat het voor mij het beste was om hier te blijven. Dan merk je dat het snel kan gaan in het voetbal. Het ene moment speel je bij de beloften tegen Anderlecht en het andere moment scoor je tegen Tottenham in de Europa League. Ook gaat er ongelooflijk veel lof uit naar de supporters. Zij hebben me voortdurend gesteund en ik heb er heel veel aan gehad. Dus daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Als laatste werd er nog even vooruitgeblikt op de belangrijke competitiewedstrijd van donderdag in Luik:
“Nu nog even genieten maar vanaf morgen terug volle focus op de wedstrijd van zondag, tegen Standard. Misschien toch wel iets belangrijker, een must-win game om ons doel te bereiken en om in die top-zes te geraken. Want ik heb geen zin in Play-Off 2.”, besloot de 32-jarige Fransman.

"Zelfde gevoel als bij de Champions League-avonden"

Thomas Foket

"We hebben vooral als team goed gespeeld"

Anderson Esiti

Uitgerekend in deze Valentijnsweek werd duidelijk dat het ware liefde is tussen Gent en Europa met opnieuw een prachtprestatie van jarige Hein en zijn mannen.

Op dit moment is de coach onder andere bezig aan het slijpen van ruwe diamant Anderson Esiti. Die speelt al wéken zoals hij oogt: beresterk. Ook vandaag stond hij zijn mannetje op het middenveld, waar onder andere ene Moussa Dembélé en Keniaan Victor Wanyama speelden. “Wanyama is mijn mentor, dat heb ik hem na de wedstrijd ook eerlijk gezegd. Urenlang kon ik kijken naar zijn acties. Samen met hem op een veld staan, was dus vrij speciaal.” Zoals gewoonlijk schoof hij de lof aan zijn adres door naar het team. “We hebben vooral als team goed gespeeld, ik deed enkel mijn werk”, klonk het bescheiden. “Ik heb gewoon alles gegeven, op het einde van de match was ik net niet dood.”

Na zo’n wedstrijd en uitslag wordt de trip naar Wembley allerminst een plezierreisje. In dat mythische stadion kan Gent geschiedenis schrijven, “Wij gaan daar ons leven geven om ons te kwalificeren. Alles is nog mogelijk…” Een liefdesverhaal met een happy end is in de maak. Afspraak volgende week in Londen. (Raef Ghanem)

"Heel Gent kan fier zijn op onze wedstrijd"

Danijel Milicevic

Danijel Milicevic is een modekenner, hij weet wanneer hij zijn mooiste pak uit de kast moet halen. “We legden een prachtprestatie op de mat vandaag. Heel Gent kan fier zijn op onze wedstrijd. De sfeer van de historische Champions League was heel dichtbij, dat gaf ons zeker een boost.” Bijna maakte een gouden strik van Hugo Boss de gala-avond helemaal af, maar de vingertoppen van die andere Hugo, Lloris, beslisten daar anders over. “Het zou geweldig geweest zijn indien die bal er nog in ging, maar ook zij schoten eens op de paal. We mogen niet te gulzig zijn.”

De gentleman wou niet naar huis vooraleer hij matchwinnaar Jérémy Perbet in de bloemetjes zette: “Jérémy staat er op de grote momenten. Één grote kans, één goal. Hij is een grote meerwaarde voor ons team.” Volgende donderdag belooft hij ons een op maat gemaakte smoking, passend bij een historische mijlpaal waar heel Gent op hoopt. “Heel het team gaat er alles aan doen om te schitteren, wees daar maar zeker van.” (Raef Ghanem)