Jupiler Pro League - Matchday 22

Sunday 20-01-2019 - 18:00

KAA Gent KAA Gent 1 - 0 RSC Anderlecht RSC Anderlecht

Na ruim drie weken winterstop was het meteen alle hens aan dek voor de belangrijke topper tegen Anderlecht. Jess Thorup dropte nieuwkomers Alexander Sorloth en Thomas Kaminski stonden meteen in de basis. Igor Plastun nam de plaats in van de geschorste Rosted. Sorloth kreeg voorin het gezelschap van Yaremchuk en Dompé. Bij de bezoekers maakte Fred Rutten zijn debuut als hoofdcoach. 

Een zege was voor beide ploegen broodnodig in de strijd voor de Play-Off 1 plaatsen. Gent toonde het meeste initiatief en in het eerste kwartier moest Didillon al twee keer redding brengen met de vuisten op een schot van Dompé en een pegel van Sorloth. De hoge Gentse druk bezorgde de Anderlecht-defensie heel wat problemen en zowel Sorloth als Odjidja creëerden een goeie kans nadat ze de bal heroverden. Beide keren was Didillon echter bij de pinken om de bezoekers overeind te houden.

Af en toe prikte Anderlecht ook eens tegen, vooral over de flanken. Kums schoot uit een scherpe hoek op de vuisten van Kaminski en Bakkali zag zijn schot eveneens op de Gentse aanwinst stranden. Kort voor rust leverde een gevaarlijke scrimmage voor het Gentse doel niks op voor de bezoekers en aan de overzijde mikte Dompé op aangeven van Odjidja net naast.

In het eerste kwartier na rust was de partij in evenwicht zonder grote kansen, daarna duwden de Buffalo's de bezoekers in de verdrukking. Didillon werd toch eens geklopt toen een achterwaartse kopbal van Bronn binnen ging via Yaremchuk, maar die stond buitenspel. Anderlecht bleef dus nog overeind, maar een kwartier voor tijd werd de genadeslag toegediend. Eerst incasseerde Amuzu een tweede gele kaart nadat hij Bronn onderuit trapte, een minuutje later kopte Sorloth een puntgave voorzet van Yaremchuk tegen de netten (1-0). 

Anderlecht kon nog eenmaal iets terugdoen, maar Santini schoot recht in de armen van Kaminski. Het doelpunt van debutant Sorloth was dus meteen van goudwaarde, het bezorgde Gent drie belangrijke punten en een gedeelde vijfde plaats in het klassement, naast Anderlecht.