Jupiler Pro League - Matchday 21

Thursday 26-12-2019 - 20:30

R Standard de Liège R Standard de Liège 0 - 1 KAA Gent KAA Gent
"Fantastische manier om 2019 af te sluiten"

Jess Thorup

De kerstman kwam niet met lege handen voor de Buffalo’s. Na een intense wedstrijd namen ze de drie punten mee naar Gent. Coach Jess Thorup zag het als het ideale kerstcadeau: “We zijn naar hier gekomen met veel vertrouwen. Deze match gaf ons de kans om de eerste helft van het seizoen op een fantastische manier af te sluiten. Niet alleen hebben we het in Europa heel goed gedaan, nu hebben we ook de eerste competitiehelft schitterend afgesloten."

"We wisten dat het een intense match ging worden. Dat is het altijd hier. Met de supporters die zich roeren en de speelstijl van Standard, een ploeg die de duels niet schuwt. Ik vond Standard vandaag heel sterk in de omschakeling, iets waar wij niet echt goed mee omgingen. Anderzijds vond ik dat mijn ploeg zich goed in de match geknokt heeft. We creëerden niet veel kansen, zeker niet in de eerste helft. Maar toen de ruimtes groter werden, kwamen we dichter bij de goal en uiteindelijk beslist Sven de match voor ons met een fenomenaal schot. We speelden een heel verstandige match en ik ben dan ook heel tevreden dat we het jaar zo kunnen afsluiten en met deze schitterende overwinning op vakantie kunnen vertrekken.” (XL)

"Hij ging er lekker in"

Sven Kums

Tegen Club Brugge was de lat nog spelbreker, maar op bezoek bij Standard kon Kums de wedstrijd wel beslissen met zijn magistrale traptechniek: "Die bal van Depoitre kwam achteruit gerold aan de ideale snelheid om te trappen en dan is het alles of niets. Toen ik die bal zag vertrekken, wist ik dat er veel kans was dat hij erin ging. Hij ging er lekker in."

Het veld was zwaar geteisterd door de overvloedige regenval en Kums beaamde dat dat zijn invloed had op de partij: "Het was een wedstrijd met veel lange ballen en veel strijd, maar de kwaliteit ontbrak wat, mede door het slechte veld. Al bij al vind ik wel dat we hier verdiend gewonnen hebben. Ze hebben wel wat kansen gehad, maar als je Standard hier op eigen veld achteruit kunt dringen en hen zo kan dwingen om op de counter te spelen, dan heb je het goed gedaan."

De Buffalo's kunnen alleszins met een lekker gevoel het nieuwe jaar inzetten. Een passend orgelpunt op een puike eerste seizoenshelft vond ook Kums: "Het is mooie afsluiter van het jaar om hier de drie punten te pakken en met een goed gevoel de winterstop in te gaan. In de tweede seizoenshelft gaan we op hetzelfde elan door en voor de Play-Offs zullen we wel zien waar we staan en wat mogelijk is."

"Félicitations à nous!"

Michael Ngadeu

“Het was lastig vandaag. We hebben hard moeten vechten om de overwinning over de streep te trekken. De omstandigheden maakten het enorm moeilijk. Het terrein lag er zwaar bij en het was moeilijk om ons voetbal te ontwikkelen. Het was misschien niet mooi om zien, maar we moeten vooral de overwinning onthouden. Het was moeilijk maar felicitaties aan onszelf (lacht)."

"We gingen allebei voor de overwinning en dat maakte het een heel intense wedstrijd. Zowel Standard als wij wilden het seizoen afsluiten op een goeie plaats in het klassement en dat maakte dat er enorm veel strijd was op het veld. Ik denk dat het voor de scheids niet makkelijk was vandaag. Dat zag je ook bij die fase met Carcela. Voor mij had dat altijd rood moeten zijn. Ik zag net de beelden nog eens terug en dat mag je eigenlijk niet laten passeren. Hij moet minstens geel krijgen. Minstens. Het is dan ook wat raar dat Standard uiteindelijk maar met één gele kaart de wedstrijd afsloot (die voor Preud’homme, nvdr)."

"Wat ik vond vond van de goal van Sven? Aaaah, quelle beauté! Dat zijn van die goals die je één keer op het jaar maakt. En het was dan ook nog eens op het perfecte moment voor ons. Echt een bevrijdend doelpunt. Tegen Brugge was hij er al dichtbij. Nu was het écht raak. Félicitations à lui!” (XL)

"Die clean sheets? Dat is het resultaat van onze goede samenwerking"

Thomas Kaminski

Een zichtbaar tevreden Thomas Kaminski blikte terug op een beladen match: “In de eerste helft hadden we duidelijk het balbezit, maar voetbalden we te weinig kansen bij elkaar. Standard kwam er een paar keer goed uit, maar gelukkig zonder erg. We hadden het spel in handen. Alleen moesten we in de tweede helft feller uit de hoek komen en dat deden we. Ik heb eigenlijk niets moeten doen in die tweede helft, want we stonden sterk te verdedigen.” 

Kaminski spaarde zijn lof voor Ngadeu en Plastun niet: “Ik heb een ijzersterk centraal duo voor mij. Ik weet wat ik aan hen heb." Het is al de achtste clean sheet dit seizoen voor Kaminski: "Tja die clean sheets? Dat is het resultaat van onze goede samenwerking. We weten steeds beter en beter wanneer we kunnen uitverdedigen en wanneer we beter de bal wegtrappen. Je ziet ook dat er meer rust is achteraan en dat vertaalt zich in vertrouwen.”

Het hoogtepunt van de match? Dat was de pegel van Sven Kums. Kaminski stond op de ideale positie: “Ik had een ideaal standpunt voor de knal van Sven. Ik zag hem trappen en dacht meteen 'ja, die zit binnen!' Hij bewijst nog maar eens dat hij een belangrijke speler voor ons is. Niet alleen door zijn doelpunt maar ook door zijn rust. Hij is iemand aan wie je de bal kwijt kan. Ik ben heel blij voor hem, hij verdient het. Nu gaan we de batterijen opladen en zien we elkaar terug in 2020. Gelukkig nieuwjaar aan iedereen!” (TL)