UEFA Europa League group H - Matchday 4

Thursday 03-11-2016 - 21:05

KAA Gent KAA Gent 3 - 5 FC Shakhtar Donetsk FC Shakhtar Donetsk

Hein Vanhaezebrouck

Ondanks de nederlaag onthield Hein Vanhaezebrouck vooral positieve punten uit de doelpuntenrijke wedstrijd tegen Shakhtar: "We hadden vooraf gehamerd op een aantal zaken die de voorbije wedstrijden minder goed waren en we hebben vandaag vooral goed gewerkt aan het aantal kansen en doelpunten. Als je drie keer scoort tegen een ploeg die nog geen doelpunt tegen had gekregen, dan zou dat voldoende moeten zijn voor winst. Dat bleek echter niet het geval, maar drie doelpunten tegen een ploeg als Shakhtar stemmen mij wel tevreden. We weten waar we nu nog aan moeten werken, maar ik ben ervan overtuigd dat dat ook gaat lukken en dan zullen we in staat zijn om nog heel veel wedstrijden te winnen."

Vanhaezebrouck bleef wel met het gevoel zitten dat er meer in zat: "We hebben ons lot nog steeds in eigen handen, maar we hadden vandaag heel graag een punt gepakt of misschien wel meer. Als je onze eerste 35 minuten ziet, dan doet niks vermoeden dat je uiteindelijk nog vijf doelpunten tegen krijgt. Er zat in de twee wedstrijden tegen Shakhtar meer in, maar dan moet je op alle vlakken top zijn en dat was jammer genoeg niet het geval. Als je ziet met welke snelheid ze kunnen uitbreken, dat is een kwaliteit die je van de natuur meekrijgt en die zij meer in huis hebben. We duwden ze nochtans aanvankelijk goed achteruit, maar hebben ze terug in de wedstrijd geholpen."

Paulo Fonseca

Shakhtar-coach Paulo Fonseca was uiteraard opgetogen met de zege van zijn team, die de Oekraïners al na vier speeldagen zekerheid gaf over de groepswinst: "Ik ben zeer tevreden met vier zeges op rij, met onze tien doelpunten in twee wedstrijden en met de groepswinst. Bovendien winnen we hier op een veld waar nog niemand dit seizoen kon winnen, Gent verloor zelfs nog geen enkel punt in eigen huis. Door de drie tegendoelpunten kan ik echter niet compleet tevreden zijn, we hadden nog geen doelpunt geslikt in de Europa League. Het eerste doelpunt heeft ons verrast, maar daarna hebben we ons goed herpakt."

Een wedstrijd gekruid met acht doelpunten, dat kon Fonseca duidelijk wel smaken: "We hebben goed voetbal gezien vandaag. Iedereen in het stadion mag blij zijn dat er zoveel doelpunten gevallen zijn vanavond, de sfeer in het stadion was dan ook geweldig. Over die drie tegendoelpunten valt wel wat te zeggen, maar ze maken mij desondanks niet minder blij met de zege vandaag."

Met de groepswinst reeds op zak werd al even vooruitgekeken naar de twee laatste speeldagen in groep H: "Door de zekerheid over groepswinst kunnen we kansen geven aan andere jongens en een aantal vaste spelers laten rusten. Dat doet echter geen afbreuk aan onze ambitie om elke wedstrijd te winnen."

"Ons doel is heel simpel: de laatste twee matchen winnen en ons zo kwalificeren"

Jérémy Perbet

Jérémy Perbet gaf zijn reputatie van doelpuntenmaker ook in Europa extra glans. Amper tien minuten stond hij op het veld of het was weer raak. Een prachtige voorzet van Asare werkte hij mooi af. “Scoren is mijn job. Momenteel is mijn speeltijd wat karig, maar het is aan mij om hard te blijven werken en altijd het maximum te geven. Ik grijp elke minuut die ik krijg om te tonen dat ik het vertrouwen van de coach waard ben.” De spits moest erkennen dat de Buffalo’s tegen een sterkere tegenstander botsten. “Shakhtar is overduidelijk de grote favoriet in onze groep. Wij moeten nu voluit gaan voor de tweede plaats. Ons doel is eigenlijk heel simpel: de twee laatste matchen winnen en ons zo kwalificeren.” (RG)

Danijel Milicevic

Danijel Milicevic: amper 1,72m groot, maar toch is een doelpuntje met het hoofd geen zeldzaamheid. Zijn statistieken zijn na vanavond terug een kopbaldoelpunt rijker. De auteur van het derde Gentse doelpunt moest er om lachen: “Het is inderdaad niet de eerste keer, ik word het gewoon.” Over de uitslag was hij uiteraard minder enthousiast. “Ik sta hier een beetje met een gefrustreerd gevoel. We begonnen zeer sterk aan de wedstrijd, in feite met een 1-0 voorsprong. Die bonus moesten we langer kunnen vasthouden. Er was geen vuiltje aan de lucht, tot de scheidsrechter de bal op de stip legde. In tien minuten drie goals slikken heeft ons de das omgedaan. Maar goed, nu moeten we ons maar zien te kwalificeren in de resterende twee wedstrijden.” (RG)

Kalifa Coulibaly

Kalifa Coulibaly kopte de Buffalo’s op voorsprong na amper 20 seconden. Het 8ste snelste doelpunt uit de geschiedenis van de Europa League. “Dat doet deugd. We waren perfect begonnen aan de match. Iedereen had er veel zin in en dat hebben we ook getoond op het veld. Het meeste balbezit was dan ook voor ons. We speelden gewoon rustig ons voetbal, waarmee we het Shakhtar in het begin moeilijk konden maken. Spijtig genoeg krijgen we een penalty tegen, maar toch bleven we erin geloven. Nu moeten we verder werken naar de belangrijke competitiewedstrijd van zondag (tegen Waasland-Beveren).”
“Iedereen wist dat Shakhtar een hele goeie ploeg is met enorm veel kwaliteit. Dat hadden we al gemerkt in de vorige match. Dus we mochten ze absoluut niet onderschatten. Vorig seizoen hebben we met Valencia en Zenit ook sterke ploegen gehad maar dit Shakhtar is niet te vergelijken.”

Jacob Rinne

Jacob Rinne kreeg de voorkeur op Yannick Thoelen in doel. Echt een prettige avond werd het niet voor de Zweed. “Dit was zeker en vast geen gemakkelijke wedstrijd. We krijgen hier opnieuw vijf goals tegen, iets wat we natuurlijk willen vermijden. En soms lukt dat niet altijd. De eerste goal was een lange bal van de tegenstander, waarna ik verwachtte dat er een speler van Shakhtar ging trappen. Dus blokkeren was mijn bedoeling. Bij de tweede goal was ik verrast dat de bal zo diep werd gegeven. Als Rami (Gershon) sneller op de bal is, blijf ik in het doel staan. Hij is een snelle speler, dus ik verwachtte dat hij zijn voet tegen de bal kon zetten. Verder probeerde ik in positie te blijven maar de bal van Taison was heel goed getrapt.”

Tevens een opmerkelijke keuze van coach Hein Vanhaezebrouck. Zo’n vier uur voor de belangrijke wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk wist Rinne dat hij ging starten. “Het is nooit leuk om op de bank te zitten. Vandaag hadden de supporters volgens mij wel hoge verwachtingen. Je moet tonen dat je sterk genoeg bent om zulke matchen te spelen, vooral op training. De coach vertelde me vooraf dat ik gewoon mijn normale spel moest spelen. Hij kent mijn kwaliteiten. Of ik uitleg gevraagd heb over afgelopen week? Dat is iets tussen de coach en mij. Het waren goede gesprekken, dat wel.”

Brecht Dejaegere

De zoals altijd openhartige Brecht Dejaegere had lof voor het spel dat het team bracht tegen Shakhtar Donetsk.
“In het begin was er geen vuiltje aan de lucht, met het snelle doelpunt. Op een paar fracties na waren we niet scherp genoeg en leidde dit meteen tot de gelijkmaker. Opeens valt heel snel de 1-2. Toen wisten we dat het moeilijk ging worden, maar wel nog mogelijk was. Dan scoort Shakhtar echter de 1-3 op een stilstaande fase en dat deed enorm veel pijn. Dat zijn momenten van onoplettendheid die ze op dit niveau meteen afstraffen. Nochtans mogen we zeker trots zijn wat we gebracht hebben. In de eerste helft brachten we heel goed voetbal en bij momenten in de tweede helft ook. Punten waar we aan moesten werken waren kansen creëren en afwerken. Net zoals de verdedigende foutjes er uithalen. Voor mij persoonlijk is dit de beste ploeg waar ik al ooit tegen gespeeld heb. Ze hebben ongelooflijk veel kwaliteit.”

Na de 0-5 nederlaag in Lviv wou Dejaegere maar al te graag revanche nemen. We zagen een heel gretig ‘Brechtje’ in de eerste helft.
“À la Dejaegere (lacht). Ik was zodanig hongerig, al de hele tijd eigenlijk. Daarom heb ik enorm veel gegeven in de eerste helft. Professionele foutjes moeten kunnen en de gele kaart bleef uit. Het is nu al mijn vijfde wedstrijd en ik voel me goed. De wedstrijd was ook perfect vol te houden. Alleen had ik op het einde wat last door enkele stampen op mijn knie.”

Bijna had hij zelfs de 2-0 aan de voet. “Ik controleerde de bal en wou trappen, maar de bal werd geblokkeerd. Zoiets gebeurt in een fractie van een seconde. Het had ons iets meer zuurstof kunnen geven tijdens de wedstrijd, maar de 2-0 is spijtig genoeg niet gevallen.”