Jupiler Pro League - Journée 13

Vendredi 27-10-2017 - 20:30

R Charleroi SC R Charleroi SC 2 - 1 KAA Gent KAA Gent
"De fouten zijn te flagrant om er nog mee verder te gaan"

Yves Vanderhaeghe

De atypische man van de match speelde uiteraard de hoofdrol tijdens de persconferentie. Yves Vanderhaeghe kwam zeer sereen de perszaal binnen en begroette de journalisten met “maak er maar iets gepeperd van”. De toon was gezet.

Yves rechtte de rug en begon aan zijn betoog: “Iedereen is ervan overtuigd dat we twee penalty’s niet gekregen hebben. Het wordt tijd om het systeem ernstig in vraag te stellen en het zelfs moeten afschaffen. De grootste fouten zijn gebeurd met het systeem. Is er een connectie met het feit dat de refs dan minder scherp zijn?”, vroeg de coach zich af. “De fouten zijn te flagrant om er nog mee verder te gaan. Als de scheidsrechter dé bepalende figuur van de match is… De ref en videoref hebben ons vandaag punten gekost.”

Over het vertoonde spel was de coach iets meer tevreden. “Wij waren beter dan Charleroi, maar zij winnen door fouten bij ons. De tegendoelpunten werden te gemakkelijk weggegeven. Voor de rest was Gent baas. Indien de juiste beslissingen genomen werden, kwamen wij op voorsprong en kreeg je een andere wedstrijd.”

De spelers, die zijn er tot de laatste seconde voor gegaan. “Het team is blijven vechten, maar het tweede doelpunt was er eigenlijk te veel aan. Er heerst dan ook grote ontgoocheling bij de spelers, die een tikje hebben gekregen. Charleroi is weg in het klassement. We moeten ons echter optrekken aan het feit dat er geknokt werd”, sloot de West-Vlaming alsnog met een positieve nood af.

Einde persconferentie. Hij at nog het bordje met kaasblokjes leeg vooraleer hij met perschef Marc in zijn zog de bus richting Gent opstapte. De honger van Yves is duidelijk nog groot. Dat belooft voor volgende week. (RG)

"Het mag nu eens beginnen meezitten"

Thomas Foket

De Buffalo’s leden de eerste nederlaag onder de nieuwe coach. De heroptredende Thomas Foket zat met een wrang gevoel na afloop van de wedstrijd: “Jammer van het resultaat natuurlijk. Het was een - om het zacht uit te drukken -spectaculair einde. Zelf kon ik het niet goed zien, maar volgens mij hadden we wel twee penalty’s moeten krijgen. Dit zijn weer zo van die matchen waar het bij de tegenstander meezit en bij ons niet. Het is ook een kwestie van efficiëntie en dat viel wat tegen bij ons. Spijtig want we waren goed op weg om een mooie reeks neer te zetten. Al zullen we ons hierdoor sleuren, het seizoen is nog lang. Als ik naar de kwaliteit van deze ploeg kijk, weet ik dat we in staat zijn om die mooie reeksen neer te zetten. De sfeer in de kleedkamer? Natuurlijk hadden we gehoopt om door te gaan op ons elan maar soms loopt het niet altijd zoals je wilt. Al mag het nu eens beginnen meezitten.”

Over de videoref had Foket dit te zeggen: “Ik moet zeggen dat ik niet echt weet hoe zij te werk gaan. Maar blijkbaar was er op een bepaald moment wel communicatie tussen de videoref en de scheidsrechter. Ik kan er nog niet veel over zeggen, want ik heb de beelden nog niet gezien.”

Exact 5 jaar geleden debuteerde hij in eerste klasse (tegen Bergen) en vandaag mocht hij, na zijn langdurige afwezigheid, terug zijn eerste minuten maken. “De 2-0 was net gevallen dus dat was iets minder. Maar uiteraard ben ik wel blij om terug op het veld te staan. Persoonlijk voelde ik me goed. Al is het nog even afwachten om die 90 minuten vol te maken. We zien wel.” (TS)

"Na de wedstrijd kreeg ik de beelden te zien, echt frustrerend"

Brecht Dejaegere

Gespreksonderwerp van de avond was vanzelfsprekend de fase van het handspel van Baby.
“Dit is echt zuur. Al mogen we ons er niet achter wegsteken maar het is wel zo dat het opnieuw nadelig is voor ons. Dat is trouwens niet de eerste keer dit seizoen. Na de wedstrijd kreeg ik de beelden te zien, echt frustrerend. Ik ging na de fase meteen naar de scheidsrechter toe en vroeg hem naar de videoref. Maar hij zei dat hij geen signaal gekregen had. Nochtans stond die in contact met de scheidsrechter.”

Brecht was zonder twijfel de beste man op het veld bij de Buffalo’s. Zelf was Dejaegere ook best tevreden over zijn prestatie. “Ik zat goed in de wedstrijd. Al was het terug even wennen om rechtsvoor te spelen. Maar ik voel me goed in m’n vel. Nu moeten we zorgen om met de ploeg een goede constante aan te houden. We hadden het vandaag wel onder controle, maar soms willen we het iets te mooi doen. Charleroi lag op de loer en profiteerde zo van onze fouten.”

Met de match van volgende week vrijdag tegen Standard staat er alweer een topper op het programma: “De volgende wedstrijd is zeker ook geen gemakkelijke dus we moeten er alles aan doen zodat we opnieuw kunnen aanknopen met een overwinning. Op naar volgende week!”, aldus Dejaegere. (TS)

"Vreemd dat hij bij die laatste fase niet eens ingrijpt"

Ivan De Witte

“Uiteraard ben ik boos. Ik weet dat we geen grootse wedstrijd gespeeld hebben en dat we pas het laatste kwartier echt betere zaken op de mat brachten. Maar vanavond was er een videoref aanwezig en ik vond het dan vreemd dat hij bij die laatste fase (handspel Baby) niet eens ingrijpt. Er moet gewoon meer gebruik worden gemaakt van de videoref, onbegrijpelijk dat dit niet gebeurt. Eigenlijk moeten we durven inzien dat het beter is dat we voorlopig best niet meer met dit systeem werken. Het creëert meer verwarring dan verheldering.”