Play-Off 1 - Journée 2

Dimanche 09-04-2017 - 18:00

RSC Anderlecht RSC Anderlecht 0 - 0 KAA Gent KAA Gent
"Wij verdienden vandaag niet meer, maar ook niet minder"

Hein Vanhaezebrouck

Een verkouden Hein Vanhaezebrouck verliet niet ontevreden het zonovergoten Astridpark. “We zijn met een 4 op 6 goed begonnen aan de Play-Offs”, zou de coach op het einde van de persconferentie zeggen. Eerst ging de Gentse selectieheer dieper in op het geleverde spel, dat voor de rust niet spectaculair was. “Ik ben een coach die niet enkel naar het resultaat kijkt, maar ook mooi voetbal op de mat wilt brengen. Tijdens de eerste helft ging alles veel te langzaam, het was slaapverwekkend. Oké, ik was vooraf blij met een gelijkspel, maar dat rechtvaardigt het lome spel voor de pauze niet. Het was een open match - er waren zeeën van ruimte - maar zonder tempo konden we daar moeilijk van profiteren.”

De warmte, die de gemiddelde burger zo graag verwelkomde vandaag, speelde volgens de coach een niet te onderschatten rol. “Het was vandaag ideaal weer: op de bank hebben we ervan genoten, mijn vrouw heeft een barbecue gehouden, het was zalig. Maar voor de spelers ligt dat iets anders. De eerste warmte van het jaar zorgde voor loomheid. Het kan geen toeval zijn dat beide teams zo futloos waren. Akkoord, een ondraaglijke hitte was het niet, maar het is toch altijd aanpassen als het kwik van 14-15 graden plots boven de 20 graden uitkomt. Na de rust ging het wel beter, omdat we meer wil toonden en sneller vooruit speelden.”

Warmte of niet, Gent gaat niet met een gestolen punt naar huis. “Wij verdienden vandaag niet meer, maar ook niet minder. Geen van beide ploegen kan zeggen dat ze verdiende te winnen. Er zijn gevaarlijke momenten geweest voor ons en voor hen. Alles lag mooi in evenwicht, met een terecht gelijkspel tot gevolg.”

Een leuke start dus voor de Buffalo’s, die na een thuisoverwinning tegen Club Brugge en met een gewonnen punt op Anderlecht perfect op schema zitten om het gestelde doel te bereiken. “We zijn inderdaad goed begonnen, maar die 4 op 6 is enkel iets waard als we er kunnen op voortbouwen. Anders praat niemand nog over die goede start. We moeten nu een reeks kunnen neerzetten.” Te beginnen in ‘Le Stade du Pays de Charleroi’, op Paasmaandag. Hein en zijn team rekenen terug op de talrijke aanwezigheid van de supporters. (RG)

"Op deze manier blijven we op koers voor de derde plaats"

Stefan Mitrovic

Een heel sterk spelende en bijgevolg tevreden Stefan Mitrovic in de mixed-zone:
“Vandaag speelden we erg geconcentreerd. Mijn taak was om het team zoveel mogelijk te helpen en dat is wel gelukt. Dit is zeker een belangrijk punt. We wisten dat we hier niet mochten verliezen om bovenaan te blijven meedraaien. Uiteraard wil je altijd winnen maar we moeten ook eerlijk zijn, een puntendeling is terecht. Op deze manier blijven we op koers voor de derde plaats. Ook is dit een mentale boost voor het team. In de reguliere competitie wonnen we slechts 2 keer op verplaatsing, dus een gelijkspel op Anderlecht is zeker niet slecht. Wat er nu nog mogelijk is? Alles. Nu moeten we verder gaan op ons elan en hard blijven werken. Tenslotte wacht er ons volgende week Charleroi, altijd een moeilijke confrontatie.” (TS)

"We wilden Anderlecht niet in hun spel laten komen, wat aardig gelukt is"

Thomas Foket

Ook Thomas Foket stond zijn mannetje in de topper. Hij was mee verantwoordelijk voor de eerste clean sheet op Anderlecht sinds 1989. Met een 4 op 6 hebben de Buffalo’s de start van Play-Off 1 zeker niet gemist: “Het puntje dat we hier halen is zeker onze verdienste doordat we heel goed stonden, net zoals vorige week (tegen Club Brugge). Tegen de grotere ploegen kunnen we altijd net iets meer hé, maar uiteraard moeten we ook op ons maximum spelen tegen de andere ploegen. In onze thuismatchen heb ik altijd veel vertrouwen maar we moeten toch ook eens gaan winnen in onze uitmatchen. We zijn aan de wedstrijd begonnen met de intentie Anderlecht niet in hun spel te laten komen, wat aardig gelukt is. Zij hebben zoveel individuele kwaliteiten dat ze wedstrijden kunnen beslissen op enkele seconden. Het was een kwestie van Anderlecht zo weinig mogelijk te laten voetballen en zelf iets te forceren.” (TS)

"De coach geeft me de kansen en het vertrouwen om deze zaken te tonen op het veld"

Anderson Esiti

Een van de sleutelfiguren, net zoals de afgelopen weken, was Anderson Esiti. Ook vandaag toonde hij wat hij in zijn mars had: “Ik ben heel tevreden met mijn prestatie. Het is allemaal dankzij de coach, want hij geeft me de kansen en het vertrouwen om deze zaken te tonen op het veld. Hij is degene die me dag in, dag uit motiveert om telkens weer het beste van mezelf te geven. Ik vind van mezelf dat ik zeker ben gegroeid, als je het vergelijkt met mijn eerste wedstrijden.”

“Het was geen gemakkelijke wedstrijd vandaag maar we hebben wel een belangrijk punt erbij, goed om ons doel te bereiken in deze Play-Offs. Of ik moe was op het einde? Niet echt. Ik had meer last met de warmte in het begin van de wedstrijd. De andere spelers hadden het ook moeilijk, maar het viel wel mee.”

De progressie van de 22-jarige Nigeriaan is opmerkelijk. Een eigen verklaring had hij niet, al kunnen de wedstrijdbeelden daar wel voor iets tussen zitten. “Ik bekijk de wedstrijd elke keer opnieuw, soms wel tot vier keer toe. Zelfs als het een slechte wedstrijd is, zal ik hem toch herbekijken. Moest het mogelijk zijn om de trainingssessies opnieuw te bekijken, zou ik het ook doen. Nu speel ik meer op regelmatige basis, iets wat telkens veel vertrouwen geeft. Momenteel voel ik me goed en alles wat erbij hoort.” Aan vertrouwen alleszins geen gebrek: “When I make that tackle, I feel boss. (glimlacht)” (TS)