1 juni 1952, de zwartste dag uit de clubgeschiedenis

1 juni 1952, de zwartste dag uit de clubgeschiedenis

Op 1 juni 1952, beleefde het toenmalige La Gantoise, de zwartste dag uit zijn geschiedenis.

Die dag verloren 34 KAA Gentsupporters en hun chauffeur het leven in het Noord-Franse Gravelines. Het waren leden van supportersclub ‘De kleine Dokvrienden’ (Stapelplein). Op 1 juni 1952, Pinksterdag, maakte de supportersclub een familiale uitstap naar Cassel, le Cap Gris Nez en Calais in Noord-Frankrijk. De trip werd georganiseerd door busmaatschappij ‘Flying Car’ als compensatie voor een in de voorbije voetbalcompetitie wegens slechte weersomstandigheden afgelaste verplaatsing naar Standard de Liège.

Op de terugweg na een heerlijke dagje uit, raakt de bus met 50 Gentse toeristen, allemaal supporters van het toenmalige ‘La Gantoise, van de weg en kantelt in het water. De balans is zwaar: 35 mensen sterven een verdrinkingsdood na een vreselijke doodstrijd, amper 15 passagiers kunnen gered worden. 

Gent, en de volledige voetbalwereld, was in shock. Op 7 juni 1952 vond de massale begrafenis plaats, bijgewoond door zestigduizend Gentenaars en delegaties van heel wat voetbalclubs en andere Vlaamse steden. De slachtoffers werden begraven op de Westerbegraafplaats, na een indrukwekkende rouwstoet van de Bijloke naar de begraafplaats.

Vandaag herdenken wij de slachtoffers van die vreselijke ramp en staan we even stil bij de diepe sporen van leed die het tragische ongeval trok in de toenmalige Gentse en Buffalo-gemeenschap.

Bij KAA Gent zullen de Kleine Dokvrienden nooit vergeten worden. Bij de ingebruikname van de herdenkingsmuur voor supporters op de promenade van de Ghelamco Arena waren zij de eersten die er een plaats van eeuwigdurende herinnering kregen. Mogen zij rusten in vrede.

Wie meer wil lezen over de zwartste pagina van de clubgeschiedenis op dit artikel van het Nieuwsblad (opgelet: bevat schokkende beelden die niet geschikt zijn voor gevoelige kijkers) of dit artikel over de verwoede reddingspogingen van de lokale bewoners in het Franse La Voix Du Nord