"Wil op het veld zien dat ze willen door gaan"

"Wil op het veld zien dat ze willen door gaan"

Speeldag 2 - Croky Cup - 04-12-2018 om 20:45 u

Morgen staat de achtste finale van de beker op het programma. Een doel op zich voor de Buffalo's, zo ook voor coach Jess Thorup: "De beker is in elk land iets speciaals. Het is niet omdat enkele grotere teams er al uit liggen dat de beker aan belang wint voor ons. De beker is ALTIJD belangrijk. Het is de snelste manier om je Europees te kwalificeren, je krijgt ook de kans om een prijs te winnen en bovendien kan met wat geluk je naam in de geschiedenisboeken van de club bijschrijven. Ik wil dat mijn spelers al die dingen morgen uitstralen op het veld. Het belang van de match zal je ook kunnen zie aan de namen in mijn opstelling."

Hij vervolgt: "Het is niet belangrijk wie er nog in zit of wie er al uit ligt. Wat wél belangrijk is dat we tonen dat we weten dat dit een belangrijke match. Dat we er alles aan willen doen om erin te blijven, een ronde verder te gaan en hopelijk tot in de finale te komen. Het is aan de spelers om te tonen dat ze kunnen én willen presteren in twee competities tegelijk en dat ze om de 3-4 dagen een wedstrijd kunnen spelen."

Slappe start

Niet alleen de Buffalo-watchers van de pers was opgevallen dat de ploeg tegen Lokeren (net als tegen Moeskroen) (te) slap aan de wedstrijd begon. Heeft Thorup geen schrik dat zoiets morgen ook het geval zal zijn: "Ik had de spelers 2 minuten voor de aftrap nog gewaarschuwd dat de tegenstander fel zou beginnen en direct druk zou zetten op onze verdediging. En dat gebeurde ook. Daarom wou ik dat we simpel zouden spelen in de aanvangsfase. Want zoals bleek, als je niet klaar bent bij het begin van de match, kan het zijn dat je de rest van de wedstrijd verder sukkelt. Nu hebben we het 80 minuten moeilijk gehad en pas de laatste 10 minuten getoond wat we écht kunnen. Ik heb me tijdens de rust dan ook goed kwaad gemaakt. Misschien moet ik dat vanaf nu maar voor de match beginnen doen."

Nieuwe assistent Johnny Mølby

Vandaag tekende Johnny Mølby een contract tot 2021 als nieuwe assistent-coach naast Peter Balette. In tegenstelling tot wat je zou denken, haalde Thorup geen vertrouweling of vaste assistent naar België: "Nee dat klopt. Ik moet iedereen ontgoochelen die denkt dat ik hier een Deense vriend heb aangetrokken want Johnny en ik hebben nog niet eerder samengewerkt in het verleden. Maar natuurlijk ken ik hem wel. Hij is hier omdat ik hem al jaren volg. Zowel toen hij hier in België speelde (bij KV Mechelen), als in het buitenland en in Denemarken. Er zijn een aantal factoren die een rol speelden bij zijn aanwerving. Allereerst heeft Johnny ervaring als assistent én als hoofdcoach. Als hoofdcoach was hij iemand die er steeds in slaagde zijn stempel te drukken op de teams die hij leidde. Bovendien is hij sterk in stilstaande fases. Iets waar wij nog in kunnen groeien. Ik had bij het bestuur al aangegeven dat we meer mensen nodig hadden om met 31 spelers goed en zinvol te kunnen werken als. Zo is er meer evaluatie en kunnen we met elke speler meer individueel werken.

Stilstaande fases 

Het is de bedoeling dat Mølby onder meer de stilstaande fases voor zijn rekening neemt. Thorup: "Ik heb liefst dat één iemand dat doet, dat 1 persoon die fases voorbereidt en erop traint, niet meerdere. Het belang van 'set pieces' is enorm. Bij Midtjylland waren we wat dat betreft misschien wel bij de beste clubs van Europa. Hadden we een gespecialiseerde coach die zich enkel daarmee bezig hield. Zover zijn we hier nog niet, maar het is wel een aspect van ons spel dat ik meer wil ontwikkelen. En om terug te keren naar de wedstrijd van morgen, het is trouwens ook een aspect waar Beerschot enorm sterk in is."