Voorbeschouwing KAA Gent - Charleroi

De 1/16e finale werd gewonnen van FC Heur Tongeren. Een week later staat KAA Gent - Charleroi op het programma in de 1/8e finale van de Beker van België. Een match tegen een moeilijke tegenstander waar alles kan volgens Hein Vanhaezebrouck: "Charleroi is een moeilijk te bespelen ploeg. Tegen hen komen we best niet op achterstand. Het is een ploeg dat al enkele jaren samenspeelt. Ze kennen elkaar door en door. De beker is een doel voor hen dus de volgende ronde ligt niet zomaar voor het grijpen." 

Recupereren we geblesseerde spelers voor het bekerduel? "Ja, Vadis Odjidja zit voor het eerst sinds lang terug in de selectie. Het is afwachten hoe hij voor de dag komt. Na een blessure duurt het meestal even vooraleer je terug op niveau bent. Zijn type speler hebben we gemist. Hij is creatief, heeft inzicht in het spel en kan snel uitvoeren. Hoe rapper hij op niveau is, hoe beter voor het team."

In bekerwedstrijden moet je steeds rekening houden met verlengingen en strafschoppen en dat doet ook Vanhaezebrouck: "Als coach hou je daar steeds rekening mee alleen vermijd ik ze liever (lacht). Wij hebben niet extra geoefend op penalty's trappen, want we gebruiken dat vaak als oefening tijdens onze trainingen. We hebben er al een paar gemist dit seizoen, maar hetzelfde kan je zeggen over Charleroi. Het wordt dus een spannende strijd."

Nurio Fortuna

Voor Nurio wordt het terug een speciaal weerzien met zijn ex-ploegmakkers: “Natuurlijk heb ik zin om mijn oude ploegmakkers terug te zien, dat blijft iets speciaal. Het was een hechte groep en ook met de coach heb ik soms nog contact. Over de match? Neenee, gewoon over ‘le quotidien’. Hoe dan ook, matchen tegen Charleroi zijn altijd geladen. Ze spelen op de tegenaanval en in een laag blok, wij meer op balbezit, het wordt opletten.”

Of hij dan op de flank of centraal achterin speelt, dat maakt voor Nurio geen verschil: “Ik ken beide posities goed. Op de flank kan ik mijn offensieve kwaliteiten iets meer uitspelen en dat is fijn, maar of het nu daar is of centraal, ik kan op beide plaatsen uit de voeten. Het maakt me dus niet echt uit waar ik speel. Als ik maar iets kan bijdragen voor het team.”

Op dit moment lijkt de beker dé manier om een Europees ticket af te dwingen: “Het is een moeilijk en bizar seizoen dat we nu zo goed mogelijk moeten proberen afwerken. Elke match is een finale. Tegen Charleroi opnieuw. Het erop of eronder, maar gedurende de komende tijd vatten we alle matchen zo aan. Hopelijk kunnen we volgend jaar dan met een goed plan en een schone lei herbeginnen.”