KAA Gent verhuist in 2012 naar het Arteveldestadion

KAA Gent verhuist in 2012 naar het Arteveldestadion

KAA Gent zal het voetbalseizoen 2012-2013 in het nieuwe Arteveldestadion kunnen aanvatten. De Stad Gent, het AG Stadsontwikkelingsbedrijf Gent, voetbalclub KAA Gent, nv Buffalo en Ghelamco Group cva bereikten een definitieve overeenkomst over de bouw en exploitatie van het stadion.

Een aanpassing van de erfpachtovereenkomsten wordt op maandag 6 september 2010 aan de gemeenteraad voorgelegd. Na goedkeuring kan de bouw meteen starten. De werken zouden klaar zijn eind juni 2012, zodat KAA Gent het seizoen 2012-2013 in het nieuwe stadion kan starten. Het nieuwe stadion is een ontwerp van Bontinck Architecture and Engineering en zal 20.000 zitplaatsen tellen. Het concept laat bovendien toe dat aantal later nog te verhogen mocht de club dat willen.

De bouw van het Arteveldestadion is een belangrijke stap in de ontwikkeling van KAA Gent tot een topclub in de Belgische eerste klasse. Het huidige Jules Ottenstadion kan immers maximum 12.919 toeschouwers ontvangen – in het nieuwe stadion kunnen 20.000 mensen zitten. Het concept en de funderingen laten bovendien toe dat aantal later nog te verhogen mocht de club dat (mits eigen financiering) willen. Bovendien zullen zowel de spelers, de trainers, de genodigden en uiteraard de supporters er in de meest comfortabele omstandigheden kunnen werken/genieten.

Ook voor de buurt rond het huidige Ottenstadion in Gentbrugge is de nakende verhuis van KAA Gent positief. De ligging van het voetbalstadion van de eerste klasse(top)club middenin een woonwijk zorgde in het verleden immers geregeld voor (veiligheids)problemen.

De Stad Gent en KAA Gent leveren een gelijkwaardige financiële inspanning in de realisatie van het stadion. Optima Financial Planners nv neemt 10.884 m² kantoren af.

WK 2018 (2022) in Gent?

Nederland en België zijn samen kandidaat om het WK voetbal in 2018 (of in 2022) te organiseren. De Stad Gent besliste reeds eerder zich kandidaat te stellen als speelstad. De wereldvoetbalbond FIFA wijst de organisatie eind 2010 toe. Als het WK effectief naar België komt dan kan het stadion uitgebreid worden tot 44.000 plaatsen. Over de extra subsidiëring door de Vlaamse Overheid in dat geval is nog geen duidelijkheid.

Een uitgebreide fotospecial over het Arteveldestadion volgt zometeen.