Jess Thorup nieuwe coach KAA Gent

Jess Thorup nieuwe coach KAA Gent

Vandaag tekende de 48-jarige Deense trainer Jess Thorup (21 februari 1970) een contract voor 3 seizoenen als nieuwe hoofdcoach van KAA Gent. Thorup komt over van het Deense FC Midtjylland waarmee hij vorig seizoen de Deense titel veroverde en waarmee hij ook nu, na 12 speeldagen, opnieuw aan de leiding stond in de Deense competitie. 

Ex-profspeler

Thorup heeft niet alleen trainerservaring, hij speelde zelf ook op het hoogste niveau als profvoetballer. Thorup startte zijn spelerscarrière bij Odense BK, waar hij ook eerst de jeugopleiding doorliep. Hij debuteerde er in 1989 en werd meteen kampioen. Ook in 1991 en 1993 pakte hij prijzen met Odense door de Deens beker te winnen. Hij speelde vervolgens in de 2de Bundesliga met KFC Uerdingen 05, vervolgens naar Oostenrijk bij FC Tirol Innsbruck om in 1998 terug te keren naar Denemarken bij Esbjerg. In 2005-2006 speelde hij vervolgens nog 1 seizoen bij het Noorse Ham-Kam.  

Succesvol als coach

Zijn trainerscarrière startte Thorup in 2006 bij Esbjerg, de club waarvoor hij de meeste wedstrijden speelde. Hij begon er als assistent-coach en vervulde die functie tot 2008 waarna hij tijdelijk als interimcoach werd aangesteld in 2008-2009. Van 2009 tot 2011 fungeerde hij opnieuw als T2 bij Esbjerg. In maart 2011 werd de samenwerking met Ove Pedersen, de toenmalige T1, stopgezet en nam Thorup over. Hij kon de degradatie van Esbjerg op het einde van het seizoen echter niet verhinderen. In 2011-2012, zijn eerste volledige seizoen als T1 zorgde hij wel meteen voor de promotie terug naar eerste klasse door op het einde van het seizoen kampioen te worden. Thorup parkeerde Esbjerg in 2012-2013 op de 4e plaats in de hoogste klasse en won daarnaast ook nog de Deense beker. Als erkenning werd hij dat seizoen tot trainer van het jaar verkozen in Denemarken. Vervolgens werd hij trainer van de Deense U21 en haalde met hen de halve finale van het EK voor U21 in 2015 waar zijn selectie de duimen moest leggen tegen de latere winnaar Zweden. 

FC Midtjylland

Europese stunts en Deense titel

In 2015, na hun eerste landstitel, werd Thorup hoofdcoach van FC Midtjylland. Na hun uitschakeling in de Champions Leaguevoorrrondes, werd Midtjylland aan Southampton gekoppeld in de play-offronde van de Europa League. Thorup zorgde met zijn team voor een stunt door hen uit te schakelen en zich te plaatsen voor de groepsfase waarin de Denen onder meer tegen Club Brugge, Napoli en Legia Warschau uitkwamen. Midtjylland plaatste zich voor de volgende ronde door onder meer de eerste wedstrijd thuis tegen Legia te winnen. Een uitoverwinning en een gelijkspel tegen Club Brugge bezorgden de Denen vervolgens kwalificatie voor de volgende ronde. Daar kwamen Thorup en zijn club uit tegen Manchester United en zorgde hij opnieuw voor een stunt door thuis met 2-1 te winnen tegen het team van Louis van Gaal. Na een 0-1 voorsprong in United en een 1-1 bij de rust, moesten Thorup en de zijnen weliswaar de duimen leggen toen United uiteindelijk nog 4 doelpunten scoorde in de tweede helft.  

In de seizoenen 2015-2016 en 2016-2017 eindigde Thorup derde en vierde in de Deense competitie. In de Deense beker bereikte hij in de laatste twee seizoenen telkens de halve finale. Na een fantastische eindsprint in de Deense nacompetitie werd Midtjylland vorig seizoen met Thorup kampioen van Denemarken. 

Jess Thorup staat bekend als een coach die heel methodisch te werk gaat en die in staat is zijn spelers beter te maken. We wensen hem veel succes bij onze club en kijken uit naar de komende samenwerking.