Bedankt Kapitein!

Bedankt Kapitein!

Sven Kums ondertekende vandaag een contract voor 5 seizoenen bij Watford FC dat uitkomt in de Premier League. Dit seizoen wordt hij uitgeleend aan Udinese Calcio uit de Italiaanse Serie A.

Sven Kums speelde 89 wedstrijden voor KAA Gent, waarvan 73 als kapitein. Hij scoorde 17 doelpunten en gaf 10 assists. Hij werd met KAA Gent landskampioen 2014-15, won de Supercup 2015 en behaalde de 1/8e finales van de UEFA Champions League 2015-16. UEFA beloonde Kums voor zijn beresterke optreden op dat kampioenenbal met een plaats in het Champions League Elftal van de groepsfase. In 2016 won hij de Gouden Schoen als beste voetballer op de Belgische velden.

Sven Kums werd geboren in in het Vlaams-Brabantse Asse in 1988. Zijn eerste club was Dilbeek Sport. Daar werd hij opgemerkt door RSC Anderlecht, waar hij tussen 1996 en 2006 zijn jeugdopleiding voltooide. Na uitleenbeurten bij Lierse SK en KV Kortrijk, waar hij een eerste keer Hein Vanhaezebrouck als trainer kreeg, tekende Kums in 2011 voor het Friese SC Heerenveen. In 2013 verhuisde hij naar SV Zulte Waregem.

Kersvers KAA Gentcoach Hein Vanhaezebrouck haalde Kums een jaar later naar de Buffalo's en bombardeerde hem meteen tot kapitein. Net als Laurent Depoitre maakte bij zijn debuut op de eerste speeldag met een scoreloos gelijkspel op Cercle Brugge. Hij ontpopte hij meteen tot de draaischijf van de ploeg: het spel vakkundig verdelend en strooiend met briljante passes (remember het briljante steekpasje op Milicevic in de Champions League-thuiswedstrijd tegen Lyon). Zijn allereerste doelpunt voor KAA Gent spaarde hij op tot 21 mei 2015. In de 18e minuut brak hij de ban in de historische titelwedstrijd tegen Standard Luik en scoorde de 1-0. 

In het daaropvolgende seizoen 2015-2016 speelde Kapitein Kums 52 wedstrijden waarin hij 16 keer scoorde en 8 assists gaf. Vooral in de UEFA Champions League blonk hij uit. Het leverde de strateeg van KAA Gent een plaatsje op in het UEFA elftal van de groepsfase. Sven Kums ontving dan ook onbetwist de Gouden Schoen 2016. Ploegmaats Laurent Depoitre en Danijel Milicevic vervolledigden als nummer twee en drie het podium.

Ook naast het veld toonde Sven Kums zich een echte klasbak. Hij nam het voortouw in verschillende campagnes van onze communitywerking: de nationale campagne voor holebi-acceptatie in de sport, de stadionactie rond darmkankerpreventie en Kampioenen steunen Kampioenen ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Sven Kums is zonder twijfel een van de meest klasrijke spelers die ooit voor KAA Gent heeft gevoetbald.

De club wil Sven dan ook bedanken voor zijn fantastische prestaties en voor zijn leidersrol binnen de spelersgroep. Sven Kums was een fantastische kapitein en een prachtvoetballer die KAA Gent beter deed draaien. Met hem in de ploeg beleefden we de meest succesvolle periode uit de geschiedenis van de club en dat met prachtig voetbal, door hem geregisseerd.

We wensen hem dan ook alle succes in zijn verdere carrière, zowel nu in Italië als later in Engeland. Het ga je goed kapitein!